donderdag 20 februari 2020

Ontwerpstress

"Ben je voor je cursus bezig" vroeg mijn dochter laatst, terwijl ze met haar hoofd om de deur verscheen, op veilige afstand. Toen ik ontkennend antwoordde, stapte ze pas de kamer binnen. "Gelukkig... zei ze, min of meer in zichzelf, anders ben je vaak zo chagrijnig."


Eén van mijn grotere doelen voor dit jaar is een opleiding tot grafisch vormgever. En dat klinkt ontzettend leuk. Zo leuk zelfs dat ik me niet heb gerealiseerd dat het ook hard werken is. Dat er cijfers aan te pas komen - geen goede combinatie voor een taalmens - en dat er diverse programma's zijn en duizend keer zoveel opties. Dus ja, ik ben af en toe chagrijnig. Dat doet me dan weer denken aan de huiswerkperiode van de middelbare school. Je wilt wel, maar soms begrijp je het gewoon even niet meer. En dat vergt tijd. En die is kostbaar. Nu nog meer dan toen ik 15 jaar was.

Inmiddels ben ik, met vallen en opstaan, al een stuk wijzer geworden. Ik weet hoe je een foto in lagen opbouwt, hoe je resolutie in dpi's uitrekent en hoe je de rgb-kleuren bepaalt. Maar soms, dan word ik toch nog boos. Dan wil ik gewoon leuke plaatjes in beeld combineren in plaats van al die opdrachten doen en berekeningen maken. Dan zet ik heel demonstratief de computer uit en ga ik lekker ouderwets knippen en plakken in het Round Robin Projectje, dat ook tot mijn doelen van 2020 behoort.

En dan kan ik helemaal zelf bepalen waar ik een plaatje plak en hoe klein of groot ik het knip, zonder dat er iets verspringt of verdwijnt. En terwijl ik zo bezig ben, ben ik toch gewoon aan het vormgeven...


Een goede balans, toch?

Voor wie niet weet wat Round Robin inhoudt: Je werkt met een groepje creatievelingen samen in een notebook. Ieder koopt zijn eigen Moleskine notebook (allemaal hetzelfde formaat) en je vult de eerste 8 pagina's met informatie over jezelf en in de stijl die jij leuk vindt. Na een maand stuur je het boekje door naar kandidaat 2 en vervolgens gaat zij 8 pagina's voor jou decoreren, rekening houdend met jouw voorkeuren. Tegelijk krijg jij dan weer van iemand anders uit de groep haar boekje om te decoreren. Onze groep bestaat uit 10 personen. Het boekje uit 80 pagina's, vandaar dat iedere persoon 8 pagina's kan vullen. Na 10 maanden krijg je jouw boekje terug, helemaal gevuld door deelnemers uit de groep met mooie quotes, plaatsjes, recepten of wat dan ook.

Wordt vervolgd dus!

Liefs
Carolien

14 opmerkingen:

 1. Knippen en plakken daadwerkelijk lijkt mij ook veel leuker dan het op de computer maken. Ik kan ook zo boos worden bij bijv foto albums op de computer maken als je ze dan niet op de juiste plek krijgt. Groetjes op insta (#omavantwee) Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha blij dat ik niet de enige ben. Enne leuk om je ook hier tegen te komen!

   Verwijderen
 2. oh ja die huiswerkstress..... grappig dat je dochter dat herkent ;o)
  Heerlijk hoor dat je af en toe even lekker gewoon met je handen in plaats van met je hoofd bezig kunt zijn, zo werkt Round Robin ook nog eens therapeutisch ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is soms inderdaad niet zo makkelijk om iets nieuws eigen te maken. Maar fijn dat je zo nu en dan ook gewoon even lekker kunt werken zoals je het zelf graag doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed hoor, dat je doorzet met je opleiding! Zonder wrijving geen glans, moet je maar denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha ja gewoon op de "ouderwetse" manier. Ik kan daar ook absoluut niet tegen als de computer niet doet wat ik wil en vooral dat ik niet weet wat ik er aan moet doen om het wel voor elkaar te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk om te doen. Ik heb de mijne nog en kijk er af en toe in. Grappig om al die verschillende ideeen.
  Fijn weekend (met je Round Robin)
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbare termen... ik zou willen dat ik daar wat meer van wist en wat meer mee kon. Maar een mens kan niet alles. Voor nu lukt het mij niet, maar jij dóet het gewoon! Nou ja... misschien niet ‘gewoon’, maar toch. Go girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat een uitdagende doelen, vooral de opleiding. Succes met alle bits en bites!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Succes nog met je opleiding, knap van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel veel succes Carolien, met de opleiding. Je bent er toch maar mooi , mee begonnen. Die stap , is gezet! Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk herkenbaar... ook dat je daarna gewoon lekker relaxt/praktisch met je schaar aan de gang wilt. Gewoon je handen hun gang laten gaan :)

  Groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!