vrijdag 11 maart 2022

Hart voor Oekraine

Als je naar de beelden op tv kijkt, kun je maar één ding denken: in wat voor wereld leven wij? Een oorlog in de 21e eeuw, serieus? Voor het werk mocht ik een nieuwsbrief maken met allemaal hartverwarmende initiatieven die door collega's zijn opgezet om Oekraïne te helpen. Ook ging ik op bezoek bij een collega die uit Oekraïne komt. Haar verhaal is hartverscheurend. 


Vijftien jaar geleden kwam ze voor de liefde naar Nederland. Nu er oorlog woedt in haar vaderland, leeft zij continu tussen hoop en vrees. “Ik slaap amper en mijn lichaam trilt continu", vertelt ze me terwijl ze het bosje bloemen dat ik heb meegenomen in ontvangst neem. "Soms zweet ik zo erg dat het lijkt alsof iemand een emmer water over me heen heeft gegooid.”


Het verdriet op haar gezicht spreekt boekdelen. “De afgelopen twee dagen zijn er alweer acht bommen gegooid. Ik weet niet wat er nog over is van ‘mijn’ stad.” Maar veel erger nog zijn de zorgen die ze heeft om haar familie. Haar 65-jarige vader en haar enige broer met zijn gezin verblijven op dit moment in een kelder. “Mijn broer is net vader geworden. Zijn dochtertje was drie dagen oud toen hij me om 7 uur ’s ochtends belde; 'De oorlog is begonnen'. 'Je houdt me voor de gek', zei ik nog. Al jaren is er die oorlogsdreiging, maar dat het er ook echt van zou komen… Mijn schoonzus was nog herstellende van de keizersnede toen ze moest vluchten."


Even is het stil. Ik weet zelf ook niet wat ik moet zeggen. "Elke dag als ik bel hoor ik de bommen op de achtergrond. Vaak is de verbinding ineens weg. Dan is het maar hopen dat er niets is gebeurd. Die momenten zijn het ergste.”


Haar werk, waarin ze als verpleegkundige voor mensen met dementie zorgt, is haar uitlaatklep “Hier kan ik tenminste iets doen en ben ik afgeleid”, zegt ze. Als ze niet aan het werk is volgt ze het nieuws op de voet. Ze is continu bezig om spullen te helpen verzamelen en ze werkt als tolk voor de vluchtelingen die deze kant op komen. Vandaag komt haar nichtje aan in Keulen met twee kinderen. Die mogen bij haar wonen. Zolang als dat nodig is. “Mijn broer moet blijven om te vechten en mijn vader wil hem niet in de steek laten. Ik hoop mijn schoonzusje en babynichtje ook nog hierheen te krijgen, maar dat is me nog niet gelukt.” Ze pakt haar telefoon ter hand en scrolt door de foto's. "Kijk dit was vier maanden geleden in Oekraïne" vertelt ze als ze me een foto laat zien van vier blije gezichten in een mooie stad. Zijzelf, haar zoon, vader en broer. Toen wisten we nog helemaal niet wat er komen ging..."


Laten we hopen dat deze nachtmerrie gauw voorbij is!


P.S. Omdat blauwe bloemen niet bestaan en ik iets met de kleuren van haar land wilde doen, maakte ik van blauw vilt en een satéprikker een hartje. 5 opmerkingen:

 1. Het is heel triest wat daar allemaal gebeurd. Er zijn geen woorden voor. Laten we hopen dat de oorlog snel voorbij is. Maar het trieste is, dat die mensen niet terug kunnen naar hun eigen huis. Alles is verwoest. Verschrikkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ,wat moet je hier op zeggen Carolien. Het is hartverscheurend . Je voelt je zo onmachtig. Ik hoop echt, dat er een einde aan komt.
  Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend moeilijke tijd voor je collega! Die momenten dat de telefonische verbinding ineens weg is....vreselijk moet dat zijn voor haar. Het is 'fijn' dat ze op haar werk haar gedachten wat kan verzetten, maar toch...
  Ik vind je blauwe hartje mooier dan blauwe bloemen; liefde is wat ze nodig heeft. Fijn dat je haar dat kan geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel veel sterkte voor jouw collega en allen die haar dierbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een verhaal, echt vreselijk wat daar gebeurd.
  Je hartje is prachtig dat zal voor even een glimlach op haar gezicht getoverd hebben lief van je.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!