vrijdag 3 november 2017

Niet perfect is ook goed

Mijn man is een perfectionist. Dat was de voornaamste uitkomst van een 5-pagina’s tellende persoonsbeschrijving die zijn werkgever liet opstellen door een onderzoeksbureau.


Het geld dat dit onderzoek heeft gekost, hadden ze zich kunnen besparen met één telefoontje naar mij. Ik had het ze haarfijn kunnen vertellen, inclusief alle details. Geen onderzoek voor nodig.

Vanochtend wordt het weer eens duidelijk. Ik pak een peer om mee te nemen naar mijn werk en hij wil er ook een. Ik was de peer af onder de kraan, draai hem in folie en leg het pakketje bij zijn broodplank neer.
Hij kijkt er fronsend naar.
“Wat is dat nat” merkt hij op. “Heb je de peer na het wassen niet afgedroogd?”

Na meer da twintig jaar huwelijk kan ik me nog steeds verbazen over de vragen die hij stelt.

“Nee, die droogt wel in het papiertje” merk ik terloops op, terwijl ik verder ga met het klaarmaken van de lunch.
Even later zie ik hem de folie van de peer afhalen en hij vouwt het papier voorzichtig open.

“Wat doe je” vraag ik oprecht verbaasd.
“Ik laat er wat lucht bij zodat hij kan drogen…”

I rest my case.

Als het gaat om perfectionisme ben ik alles wat hij niet is. Ik heb mijn boeken niet op alfabet, ik kom steevast te laat, ik draag mijn gloednieuwe laarsjes als ik met de hond naar het bos ga en pak dus fruit in terwijl het nog nat is.

En hoewel ik dagelijks omringd wordt door perfectionisten wordt het er bij mij niet beter op. Neem vriendin S. Als we samen gaan winkelen voor kleding en ze ziet een leuk truitje, dan wordt dat eerst helemaal binnenste buiten gedraaid. De eerste keer wist ik niet wat ik zag. “Wat doe je nou" vroeg ik.  “Ik check even of dit truitje geen losse naden heeft en goed is afgewerkt” antwoordde ze. En wat volgde was een uitgebreide kledinginspectie. Als ik met haar in de auto stap is dat ook al een heel ritueel. Van spiegels recht zetten, tot zittingen afkloppen om die ene verloren kruimel die er niet ligt weg te vegen.

Of neem de collega's die uren kunnen doorpraten over de details in een draaiboek of die voorafgaand aan een afspraak de route al in de tomtom hebben staan.

Ik vraag me oprecht af of perfectionisme iets is van deze tijd? Ik kan me niet voorstellen dat vrouwen in het begin van de vorige eeuw zeiden: "dit truitje is echt niet wit genoeg" na een schrobbeurt van een half uur en nog de kleding van 10 andere kinderen te gaan.

En ik heb het heus wel eens geprobeerd, maar het is gewoon niet aan mij besteed. Ik val steeds weer terug in mijn onperfecte zelf.

Geen onderzoek voor nodig...
 

34 opmerkingen:

 1. Heerlijk verhaal! Ik voel me weer echt gesteund! Ook hier geen perfectie. "Leven en genieten" dat is wat telt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha geweldig dit! Ik ben 1 van die afschuwelijke perfectionisten, echt mijn hele leven al en zou willen dat ik het minder had... dus jouw motto "Niet perfect is ook goed" hangt dus juist daarom bij mij hihi (eigenlijk staat er bij mij: niet perfect is goed genoeg)
  Fijne dag vandaag.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahaha, wat een leuk verhaal. Ik vind het niet erg om perfectionistisch te zijn, eigenlijk kan ik het iedereen aanraden. Je verliest geen tijd door het zoeken naar je spullen. Je hebt altijd een paraplu bij de hand als het onverwacht regent. Je hebt altijd genoeg geld bij je en je hebt altijd genoeg brandstof in de tank van je auto. Zomaar wat dingen uit het dagelijkse praktijk, maar die het leven zóveel makkelijker maken. Echt, ik kan het iedereen aanraden :-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja soms ben ik wel jaloers op jullie hoor. Als ik mijn sleutels weer eens niet kan vinden, of inderdaad geen plu heb als het regent...

   Verwijderen
 4. Welkom bij de club! Hier ook zo.n niet perfect is ook goed mens...en ik kan het steeds beter, het uitdragen daarvan
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet perfect is ZEKER WETEN ook heel goed. Niemand is perfect in mijn ogen hoor, en we zijn allemaal mensen, met onze 'perfect imperfections'
  Fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. niet perfect leeft ook een stuk makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet het niet, het moet denk ik wel in je zitten, ik heb het ook niet 🙈

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Perfect imperfect noem ik het dan maar...ik heb wel altijd een lijstje voor de dingen die wel moeten gebeuren maar wat ik nogal snel vergeet door de chaos in mijn hoofd ;) Heerlijk blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook van de lijstjes hoor! Maar die zijn dan wel niet perfect, Haha,

   Verwijderen
 9. Al zou ik willen... ik ben niet perfect. Ik spoel zelfs mijn appeltje niet altijd af. Poets hem wel op aan mijn trui. Hahahaha

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeker weten...en ontspannende volgens mij....toch ?....liefs Ria x ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha wat een leuke blog. Wij zijn niet van die perfectionisten hier. Hoewel...ik er wel een vleugje van heb. Ik geloof dat ik mijn perfectionisme een beetje heb moeten laten varen toen ik onderdeel werd van dit gezin. Want kinderen krijgen en opvoeden doet een flinke aanslag op je doen en laten. Fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "Nobody's perfect" toch......... En ik ook zeker niet. Ook al voel ik me wel beter als het een minimum georganiseerd is. Spaart een hoop stress. Fijn weekend daar. X

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gelukkig ben ik niet zo.n perfectionist met 8 kinderen in huis , want dan ben ik tot laat in de avond elke dag aan het poetsen denk ik, nee laat mij maar gewoon opruimen en een beetje poetsen dat is genoeg voor mij.

  Enne wat naar joh dat je dochter het niet zo fijn heeft gehad en dan dat geweld nee dat is niet fijn, gelukkig is ze weer veilig bij je .

  Liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vroeger was ik vooral in mijn werk een perfectionist....nu nog wel een beetje hoor voor wat betreft leuke dingen zoeken en goed voorbereiden maar hoe perfect kun je iets bedenken voor een klas kleuters die steeds impulsief en anders reageren haha.
  Thuis deed ik vroeger ook alles precies elke week maar ook dat is allang voorbij hoor!
  Freubelen en de boel de voel laten kan ik tegenwoordig heel goed en ik moet nog steeds de zolder opruimen die vol ligt met allerlei freubelzooi in kastjes en lades niet georganiseerd.
  Lijkt me echt lastig om met een echte perfectionist samen te wonen ook al heeft my husband dat ook wel een beetje....de garage zit vol spullen netjes geordend in dozen met labels grrr daar heb ik de tijd niet voor hihi...of neem ik de tijd niet voor want er is zoveel wat leuker is om te doen.
  Ga jij ook maar lekker door met je leventje zo hoor mijn toestemming heb je!
  Fijn weekend!
  Lieve groet Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is ook de aard van het beestje. Jij schrijft dat je iedereen kunt aanraden om wat minder perfect te willen zijn, maar andersom is dat ook zo. Ik vaar er wel bij en probeer wel om wat meer los te laten.
  Kijk straks maar eens hoe fijn het is om een adventswap van een perfectionist te krijgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha met swappen kan ik ook ineens best perfectionistisch zijn!!

   Verwijderen
 16. Hahahahaaaa! Ik zou hetzelfde doen met de peer! :-))))) (sorry)
  Ik ben een raar mengsel van perfect en imperfect; het huis mag op z’n kop staan, overal heerlijke hoopjes creativiteit, maar die moeten dan wel op een bepaalde manier liggen/staan. (Kast)deuren moeten dicht. Kleding mag in een bergje op een stoel liggen, maar niet op een prop en zeker niet op de grond. Haakwerk moet perfect. Koken en bakken gaat (meest) op gevoel en een keurig gedekte tafel met tig-delig servies zul je bij mij niet aantreffen. En zo kan ik wel even doorgaan...
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat is perfect?Misschien is zoals jij bent juist wel perfect, Perfect kan ook tekortkomingen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hihi, "ze hadden zich het geld kunnen besparen en mij kunnen bellen" Fan-tas-tisch! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij hebben 3 volwassen autisten (meisje/jongens)die zich in de maatschappij zich weten te redden. Perfectionisten .... daar weten wij dan ook heel veel van want alles moet altijd op een bepaalde manier, op de goede plek staan, op bepaald moment van de dag, etc. etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat begrijp ik dat het voor sommigen, in dit geval jouw kinderen, juist een houvast kan zijn! Het schept een hoop rust als alles geordend is! Liefs!

   Verwijderen
 20. en ik maar denken dat ik een behoorlijke perfectionist bent maar dat valt dus reuze mee zie ik nu

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat is perfect?Misschien is zoals jij bent juist wel perfect, Perfect kan ook tekortkomingen hebben.


  ทางบ้าน

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een heerlijk verhaal! Ik denk dat ik ergens tussen in hang en dat bevalt mij prima.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben een chaoot😣 met een perfectionistische man. Ik ruim op om een week later te concluderen dat het weer opgeruimd moet worden. Mijn man weet waar alles ligt, hier liggen zelfs de schroeven op volgorde... haha

  BeantwoordenVerwijderen
 24. what is perfect - maybe just like you are just perfect, perfect can also have shortcomings.

  ดูหนังออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!