vrijdag 26 april 2019

Plukken en smullen - gelei van paardenbloemen

Overal duiken ze op. Met hun gele knoppen lijken het net mini-zonnebloemen. Ik heb het natuurlijk over paardenbloemen. Ik maakte er deze week gelei van.  Hoe? Dat lees je hier!


Wat heb je nodig? Allereerst zo'n 100 paardenbloemen. Daarvan heb je alleen de gele deeltjes nodig. Je kunt ze met je hand los trekken, maar ik ben uiteindelijk gaan knippen, gaat een stuk sneller.


Doe dit in een steelpannetje, samen met 200 ml water, een halve citroen en een halve sinaasappel. Laat het geheel 5 minuten koken en plaats het pannetje nadat het is afgekoeld een nacht in de koelkast. 

De volgende dag zeef je het mengsel met een fijne zeef of confituurdoek. Voeg per dl water 55 gram geleisuiker toe. Breng het mengsel roerend 3 minuten aan de kook (begin pas te tellen als het water echt flink kookt).

Pluk nog 5 verse paardenbloemen en haal ook hier de gele blaadjes af. Roer deze door de gelei. Doe het mengsel als het nog heet is in een uitgekookt jampotje en plaats het op de kop om af te koelen.

Ik had geen geleisuiker in huis en gebruikte gewone suiker, maar daardoor bleef het geheel best vloeibaar. Maar de smaak is heel lekker, dus ik doe het nu door de yoghurt als een soort agavesiroop.

Paardenbloemengelei werd vroeger ook wel eens armeluis honing genoemd, vanwege de goedkope ingredi├źnten. Ik zou zeggen: maak er een leuke pluk-activiteit van in de meivakantie. 

Nu nog graag een beetje zon! 


Liefs,
Carolien

14 opmerkingen:

 1. bij ons zijn de paardebloemen al uitgebloeid.Wel een leuk idee om zoiets te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is het 50/50, de ene staan nog in bloei, de rest is al pluis. Ik had het recept beter vorige week kunnen delen, maar heb het afgelopen week pas gemaakt en toen stonden er nog genoeg!

   Verwijderen
 2. Het klinkt spannend en leuk, maar ik pas toch maar (er lopen hier nogal veel plassende honden tussen de paardenbloemen.­čśë)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ze zelf in eigen tuin geplukt, zomaar in een wei doe ik ook liever niet, haha.

   Verwijderen
 3. Bijzonder! Ik hou niet van geel maar misschien wel van gelei! ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel benieuwd hoe zoiets smaakt......
  Wel een mooi zomers kleurtje.
  Fijn weekend daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een leuke tip. Hoewel ik altijd een beetje ingewikkelde relatie heb met paardenbloemen. Misschien als ik er van die smakelijke gelei van maak, dat ik ze vooral ga waarderen.
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk receptje! Ik zie de pluizekes ook heel graag. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk idee.....zie het mezelf niet maken hoor ....maar leuk dat he het hier laat zien hoor...groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het ook een leuk idee, maar zie dat bijna alle paardenbloemen nu uitgebloeid zijn. Maar er komt een nieuwe ronde ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het viel me vandaag juist opdat er zoveel paardenbloemen zijn uitgebloeid. Misschien een leuk idee voor volgend jaar.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja gaat ineens heel hard! Dan maar een jaartje wachten :-)

   Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!