donderdag 26 november 2020

Kort lontje

Ligt het aan mij of hebben veel mensen een kort lontje de laatste tijd? Als ik door Facebook scrol word ik weemoedig van alle discussies. Wel of geen vuurwerk. Wel of geen mondkapje. Wel of geen zwarte Piet. In alles lijken er twee kampen te ontstaan. Een middenweg is ver te zoeken.

Ook offline, in het echte leven, merk ik een hoop irritaties op. Afgelopen week besloot ons nieuwe hondje te poepen in een voortuin. Ik was er niet op bedacht en wist niet hoe gauw ik het poepzakje tevoorschijn moest halen om het op te ruimen. Met de drol nog warm in het zakje kwam de mevrouw des huizes naar buiten stormen. “Vind je dit normaal, je hond in een voortuin laten poepen? Ik zie wel dat je het opruimt, maar dan nog. Dat doe je niet. Dat doe je pertinent NIET.” Ik besloot rustig te blijven en legde uit dat dit hondje pas in ons leven is en ik zijn maniertjes nog niet goed ken en het per ongeluk zover kwam. Ze leek mijn woorden volledig te negeren en herhaalde die van haar. “Dat doe je gewoon niet, een hond in iemands voortuin laten poepen.”

En terwijl ik haar nog hoorde nafoeteren, liep ik met rasse passen door.

Van mijn collega hoor ik een verhaal van jongeren die vuurwerk gooien terwijl zij heel beleefd vraagt even te wachten tot ze met haar hond is gepasseerd. Of neem die man die laatst bij de tandarts binnenkwam zonder mondkapje en weigerde eentje aan te nemen. De receptioniste zei beleefd zijn vraag alleen te zullen beantwoorden als hij het kapje op deed dat ze hem netjes aanreikte. Met zichtbare tegenzin deed hij het om en stelde zijn vraag. Toen hij niet het gewenste antwoord kreeg (iets over een vergoeding) rukte hij het kapje weer van zijn mond, gooide het op de grond met de woorden ‘stomme trut’ en trapte er met zijn lompe schoenen nog eens overheen.

Ik begrijp dat mensen corona-moe zijn, maar moet dit nu zo? Ik overweeg in gehele lock down te gaan tot er een vaccin is. Wel zo veilig.   

Of zouden mensen, nu de kerst op komst is, weer een beetje aardiger voor elkaar worden? De kerstbomen worden al massaal opgezet, dus wie weet brengt dit iedereen op andere gedachten. Ik hoop het.

En zullen we de korte lontjes, net als de rest van het vuurwerk, gewoon geheel verbieden? 

Kunnen we dit jaar misschien toch nog een beetje positief afsluiten? 

Volgend jaar gaan we dan gewoon weer 'knallen'.  

 

19 opmerkingen:

 1. Mensen zijn hier veel te veel gewend hun zin te krijgen en reageren als verwende kinderen. Een crisis zijn ze niet gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk (en weet) dat een kort lontje hebben geen bewuste keuze is. Dus ook daarin zouden we milder mogen zijn, minder (ver-)oordelen. Steeds meer mensen zijn overprikkeld en hebben het gevoel dat ze geen zelfstandige keuzes meer mogen maken. Blijkbaar zoeken mensen dan zaken op, waarin ze wel gehoord worden door anderen, zoals de pietenkwestie en zetten ze zich af.
  Een dankbaar onderwerp voor SIRE vind ik.
  In mijn dagelijks leven met Asperger ben ik altijd al snel overprikkeld en ervaar ik veel stress. Dat zie ik terug bij veel anderen in deze coronacrisis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze korte lontjes hebben wij in onze winkel helaas moeten ervaren vanaf de dag dat Corona in Nederland was geconstateerd. Toen was men nog niet overprikkeld en vond "men" dat het ons zou lukken om snel van dit virus af te komen door met z'n allen de schouders eronder te zetten en lief te zijn voor elkaar. Wij dachten toen al: "ja, behalve dan lief zijn voor het winkelpersoneel blijkbaar". Als ik in dit land op mijn werk beveiligd moet worden omdat klanten het winkelpersoneel bedreigen, dan is er iets serieus mis met een deel van de bevolking.

   Verwijderen
 3. ik wil graag positief afsluiten, zonder gezeur, geklaag en discussies. Was afgelopen zaterdag bij Action en de mandjes/karretjes waren even op. Niet te geloven welk gezeik die meisjes over zich heen kregen zeg. Bah. Soms schaam ik me dood voor mijn medemensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap wat je bedoelt maar ik snap ook wat Agaath zegt. Ik vind het lastig en probeer op mijn eigen manier hier goed mee om te gaan en soms kan ik het "gezeur" van anderen negeren en de andere keer "zeur"ik net zo hard terug. Ik vrees dat we nog even moeten volhouden, ook na de kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp je helemaal. Erger me blauw aan alle domme discussies. Ik hoop heel erg hard met je mee dat Kerst wat rust gaat brengen onder de mensen. Las ik nu niet ergens dat vuurwerk verboden was in Nederland?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dan moet je eens bij ons in de bakkerij komen werken :( Sommige klanten...zucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou inderdaad...ik had gister ook een aanvaring met een buurvrouw.....leaf blafte en dat mocht volgens haar niet...pffffff.....grrrrrr....ik zei alleen maar doeislief maar ze werd alleen maar geïrriteerder....ik ben maar doorgelopen hoor....fijn weekend liefs Ria 🍀💕🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik probeer elke dag weer humor liefde en lol te verspreiden....
  Bizar al die korte lontjes...
  De eerste intelligente lockdown was veel vriendelijker en saamhoriger dan deze! En ja ook wij worden met onze horeca diep getroffen en ja mijn clienten met autisme snappen er niks meer van....Maar zuur worden....daar schiet niemand wat mee op! enne poep is goede mest hoor! Kan gebeuren.....Veel minder erg dan corona ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die eerste was helaas niet overal vriendelijker, wij moesten toen beveiligd worden tegen de klanten, op dit moment hoeft dat even niet (maar waarschijnlijk vanaf 1 december wel weer ivm mondkapjesplicht)

   Verwijderen
 9. Oh die korte lontjes...ze verschijnen op de meest onverwachte momenten....
  Het is inderdaad flink toegenomen, maar of dat alleen van de laatste tijd is? Natuurlijk werken de coronamaatregelen mee, maar ik heb het idee dat het ook een tijdsbeeld is (hoe jammer ook..). Mensen kunnen steeds minder hebben van elkaar en lijken zichzelf steeds vaker belangrijker te vinden dan anderen. Op de radio hoorde ik daar vorige week ook een discussie over: het lijkt wel alsof er áltijd geprotesteerd moet worden als er iets nieuws gebeurd. Natuurlijk zijn we niet hetzelfde en is niet iedereen blij, maar we leven samen in één maatschappij en helaas lijken sommige mensen dat steeds meer te vergeten. Tijdens de eerste lockdown leek de maatschappij weer wat vriendelijker te worden, maar helaas is dat weer helemaal weggezakt. Maar ik blijf hopen dat we straks allemaal weer liever zijn voor elkaar, dat we tot 10 tellen als er iets gebeurd waarmee we minder blij zijn en dat we meer respect hebben voor de mensen om ons heen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die eerste lockdown was voor mijn gevoel ook heel anders, veel 'gemoedelijker'.

   Verwijderen
 10. Inderdaad facebook is heftig. Stond laatst eenartikel uit een regionale krant over al dan niet vuurwerk dit jaar, ik plaatste in al mijn onschuld een opmerking dat ik t erg fijn zou vinden als al t vuurwerk dit jaar totaal verboden zou worden, nou, wat ik toen over me heen krijg, echt van geschrokken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jee, zo'n reactie plaatsen doe ik uit voorzorg maar niet :)

   Verwijderen
 11. Natuurlijk was jouw hondje niet het eerste hondje dat in de tuin van die mevrouw zat te poepen. Continue ergernis en machteloosheid maakt dat je een beetje uh... blind raakt. Ik vind het in mijn regio in Friesland nog steeds erg rustig. De mensen zijn hier sowieso minder snel gestresst en aangebrand. Natuurlijk zijn de beperkingen voor iedereen hartstikke waardeloos. Maar ik hoor verhalen van bekenden die in steden wonen, dat het soms bar en boos is met de steeds kortere lontjes. Men is vijandig tegen elkaar en dat is dus één van de schades die ontstaan door de maatregelen. De mensen zijn het spuugzat.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja joh... af en toe krijg ik kluizenaarsneigingen...
  En elke keer neem ik me voor ‘kijk op social media niet naar de reacties’ op sommige berichten. Maar dan die ik het toch🙈 Polarisatie is verschrikkelijk. Ik probeer me er niet door mee te laten trekken en verspreid vriendelijk lachende ogen boven mijn mondkapje❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vriendelijkheid doet wonderen vind ik altijd, en van korte lontjes krijg je alleen maar meer korte lontjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!