vrijdag 6 mei 2022

Paris je t'aime!

Er werd vaak over gesproken, maar corona gooide steeds roet in het eten. Toen ik me onlangs opnieuw voorzichtig durfde te gaan oriënteren voor een citytrip met dochterlief, bleek mijn zus precies hetzelfde van plan met haar dochter. 'Waarom gaan we niet samen', stelde zij voor. En dat deden we! 


Oh ik hou van Parijs! Ik was er voor het eerst toen ik twintig was met mijn beste vriendin. We hadden een geweldige tijd en kwamen hevig verliefd terug. En niet alleen op de stad...

De tweede keer was zeker tien jaar later, toen ik net verkering had met B. En inmiddels zitten er alweer twintig jaar tussen... Zo leuk om dit samen met mijn dochter, zus en nichtje te doen!

Ik vond niet eens dat er veel was veranderd. Sommige dingen herinnerde ik me nog precies. Ik vond de sfeer af en toe wel bedreigend. Opdringerige verkopers die je bij de arm pakten of naliepen. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat dochter er niet met een vriendin alleen was, zoals ik destijds.


De Eiffeltoren had ik veel kleiner in herinnering. Meestal is het andersom, dat je je dingen groter herinnert. Maar ik was verbaasd door zijn omvang! 


Of misschien keek ik onbewust door de ogen van de meiden?


We hebben ontzettend veel gezien, gedaan en gelopen. 


De metro in zo'n drukke stad is toch iedere keer weer een ervaring vind ik. 


We hadden een appartement heel dichtbij de Notre Dame.


Gehuurd van een local, dat leek ons wel eens leuk. En dat was het ook, alleen was de zoektocht naar de sleutel nog wel een dingetje. Die hing in een kluisje bij een plaatselijke supermarkt. Toen we hem eenmaal hadden, klopte de code niet. Bleken we in het verkeerde appartement te zitten. Eenmaal in het goede appartement bleek de etage niet te kloppen. Het zou de tweede etage zijn, maar ook daar woonde iemand anders. We hebben in onze zoektocht heel wat locals gesproken.


Volgende keer toch maar gewoon weer een hotel!

Ontbijtgelegenheden waren er genoeg. Was nog lastig kiezen..


En met de lunch natuurlijk een crêpe!


 
Hoewel we ook langs de Champs Elysees slenterden, vond ik de kleine winkelstraatjes toch het leukst, zoals dit boekwinkeltje.


En op elke hoek van de straat waren mijn lievelingsbloemetjes te koop: lelietjes van Dalen. Ik liet me later vertellen dat Fransen elkaar op 1 mei, de Dag van de Arbeid, deze bloemetjes cadeau geven. 


Ik had graag een bosje gekocht, maar dat was een beetje onhandig. Wat ik wel meenam was deze Franse baret. Ik kon hem gewoon niet laten liggen. De verkoper ging hem heel zorgvuldig op mijn hoofd 'draperen' , vanaf een afstandje keek hij ernaar en weer terug... hij was niet snel tevreden.  

Dus tja, toen hield ik hem ook maar op en waande me even een echte Parisienne. Tot schaamte van de meiden (lol).

Die cappuccino's zijn trouwens net taartjes, haha.Natuurlijk mocht ook een bezoekje aan die indrukwekkende Sacre Coeur niet ontbreken. Wat is het toch een prachtplek. Jammer van al die agressieve verkopers op weg erheen. En hoewel het dus al jaren geleden is dat ik er was, wist ik feilloos de plek naar Montmartre te vinden.

Deze tekst stond op een tafeltje in het plaatselijke café. Ik probeer nog steeds te ontcijferen wat er staat. iemand een idee? 


Zelfs het station is hier een pareltje. 


We reisden met de Thalys. Vertrokken om 8 uur in de ochtend in Luik (bij Maastricht) en waren om klokslag 10 uur in Parijs. Dat is voor ons dichterbij dan naar Amsterdam. 

De sleutel inleveren was ook weer een dingetje. Want dat moest dan weer op een andere plek: een wasserette die 24/7 open was. Maar ik kwam niet bij het kluisje omdat daar een zwerver lag te slapen. Voorzichtig duwde ik hem een beetje opzij. Tja, ook dat is Parijs. 

Au revoir!

Wat vind jij het mooiste aan Parijs?

Liefs,
Carolien


18 opmerkingen:

 1. Staat je goed hoor die rode baret !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh heerlijk ik ben er ook twee keer gewest…heerlijke stad!…Paris J’taime 🍀💗🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk, fijn met je dochter,zus en nichtje..
  wij zijn nog voor corrona geweest...maar vond ook de sfeer af en toe naar....zaten in een buitenwijk, net klein Marokko...en metro ook heel druk...maar wel indrukwekkend allemaal. Veel prikkels...Mooi voor een paar dagen. En heerlijk gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk verslag. Zelf ben ik niet zo dol op Parijs, al ben ik er vaak geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Carolien. Een keer ben ik er geweest, maar voor mij niet nog een keer. Ik vond het geen fijne sfeer. Maar jou foto's zien er heel gezellig uit. Leuk ook om met je dochter op stap te zijn .Dat is weer een mooie herinnering ! Groeten Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond dat de sfeer erg verschilde van waar je was... soms inderdaad minder prettig. Ik voel me fijner in Londen.

   Verwijderen
 6. Leuk, die Parijse foto's! Ik heb er ooit een jaar gewoond.
  Het frans in de tekst lijkt me een beetjes anders dan anders. Het zou kunnen zijn: Ik maakte Nini het hof, Nini die haar nestje op Montmartre wilde maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gaaf dat je er gewoond hebt. Niet dat ik het zelf zou willen, maar ik vind het dan wel stoer als anderen dat doen. Bedankt voor de vertaling, iets in die strekking dacht ik ook... lijkt een beetje oud Frans?

   Verwijderen
 7. Het klinkt als een heerlijk tripje (behalve het gedoetje met de sleutel). Wat leuk om met z'n vieren te gaan. Ik ben nog nooit in Parijs geweest (en verwacht ook niet dat dat zal gaan gebeuren).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom verwacht je niet dat je ooit gaat? Gewoon omdat het je niet trekt..?

   Verwijderen
  2. het lijkt me leuk om de sfeer te ervaren maar ik zou niet weten met wie ik daar heen zou gaan, dus vandaar

   Verwijderen
 8. Superleuk dat jullie met z'n viertjes geweest zijn!! En de baret staat je goed, leuke aanwinst om mee naar huis te nemen!

  Ik ben met school wel eens een dagje in Parijs geweest als tiener, toen ook de Eiffeltoren bezocht. Ik weet nog dat ik dat opdringerige gedrag van de verkopers ook heel lastig vond. Verder ben ik absoluut geen stadsmens, al houd ik dan wel weer van mooie oude gebouwen, van de geschiedenis, de verhalen...

  Wat leuk die onderste foto! Wij hebben de luiken van ons (witte) huis ook in die kleur geschilderd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat een goede keuze voor jullie huis. Beetje Frankrijk terwijl j er niet voor weg hoeft!

   Verwijderen
 9. De eerste trein terug naar huis? Ik ben er geweest hoor als kind, zou er er nu ook wel vermaken maar ik heb niets met die taal. Wel heerlijke foto's trouwens, het plezier spat eraf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie reis was dat als ik de foto's zo bekijk! En ook wel weer leuk om door het gedoe met het appartement zoveel locals te spreken ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn lievelingsplek is de Place des Vosges en zijn.
  schitterende oude huizen niet ver van de Bastille. Ik woonde en werkte bijna drie jaar lang in Parijs, reed rond op een |
  Solex en had enkele goede Franse vrienden. Uiteindeliik (lang verhaal)) ben ik in Londen beland. Wat jammer dat de Franse taal in Nederlandse scholen zo te loor is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!