vrijdag 13 maart 2020

Gevalletje HSP (en give-away)

Eigenlijk best vreemd dat ik al 9 jaar blog en het nooit heb gehad over HSP: oftewel Hoog Sensitieve Persoonlijkheid. Als ik eerlijk ben vind ik het een vreselijke term. Als ik puur op de naam zou moeten afgaan zou ik denken dat het labiele mensen zijn die niks kunnen hebben en om alles huilen.


Maar dat is het niet. Als je hoogsensitief bent, dan ben je vatbaarder voor prikkels om je heen. Je ziet, voelt en ervaart alles veel intensiever dan iemand die het niet is. De kleinste details ontgaan je niet en je hebt het gelijk door als iemand niet goed in zijn vel zit.

Ik denk dat het ruim vijftien jaar geleden is dat ik een test in het blad Margriet zag staan. Het waren 20 vragen dat weet ik nog goed. Als je 14 of meer met 'ja' beantwoordde zou het kunnen dat je hsp was. Ik had er 19 positief beantwoord. Ik ben er toen veel over gaan lezen (boeken van Elaine Aron) en begreep nu ineens waarom ik op feestjes vaak als eerste naar huis wilde, terwijl ik echt wel een sociaal iemand ben. Of waarom ik af en toe tijd nodig heb alleen om bij te tanken.

Jarenlang heb ik er ook eigenlijk nauwelijks aandacht aan besteed, maar sinds ik moeder ben zie ik dezelfde karaktereigenschappen terug bij mijn dochter. Zij loopt ook tegen bepaalde zaken aan (te drukke klassen, teveel sociale verplichtingen, te lange dagen), wat maakt dat ze regelmatig overprikkeld is. Dus ik ben me er weer opnieuw in gaan verdiepen.

En net op dat moment kwam een post voorbij op Facebook over een nieuw magazine: HSP Magazine. De maakster is vormgeefster van beroep en omdat ze lectuur miste over dit onderwerp besloot ze zelf iets op te zetten. En zie hier!


Give-away

Ik mailde haar deze week en het leuke is dat ik een magazine mag weggeven aan één van jullie! Want het zou zomaar eens kunnen dat onder mijn volgers meer mensen HSP zijn. Als je ervoor in aanmerking wilt komen, laat dan een reactie achter. Volgende week vrijdag maak ik de winnaar bekend.

Je kunt het magazine natuurlijk ook gewoon bestellen. Volg HSP Magazine op Facebook en je krijgt alle informatie te zien (het is nu nog alleen online te koop).

Nog een paar leuke weetjes over HSP:

-HSP is geen aandoening of stoornis maar een verzameling aangeboren persoonlijkheidskenmerken.
-Evenveel mannen als vrouwen zijn HSP
-Vlaanderen heeft een vereniging voor mensen met HSP die 1200 leden telt. Er is zelfs een landelijke campagne die meer aandacht hiervoor vraagt: www.tegek.be/hoogsensitiviteit
-HSP-ers lopen meer risico op een burn-out
-Er zijn speciale klokken te koop die niet tikken. Handig als je elk geluidje hoort!
-Er is onlangs weer een boek verschenen over dit onderwerp: 'prikkels bijten niet'. Hierin wordt de nadruk gelegd dat je als HSP-er ook weer geen uitdagingen uit de weg moet gaan en op een bepaalde manier toch geprikkeld moet blijven.

Ik ben benieuwd!

Had jij al eens van HSP gehoord? Ben je zelf HSP-er? Vind je het een last of een zegen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!23 opmerkingen:

 1. Ja zeker ken ik he. Meermaals een kind in de klas gehad dat hoogsensitief was. Toch lees je er niet vaak iets over. Maar op mijn school was het bekend. Heb later ook vaak gedacht van kinderen dat ze wel eens hoogsensitief zouden kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit heel lang geleden zei een psycholoog tegen mij, de manier waarop jij geniet daar hebben sommigen drugs voor nodig.
  In het theater hield ik het zelden droog. Vanavond ga ik weer naar een concert en dan weet ik het al, natte ogen en kippenvel en ik heb het concert al 3 keer gezien. Een van de voordelen van hoogsensiviteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig, ik kan ook intens van iets genieten, maar huilen hoef ik dan eigenlijk nooit...

   Verwijderen
 3. Ik ontdekte het pas toen ik een jaar of vijftig was: dat ik niet vreemd ben,maar dat het je aard is: elke film enger als Mary Poppins komt heel heftig binnen, dierenleed is niet te verdragen, drukte/feestjes - met mate en ik "mag" aar huis gaan...
  Toch een gezellige baan in de bibliotheek - leuke klantencontacten, maar 's avonds lekker in mijn werkkamertje knutselen en bij tanken. Wandelen is ook heerlijk.
  ik ga in elk geval naar de site, die je aangeeft. Heel graag lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knutselen is inderdaad een heerlijk uitlaatklep bij drukte.

   Verwijderen
 4. Vrouwen met Asperger scoren ook enorm hoog in een HSP-test, dus ik ben er bekend mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ja, HSP en PTSS :) Fleur van Groningen schreef er echt een goed boek over! https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=50534&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fbe%2Ff%2Fleven-zonder-filter%2F9200000077785187%2F&name=Leven%20zonder%20filter%2C%20Fleur%20van%20Groningen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ook ik die niet graag labeld, heb dit aan mezelf gekoppeld.
  Niet om regelmatig te benoemen maar het helpt me zo om mezelf en mijn gedrag en gedachten veel beter te begrijpen.
  Ik heb dezelfde boeken verslonden én herken veel in onze Oudste.
  Wat mooi dat er nu een tijdschrift is. Ik ben er nieuwsgierig naar...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd inderdaad ook niet zo van labels, maar wat je zegt is het wel fijn te begrijpen waarom je bent zoals je bent...

   Verwijderen
 7. Ja zeker herkenbaar hoewel ik mezelf dat nooit hoor zeggen over mijzelf maar mijn omgeving wel. Nu ik er wat meer van weet vallen de puzzelstukjes wel meer op zijn plek. Mijn collega vertelde mij over het tijdschrift. Ik ben er wel benieuwd naar. En dat boek ga ik ook even opzoeken. Maar wel later dit weekend want nu moet ik bijkomen van een drukke week op school.
  Fijn weekend.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha bijkomen van een drukke werkweek is het belangrijkste!

   Verwijderen
 8. er was zo'n 10 jaar geleden iemand op internet die mij adviseerde eens te kijken of ik HSP'er ben. Ik scoorde hoog in de test die ik deed en zij adviseerde ook het boek van Elaine Aron: een wereld van herkenning. Wat was dat fijn. Ik vind het prettig om te weten hoe het komt dat ik ben zoals ik ben. In de buitenwereld vind ik weinig begrip en ik heb het er dan ook maar niet over. Iemand in de psychologische wereld bij wie ik er naar vroeg zei dat het een vorm van autisme was. Met haar heb ik het er ook maar niet meer over gehad.
  Die burn-out had ik ook rond die tijd.
  Afgelopen jaar heb ik een cursus mindfulness gedaan waar ik veel aan heb en af en toe een gesprekje met de POH vind ik ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het meest irritante geluid overigens vind ik een brommer die tergend langzaam achter je rijdt of je inhaalt en die je vervolgens nog heel lang hoort. En wat vind jij van sirenes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die geluiden! Sirenes, irritante brommertje... heel herkenbaar!

   Verwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, ik ken de term maar net als jij ben ik er niet zo'n fan van. Tegelijkertijd vermoed ik dat ik wel eens in die categorie zou kunnen vallen....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik twijfel ik weet het niet. Ik merk veel dingen, voel dingen aan. En prikkels prikken. Maar mensen die ik ken zeggen hsp te hebben en willen met zijden handschoenen behandeld worden, melden graag dat het leven extra zwaar is als hsp-er en willen het probleem graag oplossen met zware vragen stellen aan de astrologie of andere vaagheid om daar dan licht van te worden. Nouja die hsp heb ik dan niet. Ik heb die van: ik ben graag tussen de bloemetjes in de wind zonder SBS en de snollebollekes.het tijdschrift lijkt me interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n hsp-er ben ik ook niet! Je hebt zoveel gradaties.

   Verwijderen
 13. Hier was ik gebleven met lezen....ondanks meer tijd door Corona kom ik steeds minder tot blogs lezen en reageren, instagram sla ik niet over maar eigenlijk is blogs lezen ook zo leuk!
  Ik denk zelf dat heel ons gezin een beetje hoog sensitief is. We houden van rust, niet van drukke omgevingen, zijn graag op ons zelf thuis en ergeren ons soms best snel aan irritante geluiden om ons heen. Echt een groot voordeel in deze vreselijke tijd is dat er minder geluid nu van Vliegveld Eindhovens, heerlijk!
  De rust overal, al is het inmiddels steeds drukker is ook heerlijk!
  Ik van niet op alle posten die ik net tot hier bijgelezen heb zo uitgebreid reageren hoor haha
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!