woensdag 11 mei 2016

8 levenslessen die voor mij werken

Op dit moment lees ik 'Neem een geit' van Claudia de Breij. Korte verhalen met wijsheden die ze heeft vergaard door gesprekken te voeren met mensen op leeftijd. Van Hanneke Groenteman tot Hans Wiegel. En van haar eigen vader tot de buurvrouw. Wat kunnen zij ons voor advies geven nu ze terugkijken op hun eigen leven?


Ik ging nadenken over mijn eigen levenslessen. Wat zou mijn antwoord zijn als iemand me vroeg naar wijze woorden? Wat vind ik belangrijk en wat geef ik mijn dochter mee?

Hieronder acht dingen die voor mij werken:

-Wees je eigen beste vriendin.
Houden van jezelf vind ik altijd zo dramatisch klinken, maar je kunt wel je eigen beste vriendin zijn. Behandel jezelf zoals je je vrienden ook behandelt en wees dus niet altijd zo streng voor jezelf. En heb lol, ook als je alleen bent.

-Geloof in clichés
Clichés klinken afgezaagd, maar achteraf blijken ze maar al te vaak waar te zijn. Ik zie me nog lopen met de kinderwagen. "Geniet er maar van, de tijd gaat snel, voor je het weet zit ze op de middelbare school." Snel? Ik begreep niet waar al die goedbedoelde mensen het over hadden. De tijd kroop in mijn beleving, met name 's nachts als ik hunkerde naar slaap en dochterlief alleen maar huilde.
Maar ze hadden achteraf gelijk. Clichés... ik neem ze tegenwoordig heel serieus.

-Eet gezond en sport
Je lichaam is je kostbaarste bezit. Wees er daarom goed voor! Eet gezond en beweeg.

-Sluiten geen deuren, maar laat ze op een kier staan. Dit advies gaf mijn vroegere bazin me. Een pittige tante die in haar eentje een goedlopend reclamebureau runde. "Ook al mag je iemand niet, ga altijd netjes uit elkaar. De wereld is zo klein, je komt elkaar toch weer tegen." Dat bleek een waarheid als een koe.

-Think positive thoughts. Op zondagavond probeer ik niet te denken aan al het werk dat me die week te wachten staat en de bijbehorende afspraken en deadlines. Ik denk juist aan 10 dingen waar ik me de komende week op verheug. Dat het na een hoop regen eindelijk weer mooi weer wordt, of dat het pakje van Wehkamp geleverd wordt of dat mijn haar gegarandeerd goed zit omdat ik net naar de kapper ben geweest.... Tien dingen. Probeer het maar eens uit!

-Neem niet alles te serieus.
Grapjes maken de dag. En af en toe kun je best eens de regels doorbreken.

-Volg je hart
want dat klopt

-En de laatste komt uit het boek van Claudia zelf, maar vond ik zo mooi! Zij had het van een therapeute die ooit bij Oprah was. 'Het maakt niet uit of je je kinderen merkkleding koopt of meeneemt naar dure Disneyparken.... het allerbelangrijkste is: laat zien dat je blij bent als hij of zij de kamer binnenkomt. Altijd'.  Met name moeders hebben vaak de neiging om kritisch te kijken: "oh, doe je dat vandaag aan naar school?" "Heb je je haar niet gekamd?" "Wat zit daar voor vlek op je trui?" Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Maar voortaan ga ik eerst lachen. Want dat is wat mijn vader altijd deed. Als ik de kamer binnenkwam, lachen en knipogen. Of als we ergens op visite waren en we maakten oogcontact. Dat is hoe ik me hem het meest herinner...

Waarschijnlijk zijn deze wijsheden clichés en open deuren, maar die kun je dus beter serieus nemen :)
 
Liefs
Carolien
 
 14 opmerkingen:

 1. O, wat mooi, die laatste! Vooral over je vader. Wat een prachtige herinnering. Ik hier eens over dobberen. :) XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een inspirerend blogpost. Heb het boek ook liggen, leuk, dat jij zo enthousiast bent. Heb nu extra zin om er in te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige wijsheden Lien... Dankjewel ... die van de knipoog is helemaal "warm"...Dit is echt om te onthouden.
  Ik hoop dat ik zondag aan 10 leuke dingen kom...maar anders ga ik vast leren om ze te zien! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi vooral die laatste ik zal er eens aan denken als oudste straks werr thuis is.
  Sinds meisje erbij nogal wat gesteggel, en nu hij weg is denk ik helemaal nergens voor nodig geweest. Maar ja zo gaan dingen en sluipt kritiek er snel in, ik ga het anders doen prachtige tip ik neem hem mee. Ooh daar komt jongste aan ik ga hem gelijk uitvoeren met knipoog geweldig. Mooie herinnering aan je vader trouwens. Lieve groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi Lien, echt een overdenkertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie blog vol met herkenbare dingen ;)
  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk boek hè! Ik hou wel van haar schrijfstijl maar dit keer gaf het ook stof tot nadenken. Jouw 8 zijn erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij weet het altijd heel goed te verwoorden en ook nou weer lees ik het met een glimlach....

  Persoonlijk heb ik me nooit met lijstjes bezig gehouden(zelfs niet met boodschappenlijstjes;-))
  Er is maar een wijze les die ik mezelf altijd voorhoud en die kan op 'n postzegel.

  Wees gewoon jezelf,streven naar perfectie is tijdverlies.

  En het leven is toch al zo kort.

  Liefs,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie wijsheden en ik zie er ook absoluut heil in. Maar in mijn situatie lukt het niet altijd om mijn onzekerheden weg te drukken. Daar zet ik wel tegenover dat ik - nu ik doordeweeks altijd alleen op sta - 's morgens mijzelf regelmatig begroet in de spiegel en gewoon iets liefs tegen mijzelf zeg. Dat is dan meteen een goed begin van de dag (al bekritiseer ik mijzelf ook wel eens als ik zie met welk kapsel ik uit bed ben gestapt haha).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi lijstje. Iets om over na te denken. Dank je wel. Fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt een super lijstje en eigenlijk overal ben ik ook voor in of denk ik hetzelfde over.
  De spreuk is ook echt zo goed!
  Ik was vroeger heel onzeker en denk nu nog vaak wat zullen ze niet denken maar dat is minder dan vroeger.
  Trek me dingen of houdingen van anderen vaak teveel aan of los iets voor de ander te snel op omdat ik dan zelf niet op het laatste moment in het nauw kom dat is vaak moeilijk anders op te lossen als de ander niet vooruit denkt of pland.
  Deze 9 wijsheden zou ik zeker ook mijn kinderen mee willen geven!
  Mooi hoe je herinnering over je vader is!
  Heel belangrijk trots zijn op je kinderen en ook al staat de deur wellicht soms op een kiertje toch mensen vergeven.
  Ik hop nog even door voor een reactie op je laatste post.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige herinnering aan je vader. Ik ben dol op lijstjes en heb genoten van je wijsheden. Ik neem er een paar van je over. ♥ Ten beginnen met mijn eigen beste vriendin te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh slik wat mooi dat laatste met je vader, ja zo'n herinneringen wil je kweken voor je dochter hè. Ik ben best wel streng geweest in mijn opvoeding naar mijn dochter, heb het helemaal alleen mogen doen (Thank God) okay haar vader was er wel maar die speelde meer suikeroompje...maar tegenwoordig krijg ik complete liefdesbrieven als verjaardagskaart hoe blij ze met me is. Doet je zo goed als moeder die altijd gedacht heeft dat ze op haar twaalfde vast meteen zou willen kiezen om bij haar vader te gaan wonen. En ook al is mijn huidige man (alweer 11 jaar in haar/ons leven) van de hele strenge regels en een mopperkont eerste klas, hij is wel altijd voor haar daar en ook dat heeft ze heel erg weten te waarderen. Ze noemt ons ook wel 'haar ouders' mooi toch dat manlief mee telt en niet alleen gezien wordt als de boze stiefvader welke rol hij heel lang gespeeld heeft. We hoeven niet altijd vriendjes te zijn met onze kids, eerlijk en oprecht, streng maar ook lief, regels en ook loslaten...het hoort er allemaal bij. En dochterlief heeft al gezegd dat ze haar kids net zo streng wil gaan opvoeden, met regels enzo hihi ik hoop dat ze nog even wacht want ze is pas 23 ;). Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!