vrijdag 1 mei 2020

Drie creatieve manieren om de natuur te beleven

Ik had een blogpost in mijn hoofd over alle dingen die ik mis nu in coronatijd: mijn moeder, me-time,  mijn kapster, rommelmarkten, sommige collega' s (en sommigen ook weer niet), de soep in het personeelsrestaurant.... maar toen bedacht ik me dat het beter is om te omarmen wat er wel nog allemaal is. En daarbij komt steeds ook de natuur naar voren. Afgelopen week in de meivakantie heel wat buiten vertoefd; in het bos en op de hei.Idee 1
Maak zelf brandnetelsoep

Doe een klontje roomboter in de pan, fruit een ui hierin en een teentje knoflook. Doe dit in een ketel van 1 liter water en voeg een groentebouillonblokje toe en 2 geschilde en in stukjes gesneden aardappelen. Was nu 400 gram jonge brandnetelbladeren af in een vergiet (gebruik handschoenen!) , knijp alles goed uit tot het water weg is en snijd de bladeren in kleine stukjes. Doe ze erbij en laat alles een kwartier koken tot de aardappelen gaar zijn. maak de soep fijn met een staafmixer, breng op smaak met peper en zout en een flinke eetlepel creme fraiche. Het zag er een beetje uit als spinaziesoep (bestaat dat eigenlijk) maar hij was heel lekker!


Idee 2
Planten spotten

Bovenstaand recept komt trouwens uit de laatste Flow, net als deze natuurkaartjes. Het leek me een leuke uitdaging zoveel mogelijk soorten planten te spotten zodat ik er in deze periode ook nog iets van opsteek. Fluitenkruid was de eerste en gemakkelijkste, maar inmiddels heb ik er al heel wat meer. Ik weet nu hoe hondsdraf eruit ziet en dat biggenkruid niet hetzelfde is als een paardenbloem. En dat gele Lis alleen bij het water groeit. Ik heb er nog een paar te gaan... 


Idee 3
Zaadkaartjes maken

Ik kreeg post van dreamstuff (kijk op haar blog voor meer leuke postideetjes).  Ze stuurde me een 'uitgesteld' bosje bloemen, zo schreef ze. Een kaartje met de zaadjes erin verwerkt. Ik besloot dat ook te proberen.

Met 125 ml water, 1 eetlepel maizena en een theelepel azijn roer je een papje. Je zet dit op het vuur en even later ontstaat er een natuurlijke lijmsubstantie. Deze breng je met een kwastje aan op een papiertje. Je strooit er wat bloemzaadjes af en dekt alles af met 1 laagje servet. Voor de zekerheid sluit je af met nog een lijmlaagje. Je kunt zowel effen servetten gebruiken als met print. Leuk om te sturen in deze tijd!


Ben jij nu ook meer buiten te vinden?

Liefs
Carolien


14 opmerkingen:

 1. dat is een superleuk idee met die zaadjes, een uitgesteld bosje bloemen, geweldige tekst ook.
  Ik ben ook meer buiten te vinden, samen met een vriendin koffie-to-go, beetje wandelen, afsluiten met een koffie-to-go, lekker in de tuin met manlief. Sowieso heb ik nu wat eerder en meer met de tuin gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja nou en of.....bijna iedere middag....gistermiddag ook nog was heerlijk weer hier...vandaag stortregent het...dus ga ik eindelijk blogjes lezen....en ja altijd blijven kijken wat je wel hebt hoe klein ook ....­čŹÇ❤️­čÖĆ liefs Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou genoeg brandnetels in de tuin, maar dat ga ik pas doen als ik echt geen geld meer heb voor andere soep.hahaha, wat een klus lijkt mij dat met handschoenen.
  Die zaad kaarten maken wel heel leuk,♥
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat creatief die kaart, moet je wel die zaken eraf pulken. Fuitekruid kende ik van naam maar nu weet ik dus wat ik overal zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja de natuur is mijn vriend! Leuk receptje voor een zaadjeskaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja spinaziesoep bestaat en is erg lekker. Leuke ideeen, ik had de kaarten van dreamstuff ook gezien echt iets om ook uit te proberen. Fijn weekend en volgens mij wordt het weer iets beter weer dus we kunnen lekker de tuin in.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De brandnetelsoep ziet er heerlijk uit. Kijk ook eens naar zevenblad, daar zijn ook veel recepten voor te vinden. Wij stappen bijna elke avond op de fiets en anders gaan we wandelen. We genieten er nu nog meer van. Leuk zijn die zaadkaartjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wijgenieten altijd wel van onze natuur maar sinds Corona ga ik elke dag eenhandige uur tot eenuur per dag samen met dochterlief wandelen.
  Elke dag is het weer groener en voller buiten en we plukken ook elke week wat fluitenkruid met boterbloemetjes of afgelopen week wat klaver.
  Leuk idee die zaad kaartjes!
  Het was weer gezellig om wat verhalen te lezen toch weer heel anders dan IG waar ik ook van geniet hoor.
  Groetjes en een fijne week
  Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De natuur is geduldig, en ze is er altijd! Ik ben me nu ook veel meer bewust van vogels bijvoorbeeld : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk is dat he, je hoort ze ineens ook veel beter lijkt het!

   Verwijderen
 10. Jongste (14) en ik gaan elke dag wandelen, ruim een half uur. Ik vind het heerlijk en we komen telkens wat bijzonders, nieuws tegen op dezelfde route. En we praten wat, dat gaat makkelijker tijdens een wandeling. Zo fijn!
  Ik maakte siroop van de bloemen van paardenbloemen en heb de ingredi├źnten voor pesto van daslookbladeren in huis. Maar nu las ik dat ik de bladeren moet plukken voor de bloei. Dus het staat in de agenda voor volgend jaar.
  Ik ben ook meer bezig in de tuin en van mij mag het nog een tijdje voortduren zo.
  Jouw idee├źn en uitvoeringen zijn leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik stuur graag zaaikaartjes, wat een geweldig idee om ze ook zelf te maken! Zo eenvoudig maar extra bijzonder om te ontvangen. Ik merk ook dat ik veel meer geniet van de (stads)natuur op dit moment. Hield altijd al van wandelen, maar doe dit nu met veel meer regelmaat.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!