vrijdag 25 september 2020

Wildplukken

Het begon met een set kaartjes in Flow. Ik nam me voor alle bloemen in het echt te ontdekken en dat leidde er uiteindelijk toe dat ik me inschreef voor een cursus 'wildplukken'.  

"Wildplukken?" vroeg mijn veel jongere collega laatst verbaasd. Hij moest er erg om lachen. Ik dacht dat het hip en happening was, iets met het verbeteren van de wereld, maar hij vond het vooral een hobby voor vijftig-plus vrouwen die de Margriet lezen. Hij schetste er het beeld bij van huppelende senioren die blootvoets in de bosjes op zoek gaan naar dat ene bijzondere plantje om thee van te trekken.  


Ik liet mij niet ontmoedigen en ging onverminderd enthousiast door. Na acht weken heb ik de cursus nu afgerond. En ik weet nog lang niet elk plantje of elke struik te benoemen, maar ik heb wel geleerd dat:

 • er buiten meer eetbaars te vinden is dan je denkt
 • veel onkruid eigenlijk heel gezond is
 • er nog steeds heel veel medicijnen zijn afgeleid van bomen, planten en struiken 
 • er meer bio-diversiteit in de stad is dan op het platteland
 • je je kamerplanten een boost kunt geven met afgekoelde brandnetelthee

Die laatste tip was eigenlijk wel de beste! Ik drink niet alleen brandnetelthee, maar brouw hele flessen vol met brandnetelsap en daar bewater ik mijn kamerplanten mee. Een bommetje mineralen en ze hebben er nooit eerder zo goed bijgestaan!


En wist je dat je de zaadjes van brandnetels in pesto en salades kunt verwerken? 

Wat ook leuk is, is dat je anders gaat kijken als je met de hond loopt. Is dat zevenblad? Vogelmuur? Van sommige wilde planten had ik nooit eerder gehoord, terwijl ze overal rijkelijk groeien. Bij twijfel check ik de app plant snap die dan uitsluitsel geeft.

Dus zo'n cursus wildplukken is helemaal niet oubollig! En die Margriet? Die lees ik niet, maar die pluk ik in het veld en stop hem thuis in een vaasje...  

Liefs,
Carolien

  

  


19 opmerkingen:

 1. Ik ben beslist een senior, niet huppelend op blote voeten trouwens, maar ik kreeg ook wel een beetje het beeld dat je collega schetste. Het blijkt dus anders te zijn en erg leuk ook nog eens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me helemaal vinden in het beeld van je collega (op de blote voetjes na) en dat kan me lekker niks schelen.😂
  Wat een geweldige dingen heb je geleerd op die cursus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stikjaloers. Zo'n cursus wil ik ook een keertje doen! Ik ga alvast brandnetels plukken voor mijn planten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoiets lijkt me ook ontzettend leuk en interessant, ook al ben ik nog geen senior. En de Margriet lees ik ook af en toe wel eens ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik krijg de Margriet wel eens van mijn moeder en dan lees ik hem ook wel :)

   Verwijderen
 5. Ik ben ook gezond jaloers , moet heel ontspannend zijn om die cursus te volgen . Ik koop de Margriet hier in België soms ook , het is te vergelijken met de libelle hier .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goede tip! En die cursus daar ga ik over nadenken. Dacht ook dat het "Hip & Happening" was... ben nog geen senior maar met blote voeten door de natuur klinkt wel aantrekkelijk... en brandnetels en die blote voeten is wellicht niet zo'n goede combinatie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind 'huppelende senioren' een contradictio in terminis inhouden. En dan spreek ik voor mijzelf als 56-jarige en dus nog geen senior, want dat zijn 65 plussers. Dat huppelen valt nu al niet mee, laat staan over negen jaar.
  Erg leuk die cursus! Ik heb een privé lerares in een buurvrouw-vriendin die alle planten kent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hahahaha...ik vind je zo grappig....hoe je dit weer schrijft ook.....fijne dag meis 🍀🍀🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb als kind veel van mijn vader geleerd. Die wist heel veel plantjes te benoemen. En het is iets dat me interesseert dus ik leer graag bij. Die app heb ik ook: superhandig! Dat van die brandnetels wist ik niet, ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het leuk hoe een magazine als Flow zo'n keten van gebeurtenissen in gang kan zetten. Erg bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet teveel brandnetels plukken he want daar leggen vlinders hun eitjes graag in.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hahaik moest hard lachen om de opmerking van je collega maar als hij jou goed kent zou hij zoiets niet denken geloof ik.
  Geweldig hoe je ook weer eindigt met je Margriet in een vaasje😂
  Laatst kreeg ik een Margriet te lezen die vond ik vroeger toen mijn moeder hem had best leuk maar nu echt niet meer zo gezellig. Ik kocht in een kringloop een bundel uit 1954 veel aparter om die te lezen en door te bladeren.
  Mijn vader gaf vroeger biologie en nam ons soms in alle vroegte mee de natuur in.
  Geweldig die planten en ook hun geneeskracht vind ik interessant.
  Dat van de brandnetelthee die goed is voor je planten wist ik nog niet maar nu ik weer steeds meer planten in huis heb ga ik het ook zeker eens proberen. Dank voor de tip!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We have utilized an enormous group of exceptionally qualified scholarly journalists who are answerable for guaranteeing all orders are finished on schedule and according to the expressed guidelines at Get Assignment done- Assignmentdone.co.uk We ensure all our writers have Masters and PhD degrees from institutions of good reputation plus they have hands on experience in their specialized field.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. I feel completely that love and read more on this topic. twitter accounts for sale I am very glad to read this info. It helps me very much to solve some problems. I really like and recognize your website post. Thanks for this post.
  Buy Google Voice Numbers
  Google Voice numbers for sale

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!