vrijdag 15 oktober 2021

Stappendwang

"Wil jij misschien mijn fitbit hebben?" Mijn vriendin overhandigde me een wit doosje en keek me vragend aan. Sinds zij een i-watch heeft, is hij overbodig geworden en ze dacht meteen aan mij. Dat leek me wel wat. 


Ik installeerde de app, deed het horloge om en gelijk op de eerste dag behaalde ik tegen de avond de aanbevolen 10.000 stappen. Ik voelde de vibraties trillen op mijn arm, vuurwerk ging af en naast de vele sterretjes zag ik als bonus een raket naar de maan schieten. 

De volgende dag, een (thuis)werkdag bleek het vuurwerk een stuk lastiger te behalen. Zesduizend stappen stonden er 's avonds op de teller. Zo weinig? Maar ik was toch ook met de honden gaan lopen? Kennelijk waren die ommetjes niet genoeg en ik had gewoon teveel uren gezeten. De dag erna deed ik extra mijn best, maar de teller kwam niet hoger dan 8000.  Die 10.000 stappen moesten toch wel te halen zijn? Elke dag afsluiten met vuurwerk, dat werd mijn nieuwe obsessie. 

Al een paar dagen op rij heb ik dat doel bereikt. Ik maak nu de wandelingen met de honden een stukje langer en tijdens mijn werkuren bouw ik extra beweging in. Telefoontje aannemen? Daar ga ik nu bij lopen. Opdracht afgerond, dan even trappen lopen door het huis (geloof me, het is hier nog nooit zo opgeruimd, want onderweg neem ik van alles mee om het op de juiste plek te zetten). Mijn huisgenoten wennen als snel aan mijn nieuwste obsessie. "Jij wilt toch graag lopen, haal je mij even een kop koffie? Zet jij het vuilnis buiten? Geef jij de kippen even wat eten?" En ja, daar ga ik weer: alles voor de stappen. Op het werk vraagt een collega vandaag verbaasd waarom ik de auto zo ver weg heb geparkeerd. 

Het leuke van zo'n fitbit is dus dat hij motiveert om voldoende beweging te krijgen. Maar diezelfde huisgenoten die ervan profiteren, zijn lichtelijk geïrriteerd wanneer ik weer eens naar mijn schermpje staar en de tussenstand benoem. Ze noemen het een obsessie. Zeker als ik rond de tafel loop te ijsberen om net die laatste honderd stappen nog te halen.  

Nu ik ontdekt heb dat die fitbit ook je slaapgedrag bijhoudt, ben ik er nog meer mee bezig. Elke ochtend check ik tot op de minuut hoeveel diepe slaap ik heb gehad, hoeveel rem-slaap en hoeveel lichte slaap. En de minuten dat ik wakker heb gelegen. Maar dat zijn er doorgaans niet zoveel. Ik word namelijk doodmoe van die fitbit. En ik vermoed dat het niet eens door die 10.000 stappen komt....  

13 opmerkingen:

 1. Ik heb niet zo'n ding, maar mijn stappen worden op mijn telefoon geteld. Het heeft mij ontzettend gestimuleerd. Ik moest en zou die 10000. Als ik mijn telefoon was vergeten, ging ik terug en ik liep ook rondjes om de tafel. Alles om die 10000 te halen. Het werkte en ik doe het nog steeds. Alleen hoef ik er nu niet meer bij na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Carolien. Bewegen doe ik graag, maar doe het zoals het mij uitkomt. Vind ik toch wat relaxter. We moeten al zoveel .De kaartjes zijn goed aangekomen , ik vind ze erg leuk. Fijn weekend. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn man heeft ook zo'n horloge die je stappen telt en ook of hij wel of niet goed slaapt. 's-morgens verslag, hij heeft zoveel % beter geslapen als de andere deelnemers :) als hij zich 's-nachts omdraait gaat er een lichtje aan!! Ik hoef niet zo'n horloge, ik geloof het zo allemaal wel ;) Groetjes en veel plezier van je fitbit, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij bent wel heel creatief in het bedenken van activiteiten om extra stappen te kunnen zetten. Zelf heb ik een Garmin. Kom lang niet iedere dag aan voldoende stappen. Maar vind het wel heel leuk om het aantal stappen per dag te kunnen zien en de lengte plus snelheid van m'n hardlooprondjes en wandelingen te meten.
  Veel stappen-plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi,het doet me denken aan toen we kind waren en helemaal weg waren van nieuw speelgoed. Na een paar dagen was het nieuwtje eraf en werd er minder (of niet meer) naar gekeken.
  Iets zegt me dat het bij jou anders gaat; jouw 'speelgoed' werkt dan ook stimulerend en je weet dat het 'goed voor je is'. ☺️
  Zelf houd ik het liever bij de ap Ommetje waarin de dagelijkse wandeling bijgehouden wordt. Ik heb geen idee of ik de 10.000 stappen per dag haal,maar loop wel lekker relaxed 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha ik zou ook fanatiek worden. Mooie Fitbit zeg. 😍
  Leuk opgeschreven weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je dat leuk beschreven. Ik draag ook een stappenteller, maar mij boeit het niet zoveel hoeveel stappen ik dagelijks behaal. Ik vind het wel goed dat ie trilt als ik een uur heb stilgezeten. Zo ben ik mij er bewust van wanneer ik te lang naar m'n scherm staar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een vloek en een zegen dus... Ik zou me ook zo voelen als jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. gewoon lekker actief blijven, lopen, fietsen whatever en laat je niet gek maken door allerhande meetinstrumenten

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed bezig. Ga zo door. Ik tel mijn stappen niet, maar het zijn zeker 10.000 per dag. Groetjes uit de Hoeksche Waard

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hij heeft inderdaad twee kanten. Maar ik draag mijn Fitbit inmiddels geloof ik al een jaar of vijf en vind hem wel heel fijn. Het voelt elke dag weer fijn als ik die 10.000 stappen zie staan : )

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Titanium dioxide sunscreen | TitaniumArt
  TITanium titanium flashlight Alpha-12 titanium solvent trap Ultraviolet Skin Protection Razor. omega titanium Titsanium Alpha-12 Ultraviolet titanium rod Skin Protection microtouch titanium trim walmart Razor. $7.99. Tithium

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!