vrijdag 17 januari 2020

Waarom we minimaal 8 uur moeten slapen...

Wil je gezonder leven? Zorg dan dat je minimaal 8 uur slaap per nacht hebt. Dat zegt slaaponderzoeker Matthew Walker in zijn internationale bestseller ‘Slaap’: een boek dat ik heb verslonden. Als we het hebben over gezond leven, gaat het bijna altijd over bewegen en gezond eten, terwijl slapen niet eens ter sprake komt. 


"De sluipende epidemie van slaaptekort is het grootste gevaar van de volksgezondheid van deze eeuw" stelt de schrijver als conclusie naar aanleiding van alle onderzoeken die hij heeft gedaan.  De laatste eeuw zijn we per nacht twee uur korter gaan slapen. En volgens Walker vallen daar veel problemen zoals hoge bloeddruk, alzheimer en ook overgewicht, angsten en depressies mee samen. 

En nee, dit is geen gesponsorde post, ik wil de informatie gewoon graag met jullie delen omdat ik er 100 % in geloof. Alle ‘feiten’ die ik dacht te kennen over slapen worden ontkracht.  Mensen die beweren maar 5 uurtjes slaap nodig te hebben, hebben het mis. Acht uur is echt de norm, want anders is je slaapproces niet voltooid. "De uren voor twaalf uur tellen dubbel” zei mijn moeder altijd, maar ook dat is niet waar. En slaap kun je helaas niet inhalen.

Volgens Walker moet je de slaap zien als een heel nauwkeurig proces dat is opgedeeld in rem- en non-remslaap. Hij vergelijkt de slaapprocessen met een pakketbezorger die alle opgedane informatie van de dag ’s nachts gaat onderbrengen. Moet het pakketje worden verwerkt? Bewaard voor langere tijd? Verwijderd? Afhankelijk daarvan wordt het in een bepaald deel van onze hersenen ondergebracht. Daar heeft 'die bezorger' 8 uur voor nodig.

Dat slaap nog vaak een ondergeschoven kindje is, bleek uit de gezondheidscheck die ik laatst via mijn werk liet uitvoeren. De mevrouw van de health check wilde alles van me weten, van wat ik eet en hoeveel ik beweeg tot hoe ik ontspanning zoek. Ze heeft mijn bloeddruk gemeten en spierkracht en deed een ogentest. Maar gedurende dat hele uur waarin mijn leven op tafel kwam, werd het begrip slapen niet ter sprake gebracht. En dat terwijl we gemiddeld 32 jaar van ons leven slapen.

Best raar als je erover nadenkt.   

Onze Griek heeft het boek trouwens helemaal niet nodig. Die haalt met gemak het dubbele van die acht uur :-) 


Liefs,
Carolien


32 opmerkingen:

 1. Slaap is zo'n wonderlijk fenomeen. Helaas kan ik het niet zo goed. Sinds ik een slaaponderzoek heb gehad, weet ik dat het echt heel lastig is in te schatten hoe lang ik slaap. Ik word gemiddeld 10 keer per nacht echt klaarwakker. Bij elkaar maak ik zo'n zes uur, maar ik lig ongeveer negen uur in bed te rusten.
  Ik las overigens een jaar of wat geleden Iedereen slaapt van Ysbrand van der Werf, ook een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga eens zoeken naar dat boek! Wat rot dat je zo vaak wakker wordt, je hebt er dus al echt tijd ingestoken om je slaap te verbeteren zonder succes begrijp ik? Rot! Ik denk wel dat rusten ook erg goed is, ook al slaap je niet al die uren! Liefs!

   Verwijderen
 2. op dit moment slaap ik over het algemeen prima al is het geen 8 uur per nacht. Dat is ook weleens anders geweest dus ik ben al lang blij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja bij mij is het ook al eens flink anders geweest, dus ben ook erg blij met hoe het nu is!

   Verwijderen
 3. Nadat ik dit boek vorig jaar las probeer ik ook telkens de 8 uur te halen. Lukt niet aangezien ik 2 maal in de week om 4 uur op moet :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat de gezondheidsproblemen van mijn man voor een deel te maken hebben met het feit dat hij sinds zijn 18e (met een onderbreking van een paar jaar) in (vijf-)ploegendienst werkt. Dat is zo'n 35 jaar en hij slaapt in delen van een paar uur, verspreid over de dag (en nacht).
  Wanneer ik slecht slaap, heb ik daar de hele dag last van (en mijn omgeving ook). Ik slaap maximaal 7 uur per nacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die wisseldiensten worden ook in het boek benoemd. Maar ja, is lastig daar iets aan te doen.

   Verwijderen
 5. Wat goed van je om het hier te bespreken :) Ik slaap over het algemeen goed, maar zeker geen 8 uur per nacht. Dan moet je echt vroeg naar bed(7 uur en 6.30 uur op) en ik ben juist zo blij als ik 's-avonds even mag zitten. Wat ik wel doe, is als het kan tussen de middag een uurtje 'plat', dat doe ik sinds mijn hernia operatie. Dan trekt de spanning uit mijn lichaam en kan ik daarna weer verder! Gelukkig kan ik dat voortaan ook wel eens overslaan want anders ben je daar al elke dag 1 uur aan kwijt ;) Fijn weekend, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Te weinig en dat merk ik ook regelmatig (en mijn huisgenoten ook). Nu ik dit zo lees denk ik weer: beter op gaan letten. Ik geloof ook dat veel gezondheidsproblemen voortkomen uit te kort of onregelmatig slapen. Interessant boek. Dank je voor het delen.

  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is precies waarom nachtdiensten zo slecht voor een mens, je haalt je uren niet in. Een slaapritme hebben is belangrijk en als die verstoort is moet je het zeker uitzoeken. Goed boek en heerlijke foto samen met hond.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik val na 5 minuten in slaap en slaap de hele nacht door.Daar door ook goed uit gerust de dag kan beginnen. En besef dat dat een luxe is.Maar ben ook magnesium pillen gaan slikken. Daar schijn je ook beter door te slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou ...7 tot 8 uur per nacht met een gemiddelde plaspauze van 3 .....dus denk niet dat dat goed is...maar ik moet echt een paar keer plassen per nacht slaap meestal wel weer verder.....liefs Ria 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Carolien. In slaap vallen gaat makkelijk, maar doorslapen dat lukt niet. Veel wakker worden, is het probleem.Ik denk dat ik aan de 5 ,6 uurtjes kom. Het boek heb ik gereserveerd, bij de bieb. Ben benieuwd. Groeten van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het boek staan ook tips, dus hopelijk gaat het je lukken die 8 uur bij elkaar te krijgen!

   Verwijderen
 11. Goede boeken tip en antwoord op je vraag... te weinig.... ik haal gemiddeld die 8 uur niet ben ik bang.... maar daar is wat aan te doen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben een ochtendmens en absoluut geen avondmens. Om 21.30 u of een uurtje eerder) worden mijn oogjes al zwaar. Met een feestje best vervelend!
  De 8 uur haal ik meestal wel per nacht, jippie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS; ik ben wel lid van ‘de 4 uur club’ 🙈 Soms ben ik dan echt klaarwakker. En da’s zelfs voor deze vroege vogel te vroeg. Stond daar ook iets van in het boek?

   Verwijderen
  2. Er stond wel iets over s nachts wakker worden, maar niet specifiek de 4 uur club? Wist niet dat die bestond, is dat de nachtelijke variant van een cup-a-soup momentje, haha?

   Verwijderen
 13. ik heb ook echt die 8 uren nodig! ik voel mij moe tegen 23 uur, kruip in mijn bed, val dadelijk in slaap en rond 7uur weer wakker! nu in de menopauze heb ik rond 5 uur in de ochtend steeds last van de "vapeurs" maar ik probeer daarna toch weer te slapen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zeggen jullie dat leuk 'vapeurs'. Die heb ik trouwens ook, maar slaap er gewoon doorheen :)

   Verwijderen
 14. Inderdaad wonderlijk. Slaap is echt belangrijk vind ik ook. Zonder voldoende slaap worden we meestal geen leukere mensen....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik slaap meestal 9 uur. Toen onze jongste dochter werd geboren sliepen we vrijwel niet. Na 9 maanden krijsbaby te zijn werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Dat scheelde al iets, toch sliep ze toen nog vier jaar niet door en moesten we haar gemiddeld 5 x helpen in de nacht. Pas toen ze 5,5 was leerde ze doorslapen. (Vanwege haar handicap)En toen er rust kwam was ik zo uitgeput dat ik epileptische aanvallen kreeg. Dat kwam waarschijnlijk door jarenlang gebrek aan slaap. Nu twee jaar later slapen we allemaal weer! En daar hou ik zo enorm van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo heftig dat je er zelfs epilepsie van kreeg! En wat een luxe dan nu dat je weer lekker 9 uur kunt slapen he? Die eerste jaren als moeder vond ik qua slaap ook wel slopend, bij jullie was dat natuurlijk nog veel erger! Heftig. Maar des te meer waarderen we nu onze nachtrust :)

   Verwijderen
  2. Heerlijk idd als het slapen tegenwoordig!

   Verwijderen
 16. Geef mij maar 8 uur maar het vervelende is dat we dat hier nooit halen. 6,5 meestal en dan ben ik natuurlijk doodmoe wanneer het ochtend is. Gelukkig bestaan er nog weekends. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet eens kijken naar de tijdstippen waarop mijn reacties zogenaamd zijn gepost! Die kloppen niet hoor. Het is nu bijna 11 uur in de ochtend. :-))

   Verwijderen
  2. Ha wat raar inderdaad! Zal wel Amerikaanse tijd zijn of zo?

   Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!