woensdag 24 februari 2016

Stel je (gezondheids)vraag hier!

Wat een uitgebreide reacties op mijn blogpost '9 tips om gezonder te leven'. Wat me opvalt is dat iedereen er op de één of andere manier wel mee bezig is. Mooi toch!

Ik schreef een reactie op het blog van Wendy Walrabenstein, de schrijfster van het boek 'Food, body, Mind' dat me zo heeft gemotiveerd een gezonde draai aan mijn leven te geven. En we raakten aan de praat. Ik had nog wat vraagjes en zij gaf me tips. En toen vroeg ik haar -heel voorzichtig-  of ze het leuk zou vinden om de vragen van jullie volgers te beantwoorden op mijn blog. En dat vond ze! Dus als je jouw vraag hieronder in een reactie neerschrijft, dan geeft Wendy daar een antwoord op.
 
Oké. Eerst even over Wendy:
Ze volgde haar opleiding bij de wereldberoemde specialisten Campbel en Esselstyn (zij waren het ook die Bill Clinton begeleid hebben naar een 'plant based diet').
Daarna volgde ze een studie Voeding & Diëtetiek, begeleidde een project in India met betrekking tot de voeding voor 200 gehandicapte kinderen en werkte als klinisch diëtist bij het VU medisch centrum. Onlangs schreef ze dus haar eerste boek.

Welke olijfolie is het beste? Is rood vlees echt zo slecht? Wat zijn gezonde tussendoortjes? Deze vragen kun je haar stellen. Maar ook vragen op het gebied van body (bewegen, sport) en mind!
Wendy gelooft in een holistische levensstijl, waar lichaam en geest met elkaar in balans zijn.

Dus heb je een vraag? Schrijf hem als reactie hieronder in mijn blogpost!

Liefs,
Carolien

12 opmerkingen:

 1. Wat zijn de allergezondste dingen die ik elke dag zou moeten eten of drinken om echt goed voor mijn lichaam en ziel te zorgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eet vooral veel groenten, die staan echt op nummer 1! Daarna...fruit. Je doet je lichaam vooral een groot plezier door te kiezen voor basisproducten: groenten, fruit, peulvruchten, hele granen, noten, etc. Ik krijg vaak een vraag over gezonde tussendoortjes, maar het is goed te weten dat we aan 3 maaltijden per dag vaak meer dan genoeg hebben en dat fruit HET tussendoortje bij uitstek is. En om goed voor je ziel te zorgen? Denk vanuit compassie en probeer zoveel mogelijk dierlijke producten te vermijden.
   Succes! En groetjes van Wendy

   Verwijderen
 2. Wat kan ik mijn tienerdochter meegegeven in haar lunchtrommel waar ze extra energie van krijgt? Ze is in de groei en fietst dagelijks 17 kilometer naar school en ook weer 17 terug!

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In zo'n lunchtrommel doen boterhammen het toch vaak het beste en pindakaas is niet alleen lekker, maar ook prima voor een jonge meid die veel energie nodig heeft. Zij heeft ook meer nodig dan een volwassen vrouw, dus denk niet te snel dat ze teveel eet. Zolang ze op een gezond gewicht is mag ze eten zoveel als ze wilt. En vergeet er vooral niet wat fruit of wat rauwkost bij te geven. Hartelijke groet, Wendy

   Verwijderen
 3. Ik geloof dat ik eerst het boek eens ga lezen. Ik kan wel een beetje extra motivatie gebruiken om mijn gezonde eet/beweegpatroon vol te houden want dat vind ik al heel lastig. Dank je voor de tip Lien. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh zoveel vragen.....vind het best wel moeilijk....gezond is niet gemakkelijk.......
  Wat kun je op je brood doen als vleesbeleg....volgens mij is hier niets gezond van......e nummers etc, suiker
  En appelazijn.....verdund met water is dit goed voor je.....?
  Ha heb nog zoveel vragen...maar ga dit op de voet volgen.....
  Leuk.

  Fijne avond

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vlees is niet zo gezond en vleeswaren al helemaal niet. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nog niet zo lang geleden aangegeven dat rood vlees (rund-, varkens-, geiten-, schapen- en lamsvlees) en in meerdere mate bewerkt vlees (dat is dus vleeswaar), kankerverwekkend is. Zelf smeer ik graag pindakaas, tahin (sesamzaadpasta) of een andere notenpasta op brood. Hummus is ook heerlijk en daarnaast heeft het merk Tartex ook allerlei lekkere smeersels. En soms neem ik ook graag een plakje Wilmersburger kaas (veganistisch).
   Appelazijn met water is in ieder geval niet slecht voor je (wel goed verdunnen, anders tast het zuur je slokdarm aan), maar eerlijkheidshalve moet ik melden dat ik nog nooit onderzoek heb gezien over het drinken van appelciderazijn. Toch neem ik het ook wel eens 's ochtends...ik heb het idee dat het reinigt (maar misschien zit dat tussen de oren). Er wordt ook wel gezegd dat het onstekingsremmend is c.q. inflammatie tegengaat. Daarover heb ik veel geschreven in mijn boek, inflammatie veroorzaakt namelijk veroudering...en dat willen we natuurlijk tegengaan!
   Succes en groetjes, Wendy

   Verwijderen
 5. Leuk Lien! Heb weer even bij gelezen. Wat me vooral opvalt aan blog Ned dat het bolstaat van gezondheidshypes. ?..in Frankrijk zie je hier bijna niks van! Zij eten met mate en wij Ned eten eigenlijk gauw te veel....een vraag wat is een goede gezonde tussendoor ( en dan geen fruit of groenten dat snap ik wel) en wat geef je opgroeide kinderen nog meer als extra mee naar school naast brood. Dat is zo saai mam......:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar! Ik heb in Italië gewoond en daar waren ook bijna geen gezondheidshypes. Toch is het interessant naar de cijfers te kijken. Als je kijkt naar obesitas onder volwassenen, dan scoort Frankrijk best slecht met 15%, terwijl Nederland rond de 12% zit en Italië bijvoorbeeld op ruim 10%. Kijk je echter naar kinderen, dan zie dat 35% van de Italiaanse kinderen overgewicht heeft, terwijl dit in Nederland en Frankrijk rond de 15% ligt. Kortom, Nederland doet het niet zo slecht. Die enorme percentages in Italië komen naar mijn mening vooral door de zoete 'ontbijtjes' (het merk ‘Kinder’ is daar erg groot) en de enorme hoeveelheid zoete snacks die de kinderen krijgen. Je struikelt er werkelijk over in de Supermercato. Ik weet niet hoe dit in Frankrijk is, maar dergelijke snacks zijn echt gevaarlijk.
   Opgroeiende kinderen hebben veel aan goede, volkoren boterhammen en (gedroogd) fruit en rauwkost zijn de beste tussendoortjes. Als alternatief kan je ook koude volkoren pastasalades, linzensalades, couscous en dergelijke geven. Alternatieve tussendoortjes zijn bijvoorbeeld huisgemaakte bananenbrood of een havermoutkoekje, zie ook mijn website: http://walrabenstein.nl/gezond-eten-voor-kinderen/
   Hartelijke groet, Wendy

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!