vrijdag 20 januari 2017

9 tips om je Instagram op te pimpen

Afgelopen week volgde ik voor mijn werk een cursus ‘Instagram voor bedrijven’.  Een leuke workshop, waar ik veel heb geleerd.  Vooral ook hoe het niet moet :-) Met een gevarieerde groep, van een sieradenmaakster tot een medewerkster van een blotevoetenpark, brainstormden we hoe we klanten konden binden door middel van dit medium.


 Een groot aantal tips is ook te gebruiken voor je privé account, dus ik deel er een paar met jullie.

1. Zorg voor een goede bio. Een bio, huh? Bio staat voor biografie: een korte beschrijving van jezelf op de profielpagina. Vaak is deze niet of maar heel summier ingevuld. In plaats van te schrijven: ik ben Anneke, moeder van twee kinderen en ik houd van breien, kun je ook zetten: volg mij voor de leukste ideeën en tutorials op brei-gebied. Zo weet je als volger gelijk wat je kunt verwachten.  De mevrouw van het blotevoetenpark schreef bijvoorbeeld: ‘dresscode: bare feet’, daar ga je toch al van glimlachen?

2. Gebruik steeds dezelfde filters. Kijk, dat wist ik niet, dacht juist dat ik moest variëren. Maar door zoveel mogelijk dezelfde filters te gebruiken creëer je een eenheid in je feed!(Dit is nog steeds een van mijn best gelukte foto's. Ik gebruik bijna altijd filter 2)

3. Weet wie je volgers zijn en volg ze ook terug. Deze tip vond ik discutabel. Deed me denken aan vroeger: als jij mijn tekening mooi vind, vind ik die van jou ook mooi. Het wordt zelfs nog erger: je kunt volgers kopen, hoe bizar is dat? Doen we niet, volgende...

4. Vertel een verhaal! Instagram is een medium om je verhaal te vertellen. Zo was er een meneer die aluminium deurborden verkocht. Zijn complete feed bestond uit deze borden en dat zag er heel eentonig uit. Nu gaat hij het anders aanpakken. Foto’s maken van hoe zo’n bordje wordt vervaardigd. En van hoe het uiteindelijk op de gevel van een huis belandt, met de trotse eigenaar ernaast.

5. Gebruik hashtags! Minimaal 5 en maximaal 30. Nou, persoonlijk vind ik 5 meer dan genoeg. #andersziejedoordebomenhetberichtnietmeer

6. Maak het interactief. Roep je volgers op om te reageren door ze een vraag te stellen, mee te doen aan een wedstrijd/swap of iets anders.

7. Plaats geen links naar websites in je bericht, want dat werkt niet. De enige plek waar je een website kunt plaatsen is in je biografie. Zet in je bericht ‘link in bio’ en je volgers weten waar ze moeten zijn.

8. Nog meer controle over je Instagram? Dan heb je toch echt wat apps nodig. In tegenstelling tot Facebook, dat veel faciliteiten in zich heeft, heb je voor Instagram overal aparte apps voor nodig. Wil je bijvoorbeeld een bericht op een bepaalde datum inplannen, dan gebruik je hiervoor bijvoorbeeld latergram.me. Met instatrack kun je in één oogopslag schoon schip maken met je volgers. Volgen zij jou niet, dan jij hen ook niet. Het systeem zoekt het voor je uit! En wil je een bericht van iemand anders delen? Ook daar is weer een aparte app voor nodig, zoals repost app. Er is zelfs een app die je helpt zoeken naar de meest populaire hashtags in jouw categorie. Plaats je bijvoorbeeld veel foto's over eten, dan is 'instafood' een veel gebruikte hashtag!

9. Gebruik je vaak dezelfde hashtags? Zet ze dan in je notities. Bij elk bericht hoef je dan maar te knippen en plakken en klaar ben je! Minder foutgevoelig ook.
Zo, da’s een boel he! Met dank aan The House of Social Media in Venlo. Heb je iets nieuws geleerd of wist je al een hoop? Naast alle praktische tips, ben ik vooral erg gemotiveerd geraakt om dit medium ook zakelijk in te zetten. Is er nog een tip die hier niet bij staat? Laat het me zeker weten.

Ik zie je op Instagram en anders gewoon weer gezellig hier, zoals elke vrijdag :)

Groetjes
Carolien

21 opmerkingen:

 1. Nee carolien het blijft bij bloggen hoor en soms een kijkje op fb ,meer dan genoeg

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit blogje heb ik gelezen, maar eigenlijk ging het een beetje aan me voorbij omdat ik veel niet 'snapte'. Dat ligt niet aan jou hoor! Ik gebruik geen Instagram en weet niet hoe het werkt; laat staan dat ik de tips kan vertalen/gebruiken. *Ü*
  Maar er zijn volgens mij wel heel veel Instagrammers, dus die zullen vast heel blij zijn mijn je tips :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha tot een jaar geleden had ik ook niet van al die woorden gehoord hoor! :)

   Verwijderen
 3. Met tip 3 doe ik ook niet mee. Weet je wat ik zelfs doe? Je hebt van die accounts die je gaan volgen, omdat je hen zou volgen en nooit een vind ik leuk zetten, of een reactie. Dus ga ik die meestal blokkeren. En al zeker mijn verhaal voor hen verbergen, omdat ik dat meer 'in mijn leven binnenkijken' vind. Ig gebruik ik vooral om mijn haak werk te tonen, soms iets persoonlijks komt er ook. En ik wissel ook nogal graag van filter, maar Xpro en LoFi hebben mijn voorkeur.
  Thx voor de tip ivm het gebruik van d ehashtags, ik moet ze namelijk elke keer opnieuw gaan typen. Zal ik vanaf nu zo doen,
  Fijne groetjes en tot op IG, Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb je inderdaad niets aan en dan voelt het eerder als een inbreuk op je privacy. Iets 'liken' is toch het minste dat je af en toe kunt doen als je iemand volgt!

   Verwijderen
 4. Jeetje veel geleerd! Ik als beginnend over kan hier wel wat mee! Dank je wel! Fijne avond Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef dan is er voor mij werk aan de winkel. hashtuuuut... euh, gebruik ik nooit. Ik ga me er eens in verdiepen. Fijn weekend groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of gewoon blijven doorgaan zoals je al doet, het moet voor jou goed voelen!

   Verwijderen
 6. Ik heb een account op Instagram aangemaakt om een blogvriendin te volgen die niet meer blogt. Sinds een week heb ik een smartphone, maar ik wil zo weinig mogelijk stoorzenders/prikkels. Voor mij is het dus wat veel van het goede allemaal. Instagram is de waan van de dag met weinig verdieping vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er ook niet zoveel mee in het begin, maar als je eenmaal begint...:) Gewoon doen wat goed voelt!

   Verwijderen
 7. Wat een leuke tips, ze zijn ook bruikbaar in je blog. Bedankt voor het delen. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo'n workshop kan inderdaad zeer verhelderend zijn maar soms ook wel eens niet...ook dat komt vaak voor tenminste in het onderwijs.
  Heel leuk dat jij er ook zoveel van geleerd hebt!
  Ik heb zelf geen instagram, kan blogs en Facebook al niet goed bijhouden.
  Ik vind die hashtags eerlijk gezegd een beetje onzinnig maar het zal wel nuttig zijn ergens voor.
  Tip 1 vind ik eigenlijk wel de beste, een andere bewoording trekt zeker meer mensen.
  Toch blijf ik maar lekker bloggen als ik daar tijd voor heb, zin in heb of tijd voor neem haha.
  Fijn weekend!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben echt fan van Instagram! De laatste tijd even niet heel actief, vooral omdat het steeds zo donker is en ik het daardoor moeilijk vind de mooie lichte foto's te maken waar ik zo van hou. Dankjewel voor de tips, daar kan ik wel wat mee :) ik heb ook nog een tipje... bekijk af en toe je hele gallery en verwijder indien nodig foto's die het geheel verstoren, ik doe dat zo'n 2x per jaar waardoor ik de look & feel behoud die ik wil.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat doe ik inderdaad! Soms heb je ineens een foto die er helemaal niet in past en die verdwijnt dan in de prullenbak! En inderdaad... lastig met het gebrek aan goed daglicht!

   Verwijderen
 10. Poeh het lijkt wel werken! ;-)) Grapje hoor. Ik zal eens kijken of ik iets kan met je tips. Maar voor mij is het hobby. Leuk als je volgers hebt maar het aantal zou niet zo belangrijk moeten zijn. Aan de andere kant als niemand komt kijken waarom zou je het dan doen he? XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik instagram nog niet lang en eigenlijk ook niet zo veel........ Nog maar een beginneling zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor het delen van de tips!

  Fijn weekend Carolien! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nu breng je me toch aan het twijfelen....zal ik me toch een instagram account aanmeten?
  Naaa, ik stel het nog even uit :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!