vrijdag 16 juni 2017

6 tips om beter te kunnen slapen!

Schaapjes tellen, warme melk en ademhalingsoefeningen. Het zijn de standaard adviezen die je krijgt als je niet kunt slapen. Maar wat helpt nu echt?


Slapeloosheid is erg vervelend. Een paar jaar geleden heb ik er veel last van gehad. Er waren nachten bij dat ik 2 of 3 uurtjes sliep. Niets hielp. Inmiddels slaap ik weer goed, maar nu is het tienerdochter die veel en vaak wakker ligt. Hoor ik overal verhalen van pubers die niet uit bed zijn te krijgen; die van ons is vaak om vijf uur al klaarwakker. Of slaapt pas om 3 uur in. Dat soort taferelen.

En dus ging ik me opnieuw in het slapen verdiepen, Experts raadplegen, erover lezen. Toevallig was deze week op het journaal dat recent ontdekt is dat slecht slapen ook met je genen te maken heeft. Dat wetende gaan ze nu opnieuw onderzoek doen naar het oplossen van dit probleem. Zes procent van de Nederlandse bevolking heeft trouwens last van chronisch slaaptekort.

Ik heb een aantal tips verzameld:

-Kun je echt niet slapen? Stap uit bed en ga een half uur iets anders doen. Houd dat ook echt een half uur vol en denk niet na een kwartier: ik ga het nog eens proberen. Zeg tegen jezelf: ik mag niet slapen. Na het half uur wordt slapen een beloning!
Wat je kunt doen in die tijd? Iets rustgevends, zoals (mandala's) kleuren of lezen.

-De 4-7-8 methode wordt veel gebruikt. Adem vier seconden in door de neus, houd de ademhaling 7 seconden vast en adem 8 seconden uit door de neus. Hier word je heel rustig van, wat uiteraard meer kans geeft om in te slapen.
Een andere methode is alleen in- en uit ademen door je linker neusgat.

-Zorg dat je fysiek goed moe bent. Ga wandelen in de buitenlucht, trek er met je fiets op uit of ga joggen. Nog goed voor je lijn ook :)
Doe dit overigens niet te vlak voordat je naar bed gaan, dan werkt het averechts.

-Verander je slaapritueel. Gooi de volgorde van je rituelen om of kies nieuwe rituelen; een warm bad voor het slapen gaan is erg fijn. Maak van je slaapkamer een plek met weinig prikkels en zorg dat het er pikdonker is. En zet je bed eens op een andere plek.
(Goede gelegenheid om eens onder je bed te stofzuigen, ha!)

-Nog niet aan het slapen? Raadpleeg slaap apps. Een gratis app is bijvoorbeeld: Pzizz (wel Engelstalig) Maar zo zijner meerdere te vinden in de Playstore, veelal gratis.
(Maar niet daarna nog even je what's app of Facebook checken he!)

-Gebruik wietolie. Deze tip werkt hier tot nu toe het beste. Ik las er laatst een reportage over in Libelle. Angela Groothuizen zweert erbij, net als haar 90-jarige moeder.  Wietolie vind je in de winkels onder de naam CBD olie. En no worries, want het verslavende stofje is eruit gehaald en het is daarom ook gewoon legaal verkrijgbaar. (Holland Barett,. DA) Het is met name geschikt voor klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel, spanningen, nervositeit, slapeloosheid.
Goedkoop is het helaas niet!

Hopelijk vond je mijn blogpost niet slaapverwekkend! En anders.... take a power nap en besef dat lekker slapen niet voor iedereen is weggelegd!

Welterusten!

Liefs,
Carolien

16 opmerkingen:

 1. Nee vannacht ook slecht geslapen....pffff..hoop op een betere nachtrust deze nacht liefs fijn weekend ❤️X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je voor de tips. Ik ben ook geen hele goede slaper en gebruik de 4-7-8 het meeste. Werkt vaak wel. Alvast voor straks. Welterusten. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inslapen gaat prima. Maar doorslapen,als ik rond 4.00 wakker word, dat is het probleem. Soms helpt Bach rescue night.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rustgevend boek op mijn nachtkastje. Opstaan werkt bij mij averechts, dan wordt het echt niks meer. Wel kan ik een cracker met oerzoet maken. Iets zoets ontspant.
  Wij hebben zojuist ons bed verplaatst naar een andere slaapkamer waar minder licht binnen valt. Deze kamer is ook een stuk groter. Voor mij heel fijn nu want met die warmte in combinatie met astma heb ik het vaak benauwd 's nachts. In de winter is deze slaapkamer heel koud, vandaar dat we hem niet altijd in gebruik hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh oh zoet ontspant... dat klinkt wel heel verleidelijk! Vervelend dat je astma hebt, heb je daar 's nachts meer last van?

   Verwijderen
 5. Die wietolie ga ik toch eens proberen. Dank voor de tips

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meestal slaap ik wel prima , het ligt er aan waar je over ligt te tobben vaak.
  Een donkere kamer werkt inderdaad goed ook op vakanties nemen wij vaak dik zwart plastic mee haha.
  Warmte is weer niet zo fijn, voor mij mag het om te slapen altijd vriezen...en dan nog staat ons raam open heerlijk!
  Volgens mij ..ben ik een beetje raar want neem ik sporadisch een wijntje dan slaap ik goed in maar word dan na enkele uren wakker om vervolgens niet goed meer door te kunnen slapen.
  Je foto boven aan deze post zo grappig!
  Ik hoop dat je dochter iets aan deze nuttige tips van je heeft.
  De 4-7-8 techniek kende ik nog niet, toch ook eens proberen bedankt voor de tips.
  Geniet van een heerlijke zomerweek!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de tips!
  Meestal slaap ik goed, maar er zijn tijden bij dat ik lid ben van de 3 (of 4) uur-club :-)))
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op zich ben ik een goede slaper, maar ik ga standaard te laat naar bed. Die foto van de bananen vind ik super origineel. Zelf bedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag het idee van die bananen een keer in een tijdschrift. Dus niet zelf bedacht, maar wel zelf uitgevoerd met een twist :)

   Verwijderen
  2. Ik heb je eindelijk gemaild...

   Verwijderen
 9. Ik dacht dat je met de tip van een banaan eten met een handjevol noten kwam, gelet op de foto (die ik overigens prachtig vind). Slaapproblemen zijn echt naar en ze maken je andere zorgen ook groter. Tijdens de overgang had ik er last van en nu tijdens de stressvolle opleidingsperiode. Ik wens je dochter een betere nachtrust toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die foto is geweldig van die bananen. Ik zeg ga op Yoga en leer ontspanningsoefeningen, dat helpt zeker. Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 11. bedankt voor de tips,ik ben ook een slechte slaper helaas,vooral nu met deze hitte,pppfff

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi weer alles op een rijtje ,veel goede info .ik zou zeggen slaap lekker ....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oh hier nog zo'n slechte doorslaper. Tegenwoordig heb ik zo'n hartmagneet aan mijn 'pyama'...helpt mij overdag ook goed tegen rusteloosheid (dan heb ik een sportex armband aan). Verder wil een boek nog wel eens helpen als ik weer aan Tante Betsy jurkjes lig te denken whahaha. Heb trouwens nu ook een slaapmasker besteld met magneten...zal me benieuwen of dat helpt. Wietolie heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar vond ik toch niks. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!