vrijdag 4 februari 2022

Lezen of luisteren?

Ik wist het zeker. Een luisterboek is niets voor mij. Net als een E-reader, die me niet trekt. Een boek moet je toch kunnen voelen, pagina's omslaan, eraan ruiken...?  Maar ik wilde het best wel een kans geven en zette het op mijn lijstje van 22 dingen te doen in 2022. Ik nam een gratis proefabonnement op Storytel en downloadde het eerste boek.


Dat werd het boek Amalia, verteld door Claudia de Breij, want dat was met 8 uurtjes een korte. En dat bleek het te zijn. Na een paar wandelingen met de hond had ik het 'uit'. Het was een aparte gewaarwording. Ik wandel 's ochtends namelijk als het nog heel donker is buiten en de wereld nog moet ontwaken. Geen auto's die naar het werk razen of kinderen die met veel kabaal naar school lopen. Pure stilte en donkerte (nog wel tenminste). En dan heb je dus weinig afleiding en komt het verhaal heel goed binnen. Toen Claudia de kamer beschreef waar ze het koninklijk gezin ontmoette, zag ik het zo helder voor me. Meer dan wanneer ik het zou lezen, leek het.

Mijn tweede boek werd Homo Deus, over het ontstaan en vooral de toekomst van de mensheid. Een informatief boek dus, voorgelezen door een heer met een hele rustige en lage stem. Het leek alsof ik weer in de schoolbanken zat en een leraar met doceerde met verhalen. Ik merkte dat ik af en toe uit verbazing 'oh?' of 'ah!' mompelde en dat heb ik al lezende nooit. Maar het was dus donker, dus dat kon wel. 

Dit boek duurde 16 uur en zou met wandelingetjes alleen wel erg lang duren. Dus ik ging ermee poetsen en opruimen. Ik ging ermee chillen op de bank, terwijl ik de honden over hun buikjes kriebelde of met volle teugen genoot van mijn cappuccino. En het allerfijnste: koken met een luisterboek. Onze keuken is namelijk apart van de woonkamer. Dus terwijl huisgenoten chillen op de bank voor de tv, ben ik het meestal die staat te koken. In mijn eentje dus. Maar nu niet meer. Het is zelfs zo dat als ze uiteindelijk de trap afstormen om aan te schuiven, ik denk: nee, niet nu al, ik zit midden in een verhaal.

Inmiddels is dat boek ook alweer klaar. En mijn proefabonnement ook. Maar ik heb het verlengd, want ik ben nog lang niet uitgeluisterd. Zo luisterde ik net nog een prachtig verhaal van Arthur Japin over zijn liefde voor honden (50 minuten) en ben ik bezig in het spannende Kleine brandjes overal. Maar dat combineer ik met de papieren versie. Soms een hoofdstukje lezen en dan weer luisteren..., net hoe het me uitkomt.

Volgens dochterlief moest ik echt aan de air pods en dat blijkt een tweede gouden greep. Geen kabeltjes die overal aan blijven hangen, maar subtiele dopjes als toegangspoort voor de mooiste verhalen. 

Neurologen zeggen dat luisterboeken zorgen voor een lagere hartslag en een minder eenzaam gevoel geven.  Geen idee of dat zo is, ik word er vooral blij van. Tenminste, als de stem een beetje prettig is, want dat luistert erg nauw, om in de termen te blijven :)

Hier vind je luisterboeken:

 • Storytel
 • Luisterbieb
 • Trees
 • Snelwegsprookjes
 • Pocket Cast

Luister jij wel eens luisterboeken. Of podcasts?

Liefs,
Carolien

   

21 opmerkingen:

 1. Ik was eerst ook sceptisch, maar vind het inmiddels ideaal! Tijdens het strijken, wandelen, koken, huishouden en handwerken. Vroeger dacht ik nog wel eens: "zal ik haken of een boek lezen?" Nu doe ik beide. Ik hoorde laatst van iemand die dagelijks 4 uur in de auto zit dat hij dan altijd krimi's luistert.
  Fijn weekend!
  Noella

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, je hoeft nu niet meer te kiezen he, dat vind ik het grootste voordeel!

   Verwijderen
 2. Ooit heb ik luisterboeken geprobeerd, maar ik vond het niet echt fijn. Ik werd namelijk nogal eens afgeleid en luisterde dan minder geconcentreerd; even terugzoeken waar ik was gebleven vond ik lastig.
  Als ik lees, zien anderen dat en daardoor reageren ze net iets minder direct. Ik kan dan makkelijker 'overschakelen' (ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel).
  Tegenwoordig lees ik helaas alleen nog op mijn E-reader. Ik ben het met je eens dat een echt boek lekkerder voelt en ruikt, maar op de E-reader kan ik de letters vergroten en dat vinden mijn ogen fijner (met mijn bril kan ik het niet genoeg opvangen). Een bijkomend voordeel is dat ik nu heel veel boeken in mijn E-reader mee kan nemen onderweg en het gewicht blijft hetzelfde 😉.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die afleiding daar was ik bang voor, want mijn concentratievermogen is niet heel groot, maar het valt me heel erg mee.

   Verwijderen
 3. Toevallig zeg ik er morgen iets over op mijn blog. Maar dat het belangrijk is wie er leest, dat is een ding dat zeker is

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu ik dit zo lees, denk ik dat ik het toch ook ga proberen... Dank voor je verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer ook af en toe, maar ben nog niet helemaal zo enthousiast. Ik moet nog even doorzetten dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of je had nog niet het goede boek te pakken? Want dat zeggen ze bij lezen ook: iemand die zegt niet van lezen te houden heeft geen goed boek gekozen :)

   Verwijderen
 6. Heerlijk podcasts
  en e-reader fijn om in bed te lezen🥰

  BeantwoordenVerwijderen

 7. Podcasts heb ik geprobeerd en dat was wel leuk. De Bourgondiërs vond ik geweldig. Ook Frankrijk binnendoor vond ik leuk. Maar ik heb verder niets beluisterd. Ook geen luisterboek. E reader heb ik op mijn iPad en gebruik ik vooral in de vakantie. Dan hoeven er niet zo veel boeken mee in de caravan. Dus eigenlijk lees ik het liefst echte papieren boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Podcasts heb ik juist nog niet geluisterd, moet ik ook eens doen!

   Verwijderen
  2. Echt gebeurd. Dat is een leuke podcast!

   Verwijderen
 8. Ik kan moeilijk in slaap komen. Dus lijkt mij een luisterboek wel ideaal. Misschien moet ik dat een keer uitproberen. Leuke tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik luister zelf niet in bed, maar ik hoor van veel mensen dat ze er heerlijk bij in slaap vallen!

   Verwijderen
 9. Ik luister nog geen boeken, maar wel podcasts!
  Lezen doe ik iets minder, weer oppakken...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog nooit geprobeerd, leuk dat jij zo enthousiast erover bent. Ik heb het voorgesteld aan mijn man, lijkt me iets voor hem. Ik heb vorig jaar 7 boeken gelezen. Wil er dit jaar meer gaan lezen :)
  Met podcasts ben ik ook niet zo bekend, maar wat niet is kan nog komen! Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee, net als jij heb ik het idee dat ik alleen maar boeken zelf wel lezen. Maar ik luister inmiddels wel podcasts, en dat wilde ik ook heel lang niet. Dus je weet nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een fijn en enthousiast verslag! Als ik al geen grote fan van luisterboeken was, zou ik het zo proberen.
  Heerlijk toch om lekker door te kunnen "lezen" terwijl je met andere, al dan niet nuttige, dingen bezig bent ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee eigenlijk nooit. Ik heb het een keer al wandelend geprobeerd maar ik was vooral afgeleid door de oortjes die niet lekker zaten. Wellicht moet ik dat eerst goed regelen :).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke blogposts heb je weer gemaakt!
  Nee, ik pak nog altijd gewone boeken maar neem daar dan weer vrijwel geen tijd voor om ze gelezen, buiten de vakanties om dan.
  Ik neem tegenwoordig ook wel mijn i pad , met lastige snoertjes voor de oortjes, mee naar boven om de was te vouwen en ondertussen te luisteren naar iets…niet echt handig.
  Koken moet ik vanaf volgende week ook weer alleen want dochterlief gaat voor een jaartje samen wonen, wat een gemis maar ja..loslaten hè.
  Ik ga er eens over denken maar ik heb nog geen hippe telefoon met snoer vrije oortjes haha.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!