vrijdag 30 april 2021

Oude vriendinnen

In de nieuwe Flow staat een heel artikel over vriendschap en dat we de meeste vrienden voor ons 40e levensjaar ontmoeten. Daarna blijft het meestal stil.  Des te bijzonder het verhaal van mijn moeder die na haar tachtigste nog een beste vriendin ontmoette.


Het was in het revalidatiecentrum waar ze na haar knieoperatie naartoe ging om te herstellen. Ze zat er helemaal doorheen. Ze had pijn en haar verblijf in het ziekenhuis was geen pretje geweest. En nu moest ze ook nog weken revalideren. Maar ineens was daar Roos. Direct in de kamer naast die van haar. Roos maakte haar wegwijs in het revalidatiecentrum en liet zien hoe alles reilde en zeilde. Ze zochten elkaar meerdere keren per dag op voor een praatje. Toen Roos als eerste naar huis mocht beloofden ze plechtig contact te zullen houden. En dat deden ze. Inmiddels spreken ze met grote regelmaat af.

Door corona beperkte dat contact zich de laatste weken tot bellen.  Totdat ik afgelopen week opperde: "zal ik je zondag nog eens naar Roos brengen? Jullie zijn toch allebei gevaccineerd?" Daar had mijn moeder gelijk oren naar en ze belde haar vriendin. Het gejubel aan de andere kant van de lijn was duidelijk hoorbaar. "Blijf je dan wel ook eten" vroeg ze.

Toen ik haar die zondag weer ging ophalen waren ze nog lang niet uitgepraat. Alsof ik er niet was gingen de gesprekken door over van alles en nog wat. Van kwalitatieve bh's tot de nieuwste uitvoering van de rollator. En van thuiszorg tot de aanbiedingen bij Albert Heijn.

Als ik naar mijn eigen vriendinnen kijk zijn die vooral 'oud' in de jaren dat ik ze ken. Ik heb nog een vriendin uit mijn basisschooltijd en twee uit de periode van de middelbare school. Daarna kwamen er twee 'werk' vriendinnen bij, maar dat is alweer zo'n vijftien jaar geleden (los van mijn blogvriendinnen natuurlijk). En wie weet krijg ik er ooit op mijn oude dag nog een 'Roos' bij. Je ziet het, het kan zomaar gebeuren..  

Wanneer maakte jij voor het laatst een nieuwe vriendin?

Groetjes Carolien

8 opmerkingen:

 1. Paar jaar geleden via instagram, ééntje waar ik veel mooie herinneringen mee maak. Morgen gaan we weer lekker onze tuinharten ophalen in Appeltern..na mijn veertigste dus. En wat ontzettend tof zeg zo'n Roos en je mama
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal dat je moeder op latere leeftijd nog zo’n goede vriendin gemaakt heeft.
  Mijn moeder van 84 heeft al veel vriendinnen die ze veelal op latere leeftijd gemaakt heeft verloren maar het mooie is dat ze vorig jaar er weer eentje bij gekregen heeft, ze komen elke dinsdag bij elkaar. Ze wonen in hetzelfde wijkje en vroeger toen wij klein waren en zij ook kleine kinderen hadden woonden ze ook bij elkaar in de wijk maar kenden ze elkaar alleen van zien. Nu beiden alleenstaand leren ze elkaar weer beter kennen wel mooi.
  Mijn oudste vriendin heb ik volgende week al 60 jaar. Naast elkaar geboren, onze vaders waren werkzaam op dezelfde school en we woonden destijds naast elkaar. Oef even denken...de laatst gemaakte vriendin heb ik denk ik een jaar of 8 geleden gekregen nadat zij gestopt was met werken bij ons op school. Helaas woont ze wel wat verder weg.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bijzonder! Mijn oudste vriendin ken ik nu 46 jaar, we zijn in dezelfde verloskamer geboren :)

   Verwijderen
 3. Door dit soort verhalen ben ik er van overtuigd dat dingen geregeld worden, wat een lief en mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar geloof ik ook wel in dat sommige mensen op je pad komen met een reden!

   Verwijderen
 4. Voor mij is dat geloof ik een jaar of 4 geleden. Dat valt dus nog mee. Wat fijn voor je moeder dat ze op die leeftijd nog een beste vriendin vond zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik dacht juist dat iedereen op je pad komt met een reden. Er is ook maar één persoon die ik ontzettend gemist heb toen ze uit mijn leven verdween. Verder liep het gewoon zoals het liep. Ik maakte (gek gezegd eigenlijk, als je erover nadenkt) eind 2019 een nieuwe vriendin. Na mijn vijftigste dus. Vriendinnen van vroeger heb ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!