vrijdag 8 april 2022

100 dagen ontspullen en wat het me brengt

Zondag ben ik 100 dagen aan het ontspullen. Een vierde van mijn mega challenge zit er op. Wat brengt het me? Deze lessen leerde ik tot nu toe.


 • Spullen kosten tijd. Hoe dan, was mijn eerste reactie op deze wijsheid uit het boek van Kondo. Maar ik heb gemerkt dat het waar is. Ik kan niet goed uitleggen waar het in zit, maar ik begrijp deze uitspraak nu al veel beter.  
 • Veel spullen maken je hoofd onrustig. Druk huis, druk hoofd. Voor mij gaat die regel zeker op.
 • Door te ontspullen weet je weer wat je precies hebt en waar alles ligt. Tegelijk met ontspullen maak ik ook schoon (geen overbodige luxe in dit huis haha). Ik maak een kast of la eerst helemaal leeg, maak hem schoon en ruim hem dan opnieuw in, zodat ik ook echt elk object in mijn handen heb gehad. De vraag: 'waar ligt de schaar/ de oplader/ mijn leesbril...' komt veel minder voor!
 • Met ontspullen maak je andere mensen blij. Mag ik dat echt hebben, klinkt het soms verheugd. Leuk toch, win, win!
 • Ontspullen is goed voor het milieu. Een hoop gaat naar de kringloop zodat andere mensen er blij van worden. 
 • Dit is voor mij de belangrijkste: ik heb echt veel minder behoefte om nieuwe spullen te kopen! En geloof me, dat is compleet nieuw voor mij. Ik loop nu een winkel in en bij het zien van al die prullaria, waarbij mijn hart vroeger een sprongetje maakte, denk ik nu: wat moet ik ermee?  

Deze kist vol knuffels was wel even een dingetje. "Ja hoor eens, het is jouw challenge en niet de mijne" zei dochterlief toen ze me bezig zag. Ja dat klopt, dus het ontspullen doe ik vooral ook met mijn eigen bezittingen. Maar na diplomatiek overleg, mag toch hier en daar ook iets van mij huisgenoten weg. Wil je weten wat ik zoal wegdoe? Volg me dan op Instagram @Lien_la_la. daar post ik elke dag het item dat weg gaat, als een soort stok achter de deur ook.

Ontspullen? Ook naar honderd dagen kan ik zeggen: Love it!Liefs,
Carolien

P.S. Ben jij van het bewaren of wegdoen?


7 opmerkingen:

 1. Hoi. Wat ben je toch goed bezig! Ja, ik volg je ook op instagram. Ik ben ook iemand van het wegdoen. Opgeruimd staat netjes. Ik ga volgende week weer aan de slag. Succes verder! Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hondje doe je toch niet weg😊

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Carolien. Ik ben van team wegdoen, heel blij word ik er van, alleen met een man die wil bewaren kan ik niet alles opruimen . Dat is jammer, maar ja er zijn erger dingen. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is helemaal waar dat spullen ook in je hoofd zitten! Misschien heb ik het al eens geschreven: toen wij ons huis en alles daarin weg deden, was de bank het laatste wat er stond. Toen die werd opgehaald, voelde ik me zó lekker. Ik had een 'schoon' hoofd! Sindsdien heb ik net als jij geen behoefte om van alles en nog wat te kopen; ik hecht weinig waarde aan spullen en koop eigenlijk alleen dat wat echt nodig is (zelfs qua kleding en schoenen lukt dat, ik volg geen mode meer en koop pas een nieuwe broek als een andere kapot of versleten is ;o)
  Toen ik de foto van de kist met knuffels zag, moest ik zó lachen, wat een prachtige verzameling!
  Ik snap je dochter helemaal hoor, het is niet haar uitdaging , maar wel lief dat ze toch een beetje met je meedoet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om je challenge te volgen.
  Ik ben van 't bewaren. Zie overal iets in. Gelukkig is m'n man van het wegdoen. Dat zorgt voor een mooie balans hier in huis. Ben overigens wel van netjes bewaren. Dingen ordenen, achter een luik, in een kast ... Het moet er wel opgeruimd uitzien, want dat past veel beter in m'n hoofd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Persoonlijk zeg ik altijd, alles wat je hebt moet je ook verzorgen/schoonhouden. De laatste tijd ben ik van het wegdoen, zeker als het al een tijd op zolder staat en we het ook/niet gaan gebruiken. Toevallig was ik vrijdag bij de Action met mijn moeder, toen zei ik nog, al ik minister van duurzaamheid was, zou ik van een groot aantal artikelen/prul dingen verbieden dat ze nog gemaakt werden. Sinds enige tijd heb ik bij het winkelen ook een ander gevoel, eerst kon ik me echt verheugen om te gaan winkelen, nu heeft het een hele andere waarde gekregen en ga ik steeds minderen winkelen. Zou het met de leeftijd te maken hebben of sinds de corona tijd. Ik weet het niet, maar voel me er goed bij :-) Succes met je overige dagen van ontspullen. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja Carolien, ontspullen dat werkt genezend! Geeft je ook echt een opgeruimd gevoel! Ik doe dat ook regelmatig. Heb sommige dingen dan zo lang bewaard en niets meer mee gedaan, dat ik eigenlijk nooit spijt heb van het uit de weg ruimen van die spullen! Succes met het opruimen! Hoort ook een beetje bij het lente gevoel toch?

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!