vrijdag 1 april 2022

Een brief van mijn 80-jarige zelf

In mijn vorige blogpost schreef ik over het boek The Artist Way dat vol met opdrachten staat om je creativiteit weer te laten bloeien. Eén van die opdrachten was: schrijf vanuit je 80-jarige zelf een brief aan je 50-jarige. Nou dat laatste is mijn huidige leeftijd, dus ik hoefde alleen nog even dertig jaar vooruit in de tijd te kruipen.


Beste vijftigjarige Lien,

Hoe gaat het met je, mijn jongere zelf? Wat zou ik nog graag jouw leeftijd hebben. Vijftig, dat is hartstikke jong, realiseer jij je dat? Ik weet dat jij het vaak niet zo voelt. Als je met die hippe meiden van het reclamebureau in overleg zit of stagiaires begeleidt en zij jou met 'u' aanspreken. Maar neem nu maar van mij aan dat je nog lang niet oud bent. 

Alles gaat zo snel in het leven, zeker de technologie. Sluit je niet af van nieuwe dingen op dat gebied. Ik weet dat het niet je sterkste kant is. Maar als je even niet oplet, houd je het al niet meer bij. Doe de dingen niet op je eigen koppige manier als je weet dat ze sneller kunnen. Laat het je uitleggen door de jongeren, ook al schaam je je daar soms voor. Blijf nieuwsgierig! Hoe werkt dat nieuwe programma, of die nieuwe app? Ook al doe je er drie keer zo lang over. Doe het, want straks ben je mij er dankbaar voor. 

En stop met door iedereen aardig gevonden willen worden. Wil je de naakte waarheid? Dat kan niet, hoe erg je ook je best doet. Er is altijd wel iemand die jou niet mag, of die vindt dat je haar niet mooi zit. Het valt me een beetje tegen dat ik je dat nu nog moet meegeven. Is dat niet iets wat je inmiddels wel zou weten? Zullen we dan nu afspreken dat die tijd voorbij is?  

Wil je nog een tip van mij? Blijf bewegen! Je doet dat goed nu. Yoga in de ochtend, flinke wandelingen, 10.000 stappen per dag... blijf dat doen! Ook als het wat moeilijker gaat, zet door en zorg dat je gewicht gezond blijft, dat maakt het straks zoveel gemakkelijker.

Blijf je inzetten voor het goede doel. Dat deed je toen je 15 was en dat doe je nu. Denk ook niet dat je toch niet kunt bijdragen aan een beter milieu. Elk klein stapje helpt.  

Zorg dat je omringd bent door dieren. In jouw geval zeker een hondje, ook als je straks mijn leeftijd hebt. Neem desnoods een oudje uit het asiel. 

Investeer in de mensen die belangrijk voor je zijn. Maak praatjes met mensen op straat, zeker als ze ouder zijn, zoals ik. Wees oprecht geïnteresseerd, hun wereld is vaak klein. Geef ze dan op z'n minst je mooiste glimlach. Ik weet dat je de quote 'wees de persoon die je als kind nodig had' naleeft. Maar wat dacht je van: 'wees de persoon die je later nodig denkt te hebben?'

Raak het kind in jezelf nooit kwijt. Laatst bij het opruimen (ja, ik heb nog steeds teveel spullen!) ontdekte ik twee wiebeloogjes. Ik moest terug denken aan de tijd dat ik die overal opplakte om mensen een lach te bezorgen en ik besloot het gewoon nog eens te doen. Op de appels bij Albert Heijn! Net op dat moment liep mijn buurvrouw langs en keek me fronsend aan. Haar ogen gleden van mijn hoofd naar mijn tenen en bleven net iets te lang hangen bij de gympen die ik aan had. Ze snoof met haar neus en klikte op haar dameshakjes moeizaam verder. Ik had er de hele dag lol om gehad. Toen ik thuis kwam schreef ik het voorval op in mijn schriftje met leuke momenten.

Blijf jij ook altijd schrijven? Dan komt het goed. Want met woorden kun je elke wereld creëren die jij wilt. 

Liefs,
Je tachtigjarige zelf
    
 

        10 opmerkingen:

 1. Wat een mooie brief! Als je zoiets mag ontvangen, kan je toch onmogelijk tegen "oud" worden opzien. Grappig dat je nu ook echt 50 bent; ik (64 jr) zou voor zo'n brief mijn fantasie én geheugen behoorlijk aan het werk moeten zetten...
  Wat betreft je vraag over mijn morning pages: ik ben al op zoek naar een fijn schriftje daarvoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige brief!
  (het lijkt wel alsof hij aan mij geschreven is, bijna alles klopt, ik heb alleen geen hondje 😊)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie brief Carolien. Zo'n brief zou iedereen eens in de zoveel tijd moeten krijgen, dat doet goed.
  Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee om zo'n mooie brief te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een hele mooie brief en ik had ook niet anders verwacht.
  Inderdaad de tijd vliegt…zeker na je 50 ste haha
  Hopelijk blijf je genieten van alles om je heen en vooral van kleine dingen dan kunnen wij blijven genieten van je mooie blog.
  Lieve groet Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie brief heb je geschreven, maar ook zo waar en zo van, ja inderdaad goed om te blijven vragen/ leren en goed om te blijven bewegen. Ik ben het met Brigit eens, zo'n brief doet je veel goed!
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo vrienden, mijn naam is Rita Wiersum uit Zutphen, ik ben van beroep chirurgisch arts, ben 52 jaar oud lees aandachtig de getuigenissen van mijn echte leven hoe ik mijn vroegere liefde herstelde binnen drie dagen na een liefdesspreukgebed, ik heb goede intenties om het goede nieuws hier te delen En ik weet dat deze informatie iemand zal helpen een gebroken hart te helen en een relatie van verloren liefde binnen drie dagen te herstellen. Mijn verblijf kan vergelijkbaar zijn. Ik was jaren getrouwd met Hussien, vorige maand heeft hij het uitgemaakt, ik deed er alles aan om hem terug te laten komen om van me te houden, maar alles wat ik deed was tevergeefs, ik wilde dat hij zo graag terug zou komen omdat we hadden samen twee kleine kinderen en ik hou zoveel van hem dat ik niet zonder hem kan, ik vroeg hem met alles, ik beloofde maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn collega, zij is mijn beste vriendin en ze adviseerde me om contact op te nemen met Dr igbinovia liefdesspreuk, dat is de enige die me kan helpen, maar ik ben het soort persoon dat nooit gelooft dat liefdesspreuk bestaat of kan werken, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik stuurde een bericht doctorigbinovia93@gmail.com E-mail en whatsapp +12162022709 en viber +12066713285. Drigbinovia vertelde me dat hij me kon helpen om mijn man terug te krijgen, dat ik me geen zorgen hoefde te maken dat alles in orde zou zijn binnen drie werkdagen. de nacht. Dr. igbinovia zond een spreuksegment van liefde uit en verrassend genoeg was de tweede dag rond 05:00. Mijn man belde me. Ik was zo verrast dat mijn man weigerde me te bellen en me de afgelopen drie weken geen sms stuurde, plotseling hij belde om me te verontschuldigen en hij zei dat hij terug naar huis zou komen dat hij zijn familie mist, hij was zo opgewonden dat ik hem terug accepteerde

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!