vrijdag 19 februari 2016

9 tips om gezonder te eten

Dank jullie wel voor alle beterschapswensen voor mijn moeder! Gelukkig gaat het de goede kant op en waarschijnlijk mag ze volgende week weer naar huis. Zo'n ziekenhuisopname zet je dan weer extra aan het denken hoe belangrijk het is om gezond te zijn.

 
Ik vertelde jullie al over het boek 'Food Body Mind' dat ik aan het lezen ben. Wat ik zo fijn hieraan vind is dat de schrijfster geen standpunt in neemt voor een of ander dieet, maar juist alle 'trends' tegen elkaar afzet. Vervolgens kun je zelf beslissen of je minder koolhydraten wilt eten, de dierlijke producten vaker laat staan of gaat minderen met suiker. Voor mij was het een heel verhelderend boek (en nee, dit is geen gesponsord blogje :-) Na elk hoofdstuk kun je achterin het boek zelf je persoonlijke leefstijlprogramma aanvullen.

De conclusie voor mij was dat ik op het gebied van body en mind best goed bezig ben, maar met food valt nog winst te behalen. En die stappen ga ik zetten. Negen om te beginnen...

1. Eat plants. Dat is eigenlijk de stelregel die overal terugkomt. Hoe erg voedingsadviezen ook kunnen verschillen, hier zijn alle deskundigen het over eens. Groente moet je eten. Zoveel als mogelijk. Bij fruit heb je aan twee stuks per dag genoeg, maar groente mogen altijd en overal.
Zo ga ik het doen: In plaats van de mueslireep neem ik nu een bakje tomaat, paprika en komkommer mee naar het werk. Bij het avondeten kies ik voor verschillende groente als bijgerecht. En ik zorg dat de helft van mijn bord gevuld is met groente, dan neem je van de rest automatisch minder.

2. Eet 80%. Ook deze regel vind ik goed toepasbeer. Hoe vaak eten we niet door tot we echt vol zitten en het knoopje van de broek moeten losmaken? Je kunt natuurlijk ook net voor dat punt stoppen.
Zo ga ik het doen: Ik schep 1 portie op en vul niet meer aan, ook al zou ik best nog een schepje lusten.

3. Drink water. Nou ja, deze regel kent iedereen wel.
Zo ga ik het doen: Ik start mijn dag nu met een glas water, voor het ontbijt nog. En ik ga vaker voor gemberwater en groene thee voor extra winst.

4. Ga los met peulvruchten. Yak, ik houd dus echt niet van peulvruchten en heb ze al jaren niet meer gegeten. Maar misschien is mijn smaak veranderd? Of misschien bestaan er wel recepten waardoor ze beter te pruimen zijn?
Zo ga ik het doen: gewoon weer eens proberen...

5. Geen pakjes en zakjes
Soms is het zo gemakkelijk! Een wereldgerechtje van Knorr, water erbij, roeren en klaar.
Zo doe ik het: de pakjes heb ik eigenlijk al langer afgezworen, hoewel ik soms nog overstag ga hoor. Maar elk gerecht kun je met wat zoeken op internet ook maken zonder al die toevoegingen en met alleen verse ingrediënten. 

6. Hoe meer granen in een brood, hoe gezonder. Dat dacht ik dus altijd. Maar meergranenbrood schijnt dus helemaal niet zo gezond te zijn. Volkoren daarentegen wel.
Zo ga ik het doen: me niet meer laten verleiden door al die gezonde termen, maar kijken waar echt volkoren in zit.

7. Vezels eten.
Zo ga ik het doen: Spaghetti ga ik vervangen door de volkoren variant en rijst wordt zilvervliesrijst. En elke dag een handje havermout in de yoghurt.

8. Noten!  Het antwoord op die lekkere trek tussendoor.
Zo ga ik het doen: Van paranoten hoef je bijvoorbeeld maar elke dag vijf te eten om aan hele goede voedingsstoffen als selenium te komen. Ik had er nooit eerder van gehoord, maar vond ze gewoon bij AH. En ze zijn heerlijk!

9.Pure chocolade! Ha, now we are talking! Puur (meer dan 80 % cacao) is goed voor je.
Zo ga ik het doen: Uh, no comment...


En dan heb ik het niet eens gehad over de gezonde vetten, de lijnzaadolie waarmee ik nu salades aanmaak en het vervangen van dierlijke melk door amandelmelk.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd... let jij op met wat je eet, volg je een dieet of word je juist gek van al die trends op voeding gebied? En heb je nog een suggestie voor een gezonde 10e regel die ik kan invoeren?

Ik wens je en fijn en gezond weekend.

Liefs
Carolien

34 opmerkingen:

 1. Succes en bedankt voor de tips! Mijn tip : geen vlees, of minder...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Those are healthy tips indeed and thanks for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel tips kende ik, andere niet. Leuk, bedankt. Hoe zit het met olijfolie, weet je dat ook? Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voeding houdt mij elke dag bezig, alleen al omdat ik een sterke aanleg heb voor kilo's meer maar dat hoe dan ook binnen de perken wil houden. Niet alleen omdat een goed gewicht gezond is, maar ook omdat ik mijzelf dan ook beter voel...wanneer ik in de spiegel kijk, kleding aandoe, op de weegschaal sta etc. Dus ik ontzeg mij best vaak iets lekkers, heb door de jaren heen wel discipline opgebouwd. Koolhydraatarm werkt voor mij heel goed, alleen vind ik groente jammer genoeg niet echt lekker...fruit des te meer. Maar daar zitten weer natuurlijke suikers in waar je er niet teveel van moet binnen krijgen. Bedankt voor je tips, de meeste kende ik wel maar het is altijd goed om ze nog weer eens te lezen.

  Fijn weekend, fijn dat het met je moeder wat beter gaat!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel eerlijk gezegd Carolien, ben ik allergisch voor dieetgoeroes. Ieder heeft zijn eigen en op een gegeven moment kun je niets meer eten of het wordt weer sterk tegengesproken als ongezond. Ik ben geen grote eter en eet wel gezond, volkoren brood, zuivel, groente, fruit, als i erom denk noten en (haver)meusli in de yoghurt. Warm eten is niet mijn steal tenzij uit de grote pot. Mijn lichaam is kerngezond, ik sport veel en heb een laag gewicht. Het vraagt vanzelf wat het nodig heeft.
  Maar veel van je tips ken ik wel. Er is ook een kookboek "eten zonder zakjes".
  En met veel drinken moet je in zoverre weer oppassen dat ieder uur een glas water tot watervergiftiging kan leiden wat een ernstig probleem is.
  Je gezonde verstand gebruiken en matigen is volgens mij al een groot deel van de oplossing van onze luxe.
  Veel succes!
  PS> ik wist niet dat je moeder ziek was, ik mis de laatste tijd wel eens wat. Heel veel beterschap en ik hoop dat ze inderdaad weer thuis mag komen volgende week!

  Veel liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat kookboek heb ik 'koken zonder zakjes'. Jij bent al goed bezig zo te lezen!

   Verwijderen
 6. Wat een geweldige tips allemaal en zo leuk dat je overal bij zegt hoe jij dat gaat doen. Dan denk ik gelijk bij sommige tips; Hey dat doe ik ook al zo. Ben ik toch beter bezig dan ik dacht. En dat is weer mooi meegenomen.
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog beterschap met/voor je moeder!
  Ik volg een levenslang glutenvrij dieet in verband met coeliakie, dus ik let 24/7 op wat ik eet :-) Ivm te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol van mijn man wordt hier nog beter opgelet wat er in huis wordt gehaald. Dus minder vlees, vaker vis, meer groent, voldoende fruit, geen zoetigheid of frisdrank/sapjes meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn nichtje heeft die allergie ook, dus ik zie van dichtbij wat voor impact dat heeft!

   Verwijderen
 8. Geen suiker. Mijn leven is zo veranderd sinds ik daarmee gestopt ben. Ik had veel last van angsten en depressies, een orthomoleculaire arts zei; STOPPEN. Ik geloofde er niet in.Deed het toch.
  Veel minder last van hoofdpijn, spierpijn en ga zo maar even door.
  Vlees; zelf eet ik al 20 jaar of meer geen vlees ben overtuigd dat t slecht is maar ik doe het niet omdat ik teveel van dieren hou.
  Mijn tip zou zijn veel minder vlees.
  fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter heeft heel veel last van buikpijn gehad toen ze jonger was en heeft ook een hele tijd suiker-vrij geleefd. Ze leefde inderdaad meteen op en had nergens meer last van!

   Verwijderen
 9. Klinkt heel erg goed. Zo zie je hoe je met kleine veranderingen in gewoontes heel veel kunt bereiken.
  Die paranoten moet je echt niet teveel van eten per dag - ik zou maximaal 3 doen - want ze werken op je darmen.
  Mijn eetgewoontes hebben veel invloeden van de Ayurveda. Daarom eet ik nu geen zuivel meer vlak na de maaltijd. Later op de avond kan wel. Warm eten en veel groenten zetten je spijsvertering aan het werk. Yoghurt, vla, kwark e.d. na de maaltijd doet dat allemaal weer teniet.
  Eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goede tips, dank je! Ik houd het voortaan dan maar bij 3 noten per dag (ze zijn toch al duur genoeg, haha)

   Verwijderen
 10. Goed bezig Carolien, zelf ben ik een aantal jaren geleden gestopt met suiker in de vorm van koek en snoep. En op de verborgen suikers heb ik me nu gestort, maar dat vergt veel lezen op de verpakking. Ga vast nog wel eens de fout in hoor maar geen koek, snoep, en gebak gaat me al heel goed af. Maar ik kan niet zeggen dat ik er lichamelijk iets van merk. Succes met alles hoe jij het wilt doen. Moest gister nog weer even aan je denken, hoezo zou je misschien denken.
  Nou dat jij je dochter naar de bus bracht voor schoolkamp, gister mijn zoon weggebracht, voor z'n 5 maanden hij was erg verdrietig z'n moeite met afscheid nemen mijn hart brak. Maar vandaag eerste berichtjes alweer gehad dus dat voelt goed.
  Gezellig weekend, lieve groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh spannend dat je zoon vijf maanden weg is. Maakte ik me al druk om twee nachtjes...

   Verwijderen
 11. Mijn arts heeft een mooie stelregel; je mag alles eten waaraan niet geknutseld is. Ik vermijd dus pakjes en zakjes, sterker nog iedereen vindt het eten lekkerder sinds ik zelf mijn kruidenmixjes maak door roerbakgerechten :) Ik probeer ook geraffineerde / toegevoegde suiker te vermijden. Ik blijk een tarwe-allergie te hebben (dat is wat anders dan glutenvrij) dus ook daar hou ik streng rekening mee en zo zijn er nog een paar dingen. Toch mag ik wel weer iets kritischer worden en kreeg deze week van een collega een heel leuk boek over groene smoothies. Daar ga ik komende week echt iets mee doen!

  P.S. ik ben verhuisd maar kan op jouw blog niet met mijn nieuwe adres reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja ik ben veel bezig met voeding en les er ook veel over. En het allerliefste eet ik uit eigen tuin..
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben weer aan het vasten, althans, geen alcohol, snoep, sjips, dat soort dingen. Waardoor ik nu 2 grotere porties eet en minder tussendoortjes. Ik heb een groot glas water naast m'n bed staan, dat drink ik leeg bij het opstaan. Voelt goed! Ik merk dat er zoveel lekkere en makkelijke recepten op internet staan, die pakjes zijn echt niet sneller. Ik eet nu ook zoveel mogelijk biologisch. Is zo'n groentepakket niets voor jullie? Fijn weekend meis, dank voor je fijne logje weer! X

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik eet heel matig suiker. En neem ,als ik naar anderen ga altijd wat noten en fruit mee. Dan kom ik minder in de verleiding om toch mee te snoepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn tiende tip zou ook zijn: suikerbewust eten! Al een aantal jaren zijn we op de gezonde toer, wat voor ons inhoudt: zo puur mogelijk eten, vaak biologisch (vlees sowieso), zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en wat jij zo ongeveer allemaal genoemd hebt. Op 10 december 2013 heb ik een recept geplaatst van een chocoladerecept, misschien wat voor jou. Je kan uiteraard variëren met de noten...Succes en een gezellig weekend! Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Eet zoals je oma at las ik onlangs ergens...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ooo ik had helemaal niet meegekregen dat je moeder ziek was :( Wat vervelend om te horen. Ik loop ook zo ontzettend achter met blogjes lezen.... Misschien is dat ook wel zo met alle eet trends... Ik kan het allemaal niet meer bijhouden. Maar ik denk dat ook hier wederom geld, je kan alles eten als het maar niet te is. Super foods prima maar sla niet door. Pakjes en zakjes prima maar niet altijd maar. Suikers enzo echt niet zo'n ramp maar gewoon niet teveel. Ik denk dat het dat is..... Nu ff bijlezen hier hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi overzicht denk dat ik er aardig aan voldoe ,en rode linzen zijn in heel veel roerbak recepten makkelijk toe te voegen ,probeer het is,lekker ook

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Al die voedingstrends zullen best voor veel mensen goed zijn, maar ik heb er helemaal niets mee. Het klinkt gek maar al je tips zijn voor mij vrij logisch, ben met gezond eten opgevoed en heb dit ook weer aan mijn kinderen doorgegeven. Ik gebruik ook vrij veel olijfolie, zeker voor het aanmaken van salades. Wat betreft pakjes en zakjes, die haat ik met een uitzondering en dat is de kip tandoori van Knorr wereldgerechten, zo'n twee keer in een jaar. De beste tip voor mij is minder eten, zo'n 70 % van wat ik nu eet, zou wel eens wat minder kilootjes kunnen opleveren.
  Leuke post.
  groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wanneer ik al die dieet boeken, berichten,tips,voedingsadviezen over wat wel en niet mag serieus moet gaan nemen is mijn honger en dorst al over.
  Ik heb er de buik van vol en doe er niet aan mee.
  Ik zeg altijd het zijn enkel de makers van het boek die er goed mee zijn en zeker wanneer de boeken keer op keer als zoete broodjes over de toonbank gaan.
  Ben stapel gek op kookboeken en heb er dan ook honderden vol heerlijke recepten en prachtige foto's.
  En toch kook ik het meeste uit eigen fantasie.
  Snap dat sommige mensen dit soort boeken en tips nodig hebben omdat we allemaal weer anders in het leven staan en onze eigen eetgewoontes hebben.
  Jij vind de smaak van peulvruchten yak, vraag mij dan af of jij al die verschillende peulvruchten vers of gedroogde die er te koop zijn al wel eens gegeten hebt en dan nog maar te zwijgen over de ontelbare bereidingswijzen met evenzovele smaken.
  Ik zeg yak tegen pakjes waar je enkel water aan toe moet voegen met teksten wereldgerechten etc.
  Ach, misschien heb ik makkelijk praten omdat koken,bakken en braden hobby's zijn die in onze familie overgedragen zijn van generatie op generatie van moeder op dochter.
  Weer lang genoeg met de iPad op schoot gezeten,tijd om een kijkje in de oven te nemen of het stoofvlees al in draadjes uit elkaar te plukken is.

  Fijn weekeind en succes met je lijstje goede voornemens wat voeding betreft!!!

  Liefs,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind het inderdaad wel lastig hoor! Vooral omdat alles wat eerst goed leek dat dan ineens niet blijkt te zijn... Gewoon maar een beetje boerenverstand gebruiken denk ik ;-).
  Goed bezig hoor!! Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ben dus goed bezig als ik je tips bekijk. :-) Mijn tip: Met de plantaardige keuken heb je nooit last van puntje 2 omdat het zo licht is. 100% eten mag dus. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben dus goed bezig als ik je tips bekijk. :-) Mijn tip: Met de plantaardige keuken heb je nooit last van puntje 2 omdat het zo licht is. 100% eten mag dus. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Echte eye opener dat volkorenbrood, ik eet altijd boerenwaldcorn wat donkerder dan mijn kids volkorenbrood.
  Voor de rest is alles bekend maar eerlijk gezegd ben ik ook een beetje wars van alle goeroes op dit gebied.
  Natuurlijk let je wel op wat je eet maar dat ik nu dagelijks bezig ben met ...zou het wel goed zijn...nou nee.
  Ik denk altijd...zoals op dit moment ...heerst er weer griep in alle vormen op school...ik pik dat vrijwel nooit op...dan is het goed...ook een beetje kop in het zand hoor...wat lekker is is meestal niet gezond haha.....puur chocolade heeeeerlijk!
  Fijne week!
  Lieve groet Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ken ze allemaal de regels en probeer mij er aan te houden maar oef dat valt niet altijd mee. Ik ben benieuwd of het jou lukt. Succes!

  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik ben iemand die wars van trends is dus vrij ongevoelig voor allerlei gezondheidstrends.
  Ik ben gek op groenten en probeer die ook veel meer te eten. Ben ook volkoren pasta en zilvervliesrijst gaan eten. Maar vlees eet ik ook nog steeds, een lekker mals biefstukje gaat er bij mij wel in.
  Hihihi dat stukje bij de chocolade moest ik hartelijk om lachen. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!