vrijdag 10 juni 2022

Het doek valt

Voor mijn column in ons zorgmagazine mocht ik weer op pad om koffie te drinken. Dit keer met de 83-jarige Wiel die zijn hele leven heeft opgetreden als 'buuteredner': wat in het Nederlands neerkomt op komiek, maar dan met een carnavaleske inslag. Nu Wiel ouder wordt is het doek definitief gevallen. En daar heeft hij het best moeilijk mee...

Column

Met zijn witte, krullende haardos zit hij in het restaurant op me te wachten. Klein van formaat, maar groots in uitstraling. De 83-jarige Wiel Vinken, ’t Wielsje’, is een begrip in Kerkrade. Duizenden mensen maakte hij met zijn ‘buut’ aan het lachen. In zijn geboortestad Kerkrade tot aan Aken, Bonn en Düsseldorf toe.  Als een heuse artiest trok hij jarenlang volle zalen. 

Om gezondheidsredenen is hij nu gestopt. “De benen willen niet meer” vertelt hij al gauw als ik bij hem kom zitten aan tafel. We bestellen een heerlijke cappuccino en het gesprek loopt als vanzelf. Want praten kan hij immers als de beste. “Van mijn fysiotherapeut moet ik elke dag deze oefening doen” zegt hij, kruist zijn armen over zijn borst en staat dan op vanuit zijn stoel, zonder zich af te zetten. Ik moet het 10 keer doen, maar doe het 20 keer.” Met een plofje en een lichte zucht laat hij zich weer in zijn stoel zakken. Dan buigt hij zich iets naar me toe over tafel en vertelt: “Laatst was ik bij de huisarts voor mijn lies. Hij zei dat het mijn lever was, niet mijn lies. Ik schrok me rot! ‘Wat drinkt u als ik vragen mag ‘, vroeg de arts me toen. Ik keek hem verbaasd aan. ‘Ik weet niet: wat heeft u in huis?” Een warme lach vult de ruimte en ik kan niet anders dan meelachen. Die had ik niet zien aankomen..

Grappen maken zit hem in het bloed. Als enige jongen in een gezin van vijf zussen was hij de gangmaker. Dat zat er op de basisschool al in. Toen hij op een oudjaarsavond bij een tante moppen tapte, gaf zijn oom hem op als komiek voor de plaatselijke carnavalsvereniging. Nog voordat hij erover na kon denken, waren de pamfletten al verspreid. En het werd een succes. ‘Sjtomme kal’, oftewel stomme praat. Meer was er niet nodig. En daar leek hij nu nét goed in te zijn. Hij dreef de spot met alles en iedereen om zich heen, waarbij zijn schoonmoeder het vaak moest ontgelden. 

Ik schuif hem het koekje toe dat van zijn koffiebordje is afgevallen. “Dat hoef ik niet” zegt hij, “ik ben zoet van mezelf.” Weer die ontluikende lach. Hij toont me op zijn mobiele telefoon enkele optredens met liedjes die hij zelf schreef. Over zijn moeder en zijn warme jeugd in het dorp. Vaak terugkerende thema’s in zijn werk. Zijn ogen vullen zich met tranen. Wat maakt hem ineens zo verdrietig, vraag ik. “Vroeger. Hoe het was en hoe het nu niet meer kan.” Stilte vult de ruimte. Een tijdje trad hij nog op na een vervelende val, maar hij moest dan worden begeleid tot op de bühne, waar hij zich met twee handen vastklampte aan de spreekstoel. De laatste tijd is hij ook erg nerveus.  “Je wordt er onzeker van als je benen niet meer meewerken” vertelt hij. Omdat hij altijd tussen de mensen is geweest komt hij nu twee keer per week naar de dagopvang. Daar eet hij mee, maakt praatjes met de mensen en doet mee aan de muziekactiviteiten. 

Wiel’s talent werd vaak genoeg beloond. Zo werd hij in 2018 uitgeroepen tot winnaar van de Limburgse Buuttecup en ontving hij een lintje van de koning. Nu het optreden niet meer lukt schrijft hij wel nog zelf gedichten. Met Toon Hermans als grote voorbeeld. En altijd is daar weer die ondeugende kwinkslag.  “Je kunt niet met alles de gek houden” zei mijn vader vroeger altijd, maar humor houdt me op de been. Wat heb je aan een leven als er niets te lachen valt?” 

 

17 opmerkingen:

 1. Hallo Carolien. Ontroerend mooi. Ik zie het ook vaak van dichtbij ,wat is het moeilijk als je niet goed meer uit de voeten kan. Gelukkig heeft Wiel zijn humor ,niet verloren. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat schrijf je toch mooie columns.....ik geniet er elke keer van....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt weer een prachtig verhaal geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een mooi verhaal, tja oud worden is mooi, maar oud zijn dat valt niet altijd mee :( Fijn dat deze meneer naar het dagverblijf gaat, zodat hij in ieder geval onder de mensen komt :) Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. The digital marketing dissertation assistance can be highly valuable. However, it is also worthwhile to examine the advantages of hiring an expert to assist you with your dissertation.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. These golf shirts are really cool! I like the way they fit and the colors are great. I would definitely recommend them to any guy looking for a new golf shirt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Healthcare magazine is an excellent resource for medical workers. It offers news, ideas, and advice on a number of healthcare-related issues.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. The real leather jacket women assistance can be highly valuable. However, it is also worthwhile to examine the advantages of hiring an expert to assist.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. The Last Curtain” shows that one should make great things, especially in preserving his relation with God, from his youth, together with his fellowmen, that when the “light of death” comes you won't regret any of what he did.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. It’s an amazing blog. Flowers are always best gifts to impress anyone. We are also online gifting portal sending gifts worldwide.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. The curtain falls and the show is over. It was a great performance and I enjoyed every minute. Thank you to the cast and crew for all your hard work.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. What an amazing performance! I was so enthralled by the actors and the story that I felt like I was right there in the theater. The curtain falls and I'm sad that it's over, but I can't help but feel so inspired and uplifted by the show.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. It's always a sad moment when the curtain falls on something we have enjoyed. Whether it's a stage show, a movie or a TV series, saying goodbye to something that has entertained us can be tough. But just like the end of a show, every project has its time and comes to a close.

  Speaking of projects, finding the best web developers can sometimes feel like a show in itself. It can be a long and arduous process, but when you finally find the right team, it's like the curtain has been lifted on a whole new world of possibilities.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wiel's story is truly touching. It's inspiring to see how humor has been such a significant part of his life, bringing joy to so many. His resilience and ability to find humor even in difficult times are admirable. Wishing him comfort and happiness as he navigates this new chapter.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!