donderdag 8 september 2016

Kwestie van smaak

"Hoe vind je mijn jumpsuit?" Ik draai me om zodat ze mijn nieuwste aankoop van alle kanten kan bekijken. Dat doet ze en zegt dan resoluut: 'niet leuk'. Om vervolgens ook nog haar neus op te trekken. Alsof 'niet leuk' niet duidelijk genoeg was.


Dat is mijn zus. ten voeten uit.
Als ze een mening heeft, vooral over kleding, schuift ze die niet onder stoelen of banken.

Tijdens het winkelen zou ik het niet erg vinden. Want dan kan ik haar commentaar meenemen in de besluitvorming. Maar eenmaal iets gekocht, zie ik er het nut niet van in het alsnog af te kraken. Ooit heb ik zelfs renschoenen teruggebracht naar de winkel omdat ze, zonder ernaar te vragen, betiteld werden als 'lelijk'  Probeer dan nog maar eens blij te zijn met je aankoop!

Ik heb het haar eigenlijk nooit gevraagd. Of ze dat bij haar vriendinnen ook doet, of alleen bij mij, haar 'kleinere' zusje. Omdat ze dat van oudsher zo gewend is. Ze geeft ook gerust kritiek op de kleding van mijn dochter. "Dat truitje/jurkje/rokje moet je haar echt niet meer laten aandoen."

Zelf heb ik niet gauw een mening over iemands kleding. Je moet vooral dragen waar je jezelf goed bij voelt. Maar toen mijn zus en ik laatst samen met de honden naar de hei gingen, moest ik toch even fronsen bij het zien van haar dierenprint broek. Door de zachte stof leek het meer een legging, modelletje vormloos. Het lag op het puntje van mijn tong om er iets over te zeggen, maar ze was me voor.
"Hoe vind je mijn broek? Leuk he, en hij zit lekker! Was ook heel goedkoop, ik denk dat ik er nog eentje bij ga halen!"

Wie ben ik dan om te zeggen: niet doen! Bespaar je geld! Eén is meer dan genoeg, geloof me!
Ik slikte dat allemaal in en probeerde haar kordate passen bij te benen.

Want ook als ik de waarheid had gezegd, was die tweede broek er beslist gekomen. Dat is het verschil tussen ons twee. Ik trek me alles aan (en na kritiek weer uit), en zij blijft haar eigen ding doen zonder zich door iets of iemand van de wijs te laten brengen. Met een soort olifantenhuid waar geen laagje kritiek doorheen komt. Daarom zitten die dierenprints wellicht ook zo lekker...

Liefs,
Carolien28 opmerkingen:

 1. Is het een jeans-jumpsuit? die vind ik ook wat lastig, vind het al gauw te veel jeans. Zo zat mijn zusje trouwens in een korte jumpsuit op een begrafenis. Met haar lange melkflessen! Ik kon m'n mond dichthouden, de mams niet... Viel niet in goede aarde. Maar goed, dat was dus ongevraagd. Gewoon niet meer vragen, lekker genieten want je hebt een hele leuke smaak en ik weet zeker dattie jou fantastisch staat! XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf zal ik niet zo gauw commentaar geven op iemand, maar als het mij nadrukkelijk wordt gevraagd om eerlijk te zeggen wat ik er van vind, dan doe ik dat wel. Duidelijk maar nog steeds leuk verpakt zeg maar ;-). Misschien moet je gewoon een keer aangeven dat je moeite hebt met de manier waarop ze haar kritiek uit...het is tenslotte de toon die de muziek maakt.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi Carolien...je schrijft zo heerlijk...ik zit echt te genieten! Zie het helemaal voor mij. Zie het ook bij onze dochters...je kan maar eerlijk zijn ;) Ik ben meer zoals jij...en ja...die jumpsuit....zo'n stoere...ik vind het heerlijk! Lekker dragen is mijn advies! Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja je vroeg het wel zelf.
  Anders dan jij kan ik me erg irriteren aan kleding van anderen maar dan moet t wel erg zijn. En het is best vaak erg bijv. in supermarkten.
  Ik zeg er nooit iets van hoor ook niet bij vriendinnen tenzij..... ze erom vragen.
  Dan wil ik eerlijk zijn omdat ik denk dat als ik dat niet doe ik ze niet serieus neem, ze vragen toch om mijn mening?

  Ik begrijp je wel hoor want t is wel kwetsend wat ze zegt en soms kunnen mensen gewoon zo doen uit jaloezie?
  liefs. en niet teveel piekeren , dat doen wij vrouwen namelijk bijna altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Openhartig oordelen over de smaak van een ander is niet mijn ding. Ik heb wel een eigen mening, maar die is van mijzelf. Smaken verschillen en de mening/kritiek van een ander komt nogal binnen bij mij. Maar mijn zusje is wel een uitzondering (en mijn Tante ook), die mogen wel wat vinden. Mijn tante van 71 heeft mij vorige week in een culotte gekregen, zo leuk en heerlijk om te dragen. Met zoiets aan krijg ik vanzelfsprekend opmerkingen. Eerst thuis maar eens aan doen bij de vier mannen.
  Je hebt het geweldig opgeschreven <3 De jumpsuit is prachtig, ik ben gek op spijkergoed. C&A heeft nu een geweldige lijn, The Denim.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind hem wel leuk! (voor wat het waard is. ;-)) Het klopt wel dat je er zelf om vroeg maar je kunt ook iets vriendelijker reageren. Zoiets van, leuk voor jou maar niet helemaal mijn smaak. Gewoon dragen hoor, als jij er blij van word wat kan het je dan schelen wat een ander ervan vind! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik vind ze juist leuk, de jumpsuits! Ik kan alleen geen leuke vinden.
   Ik vraag nooit hoe iemand mijn kleding vindt. Ik heb ook weleens gewoon mannenjasjes aan omdat ze lekker zitten.
   Maar goed, ik heb ook geen zussen die mij (kunnen) corrigeren en over andermans kleding zeg ik ook niets. Kleding is zo persoonlijk.
   Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik weer zin in de winterkleding heb.
   Doe gewoon aan wat je lekker vindt Carolien!

   Liefs, Gerry

   Verwijderen
 7. Mail het linkje van deze blogpost naar je zus... Beetje indirect, maar misschien help je haar hier ook mee. Weet ze niet dat ze zo bot kan overkomen?
  Draag vooral wat je zelf wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hihihihihi....geweldig .....fijn weekend liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is weer zo mooi geschreven ,of ik een grappig boekje lees ,nou een ding opslaan ,niet meer aan haar vragen hoe ze het vind en als ze uit haarzelf wat gaat zeggen niet luisteren ,staat erg mooi zo op de foto ,lieve groet marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het staat je leuk, lekker stoer en daar hou ik wel van. Vroeger, zei oma, heb ik ze ook gedragen maar ik vond het niet fijn, want als je moet plassen en dat moet ik vaak en dan ook ineens , dan moet je eerst die helebroek uitdoen, nou ja niet helemaal maar bijna. En dan kan het wel eens te laatzijn........ En laat je zus maar kletsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL
   Of het bovenstuk hing achter je in het toilet!

   Verwijderen
  2. Whahahaaa, precies de reden dat ik ze prachtig vind, maar niet voor mij :-))))

   Verwijderen
 11. Heel herkenbaar en fantastisch geschreven!
  Het blijft dubbel; 'de kwestie van smaak'.
  Sommige mensen zou ik graag een make-over geven, dan jeuken mijn handen. Van de andere kant weet ik ook dat kleding een spiegel van de ziel kan zijn. Of juist; een masker/pantser.
  Een make-over aan de buitenkant kan dus soms helen, maar soms moet juist de binnenkant aangepakt worden.
  Sommige mensen geven commentaar op je kleding, maar doen dat alleen maar omdat ze zichzelf graag projecteren op jou.
  En dan hebben we het nog niet over de media/commercie die graag wil bepalen hoe wij eruit 'moeten' zien. Pfff...
  Al met al; complex!
  Maar het feit dat het je zo raakt, zegt natuurlijk ook veel over jou. Over onzekerheid, over de relatie met je zus...
  Hoe dan ook; toen ik de foto zag, dacht ik; wauw! Stoer! Dat kledingstuk is voor haar gemáákt!!
  Liefs,
  Sandra (soms zeker, soms onzeker over zichzelf en haar kleding :-) maar gelukkig steeds vaker zéker)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is dat je jumpsuit op de foto? Prachtig meid! Aandoen! Zei de madam die dierenprints en zeker leggingachtige broeken in die print vreselijk vindt... ook al zitten die dan makkelijk... brrrrrr!
  Wel ik zou me dat ook heel erg aantrekken alleen ben ik dan, in tegenstelling met jou, een bitch en zou mijn mening over die lelijke legging ook gegeven hebben... ongevraagd (ja echt) en zelfs na het verkondigen hoe leuk ze hem zelf wel vindt. Eigen schuld dikke bult! Lelijk van me hé? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja als je een mening vraagt moet je ook met het antwoord kunnen dealen toch? Anders moet je het niet vragen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je zus en veel anderen realiseren zich te weinig ,dat het HUN mening is, die ze ventileren. Mooi is betrekkelijk en als die ander zich er prettig in voelt, is het toch goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi geschreven. Het zou zo als column in een krant of tijdschrift kunnen. Solliciteren maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuke jumpsuit. Staat je goed. Jou eigen stijl toch! Lekker met plezier dragen, zoals je zus de dierenlegging met plezier draagt. Ik verschil erg in smaak met een van mijn dochters en toen ik vanochtend mee moest naar de kinderarts vond ze ook dat ik een andere jurk aan moest trekken. Heb ik maar gedaan, omdat ze toch al zenuwachtig was voor de baby controle.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha ik denk dat ik wel op je zus lijk zo te lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja hoor ik vind het je ook goed staan!
  Grappig dit verhaal, ik ben thuis de oudste maar ben precies als jij trek me teveel van ieders mening aan en ik heb 1 zus die precies is als de jouwe en eentje die vaak ook alles beter weet. Hoe ouder je wordt hoe minder je je daarvan iets aantrekt tenminste dat heb ik...laat ze lekker doen ik doe ook wat ik zelf leuk vind.
  Ik ga nog even naar je grappige stippenverhaal voor een reactie.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat heb je dit heerlijk omschreven! Zo gevat! :-)

  Liefs Tani

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jaa! Het lukt me eindelijk om een reactie te plaatsen. En trouwens ik vind die jumpsuit super leuk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Whahaha je zult maar zo'n zus hebben, ik geloof dat ik haar wel zou kunnen killen. Ik zal eigenlijk ook nooit naar iemand zijn mening vragen over hoe men iets vind, daar heb ik schijt aan...iedereen heeft namelijk zijn eigen gekleurde mening...dus ik volg mijn eigen hart, mijn eigen gevoel en draag waar ik me goed bij voel. En ja dat zijn Tante Betsy jurkjes, gisteren met dierenprint, een andere keer met paddestoelen en weer een andere dag met een ander printje. Ik loop nu eenmaal niet met de mode mee en weet dat het geen gebruikelijke stijl is daarom kan het me ook niks schelen wat men ervan vind. Terwijl het natuurlijk wel heel leuk is dat ik gisteren van een collegaatje een compliment kreeg dat ik er altijd zo leuk bij loop.
  Maarreh die jumpsuit staat je dus fantastisch, jij hebt daar de lengte en het figuur voor dus sjiet aon d'n zuster! Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk geschreven, met een beetje 'bijt' erin.
  Mijn reaktie zou geweest zijn "Hoe doe je dat als je eens nodig moet ?" :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!