vrijdag 7 mei 2021

Maak je eigen stamboom

Als jong meisje droomde ze vaak over kastelen. Toen mijn collega Corry op haar 19e via een oom hoorde dat ze afstammen van de Habsburgers, kreeg ze er beelden bij van Sisi-achtige taferelen. Voor haar was dat aanleiding om te starten met een stamboomonderzoek. Inmiddels heeft ze 40.000 familieleden weten op te sporen. “ En dat is nog maar een begin”, vertelt ze me aan de keukentafel als ik haar interview voor ons personeelsblad.


Hele dagen kon Corry zich opsluiten in de stadsarchieven en bibliotheken, op zoek naar haar roots. Toen ze moeder werd is ze met die tijdrovende hobby moeten stoppen. Maar nu de kinderen ouder zijn én internet kan worden toegevoegd als waardevolle bron, heeft Corry de zoektocht hervat. 

Ik tref haar thuis achter haar computer  aan, waar ze programma’s als My Heritage, Geneanet, WieWasWie en Delpher heeft openstaan. Elke dag besteedt ze tijd aan het verder uitwerken van haar stamboom, die inmiddels al indrukwekkend geworteld is. En ja inderdaad, ze stamt af van de Habsburgers en is zelfs via 17 connecties verwant met Karel de Grote.

Een voordeel van haar tijdige 'stop' is dat met het verstrijken van de tijd meer documenten beschikbaar zijn. “ Je moet weten dat een geboorteakte 100 jaar beschermd is en dan pas wordt vrijgegeven” legt ze me uit. "Dus er zijn inmiddels weer nieuwe akten bijgekomen en daarmee nieuwe stukjes informatie." 

Een stamboomonderzoek begint met het in kaart brengen van je ouders, vervolgens hun ouders en zo verder, legt Corry uit. Dat heet een kwartierstaat. Om haar woorden kracht bij te zetten vraagt ze naar de namen van mijn ouders en even later komt een overlijdensbericht van mijn oma in beeld. De oma die ik nooit gekend heb. Meteen begrijp ik waar haar enthousiasme vandaan komt. Je wilt steeds meer weten. 

Ik vraag Corry wat deze hobby haar brengt. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Rust” zegt ze. “En het heeft me veel over mezelf geleerd. Als we vroeger in de Eiffel waren, voelde ik altijd een enorme kalmte over me heenkomen. In het onderzoek bleek dat een groot deel van mijn familie uit dit gebied komt. Ik kan ook heel secuur dingen natekenen en een van mijn voorvaderen was cartograaf. En dan mijn dromen over de kastelen. Alles valt samen. En je krijgt een schat aan verhalen.” 

"Je krijgt een schat aan verhalen"

Inmiddels zijn we een paar weken verder en Corry belde me. "Ik heb je kwartierstaat af tot 8 generaties. Als je langs komt, leg ik het je uit." Wat een lief gebaar! De oudste informatie dateert uit 1664 van een over-over-grootopa in België, niet zo vreemd gezien mijn Franse achternaam. Zijn graf in Sint-Pieters Voeren (B) zou zelfs nog bewaard zijn gebleven op het kerkhof aldaar. Jammer dat we nu niet naar België mogen, maar ik ga er zeker eens kijken. Daarna volgen hele generaties uit Aken (D)  terwijl mijn moederskant weer uit Noord-Limburg komt. Naast geboorte- en sterfdata worden ook beroepen  vermeld, voor zover die bekend waren. Diverse familieleden waren rond 1792 'tuchweber', oftewel tapijtenwevers. Van mijn moeders kant waren het met name landbouwers (met uitzondering van één voorouder die dan weer burgemeester was). 

Op de foto: Mijn oma (midden) en opa (rechts)

Voor iemand die van verhalen houdt zoals ikzelf een heus cadeautje zo'n kwartierstaat. Wil je ook op zoek naar je voorouders? Met deze tips van Corry kun je zelf aan de slag:

MyHeritage
Zoek je voorouders en maak je eigen stamboom.  

Een leuk extraatje van deze site is dat je via hun app (gratis) animaties kunt toepassen op je oude foto's door ze in kleur te zetten .... 


.... of mensen zelfs tot leven laat komen met een korte animatie.


Zo heb ik mijn opa voor het eerst zien lachen en met zijn ogen zien draaien. Ik kan dat hier niet laten zien, maar echt bizar!

Geneanet

Ook hiermee kun je je eigen voorouders zoeken en een stamboom maken.

Maar ook bijvoorbeeld: waar komt mijn naam vandaan? Dit simpele testje kun je al gelijk op de homepage doen. Voor mij wordt inderdaad bevestigd dat mijn naam uit/rondom België komt.  


Met bovengenoemde sites kun je ook DNA-onderzoek laten doen door iets van wangslijm op te sturen. Je krijgt vervolgens een rapport terug met de landen waar je voorouders vandaan komen.

Volgens Corry een waardevolle aanvulling op je stamboom. Zo kwam zij erachter dat een overgroot-opa helemaal niet haar echte overgroot-opa bleek te zijn, want DNA liegt niet. Dus ook familiegeheimen kunnen worden ontrafeld :)

Delpher

Via deze site kun je oude kranten inkijken. Check de artikelen waarin jouw familienaam wordt genoemd. Zo kwam ik met 2 klikken al bij de overlijdensadvertentie van mijn oma uit. 

WiewasWie

Ook hier kun je op zoek naar je voorouders en heb je toegang tot diverse grote stadsarchieven.

En vergeet ook niet Facebook als waardevolle bron, aldus Corry. 

.

Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd. Wat weet jij van je voorouders?

Groetjes,
Carolien 

8 opmerkingen:

 1. Best veel. Ik ben er ook een beetje mee bezig. Heb ook dat dna onderzoek laten doen en kwam uit in Engeland en Schotland en dát heb ik altijd gedacht en hoe raar het ook klinkt, gevoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo geweldig dit! Bedankt ook voor alle extra tips. Ik kan me dus helemaal verliezen in het zoeken naar informatie. Ben er laatst nog weer mee bezig geweest, omdat een van de kinderen het onderwerp behandelde op school.
  Ik weet dat mijn moeders familie oorspronkelijk uit Duitsland kwam. In die tijd kwamen meer Duitsers naar Nederland om werk te zoeken. Die stonden dan als dagloners op de markt, rijke boeren konden ze inhuren. Bij de 'poepenkraam'. (Duitsers werden Pupen genoemd). Vandaar die verbastering in het kinderversje 'Ik stond laatst voor een poppenkraam'. Jahahaha, je kunt je in al die informatie maar zo verliezen :-)

  Graftombe.nl is ook een handige site om voorouders te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, wist niet dat daar het woordje poppenkraam vandaan kwam :) Graftombe ken ik nog niet, bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 3. Het lijkt me reuze interessant. Ik kijk ook graag naar het programma "verborgen verleden". Van mijn eigen achtergrond weet ik eigenlijk bijna niets. Ik ken de namen van mijn opa's en oma's en dat is het zo ongeveer. Leuk blog weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat programma moet ik ook eens gaan kijken, mijn moeder heeft het er wel eens over!

   Verwijderen
 4. Ik heb ook weleens een beetje gezocht naar mijn voorouders. Het was heel grappig want ik kwam een voorouder tegen uit de familie van mijn moeder. Daar was ook een foto bij en de vrouw leek precies op de zuster van mijn vader! Ik wist wel dat mijn ouders nog ergens familie van elkaar waren maar dit was echt verrassend. En tja wie weet misschien ben ik nog wel familie van Anthony Fokker (mijn meisjesnaam). Of van Willem van der Zaan (de meisjesnaam van mijn moeder).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bof, mijn broer heeft onze stamboom uitgezocht. En kwam uiteindelijk in 1300 terecht. Hij heeft van de info een boek gemaakt en dat is leuk om te lezen. Ik wens iedereen succes met haar speurtocht.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!