vrijdag 22 oktober 2021

DIY - talking sticks

Goed kunnen luisteren. Het is een vaardigheid die we niet altijd even goed beheersen. Want hoe  verleidelijk is het om je eigen verhaal te doen? In India werken ze op scholen en ook in vergaderingen met 'talking sticks'.  Degene die de stok in handen heeft mag het woord doen; de rest luistert.


Dit zijn niet zomaar stokken, maar handgemaakte exemplaren, voorzien van symbolen en tekens. Toen ik er deze week over las, kwam ik toevallig buiten een tak tegen waarin ik heel duidelijk een oog zag. Die schreeuwde om verder bewerkt te worden :)

Naast het beschilderen kun je van alles aan je tak hangen, touw, veertjes, kralen of schelpen.

Om de stokken optimaal te kunnen bewerken, haal je trouwens eerst de schors van de tak eraf en laat hem een paar dagen drogen. Dat kon ik met bovenstaande tak niet doen vanwege het oog. 

En dan is het ook gemakkelijker om ze een kleurtje te geven!


De stiften zijn van de Action en kun je ook gebruiken om stenen te verven. Een leuke bezigheid trouwens als je deze herfstvakantie iets creatiefs wilt doen. Je kunt ze zelfs, na een laagje lak, ergens achterlaten, net als de stenen.

Misschien nog een leuk briefje erbij om toe te lichten wat de bedoeling is (dan wel ergens overdekt wegleggen natuurlijk, bijvoorbeeld in een minibieb) 
Want het mooiste blijf ik de gedachte erachter vinden. Oprecht luisteren. 

Oproep
Wil jij dat er naar jou geluisterd wordt omdat je iets te vertellen hebt? Een dringende boodschap die je wilt delen, een mooi verhaal of een oproep voor het een of ander? Stuur me een DM met kort jouw verhaal en misschien stuur ik jou dan wel zo'n stokje toe. Dat is dan tevens je 'entreebewijs' om je verhaal te doen op mijn blog als gastblogger! Misschien kan het zelfs een soort estafettestokje worden om door te geven. Een soort 'stok achter de deur' om te blijven luisteren naar elkaar!

Liefs,
Carolien

8 opmerkingen:

 1. Goed plan,Carolien. Groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Carolien. Wat een mooi idee. In mijn eigen kringetje heb ik meestal wel het gevoel, dat er naar me geluisterd word, bij belangrijke dingen. In grotere groepen, zou zo'n stok weleens van pas kunnen komen. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een mooi idee weer. Ja goed luisteren is een hele kunst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig het oog op jouw talking stick ... naast luisteren, is oog voor elkaar hebben ook zo belangrijk. Een dubbele boodschap.
  Op scholen in Nederland worden ze ook wel gebruikt. Een aantal jaren geleden heb ik ze samen met een collega (in de vorm van een zuurstok) gebruikt na afloop van een lezing om met elkaar (omstebeurt) na te praten. Was heel geslaagd destijds.
  Succes met je leuke idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo wordt een simpel stokje ineens een mooi voorwerp met een diepere betekenis! Mooi uitgewerkt Carolien en ook een heel leuk idee om er een oproep bij te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tof idee en een mooie tekst er bij. Succes met je initiatief, Carolien.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!