donderdag 9 juli 2020

Koe knuffelen

Om de start van de schoolvakantie te vieren, bedacht ik een leuk uitstapje voor dochterlief: koe knuffelen. Ik vroeg mijn vriendin mee en we gingen met zijn drietjes proeven van het boerenleven in Haler, midden-Limburg.


Er lag dan wel overal poep, maar het werd een dag met een gouden randje!

We startten de ochtend in de schuur waar we ons konden omkleden als heuse boerinnen. Klompen, laarzen, overalls en kieltjes in overvloed.


Ready?
Go!


We gingen als eerste de kalfjes knuffelen. Diezelfde nacht waren er twee geboren, zo klein zag ik ze nog nooit! 
De kalfjes in de bakken waren zo'n twee maanden en super nieuwsgierig. Net als een hond gingen ze eerst voorzichtig aan je snuffelen en vervolgens waren ze niet meer weg te slaan. Mijn krullen waren vooral erg in trek, daar werd gretig op gesabbeld.


Daarna gingen we op visite bij de koeien met zwangerschapsverlof. In diezelfde stal staan twee melkmachines waar de koeien worden gemolken. Als het zo ver is, voelen ze dat zelf aan, als met een volle blaas, en ze vinden blindelings de weg naar de machine waar een robotarm de uiers zoekt en eraan begint de trekken. De koe eet vervolgens gewoon lekker verder in de bak voor haar. In zo'n 7 minuutjes produceert ze zo'n 38 liter melk per dag.

Daarna gingen we de wei in.


Ik liep al gauw tegen mijn naamgenoot aan: koe Carolien. Niet alle koeien lenen zich trouwens als knuffelaar. Eigenaresse Carin kent alle namen van de beesten en hun karakters. " Zij heeft er vandaag niet zo'n zin in" zegt ze en we zoeken verder.


Ze kwam uit bij Lisa, die heerlijk lag te herkauwen in de wei. Carin ging eerst zelf naar het beest toe, waarna ik kruipend haar plek in nam. Ik liet Lisa eerst aan mijn hand ruiken en schoof steeds iets dichterbij.


Wat dat betreft verschilt ze niet veel van onze hond: een kriebel onder de nek is heerlijk. Aan de stand van de oren kan Carin zien hoe ze dat ervaart. 
" Ja, ze is volledig om, kruip er maar tegenaan." 
Eerst werd ik gekust...


En daarna gaf ze zich helemaal aan me over door haar kop op mijn schoot te leggen, de ogen te sluiten en luidkeels te snurken.

Wist je ook dat koeien maar 20 minuten slapen per 24 uur? Dus extra speciaal dat Lisa net dat slaapje bij mij besloot te doen....


Intussen hoorde ik van alles klotsen in haar maag, heel rustgevend. Koeien drinken 120 liter water op een dag en met 4 magen valt er ook heel wat te herkauwen. Een heuse fabriek daar binnen.


We maakten nog wat hilarische selfies waar koe Lisa het hardst om lijkt te lachen!Daar in die wei, met onze ruggen tegen het enorme beest, werden we helemaal zen!


Leuk weetje. De boerderij heeft een eigen productenlijn waarin biest is verwerkt. Biest is de eerste melk die een koe geeft na de geboorte aan haar kalfje. Het wordt ook wel colostrum genoemd. Van nature zitten hier de hoogste concentraties vitaminen en mineralen  in. Je kunt het als poeder in een smoothie doen als supplement op je voeding, of op je huid te smeren ter verjonging. 
Ik koos voor dat laatste.... hopelijk helpt het :)


Het was een super leuke dag en ik kan het iedereen aanraden!
Klik hier voor meer informatie.

Liefs
Carolien


12 opmerkingen:

 1. Dat moet een leuke dag geweest zijn en je maakte er een leuk verslag van. Overigens zie ik er helemaal niks in, maar dat hoeft ook niet hè

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha die selfie. Geweldig. Ik vind koeien eng (groot) hoewel ik vroeger een vriendinnetje had op de boerderij waar ik ook wel ging logeren. We gingen de kalfjes voeren en die sabbelden dan op onze vingers. Mijn ouders waren gek op biest, ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een superleuk uitje! Dat is nog weer eens even iets heel anders dan bijvoorbeeld een pretpark!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er gezellig uit ,Carolien. Ik moet je bekennen, dat ik het niet zou durven. Koeien zijn van dichtbij toch wel groot. Van een afstandje, vind ik het hele leuke dieren. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe geweldig is dit , doet me denken aan mijn kindertijd , toen ik met mijn grootmoeder de koeien van de weide naar de stal mocht brengen .Ik hield zo veel van hun geur 🤭

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat geweldig zeg ! Fijn weekend Liefs Ria...💕🍀💕

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Och, wat leuk! Daar werd echt veel geknuffeld, zo te zien!
  Fijne groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. fantastische foto's en wat een mooie laarzen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou me uren kunnen vermaken tegen zo'n koe aan. Wat een heerlijke foto's en wat een leuk idee qua uitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat was een alternatief uitje. Alle dieren willen geknuffeld worden. Ik hou het voorlopig maar even bij de honden, katten en paarden. Jullie outfit is wel tof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We gaan in augustus wandelen met alpaca's. Lijkt me zooo leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We gaan in augustus wandelen met alpaca's. Lijkt me zooo leuk

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!