vrijdag 9 september 2022

Analoog foto's maken: weer helemaal hip!

Snap snap snap. Heel veel foto's maken en de helft meteen weggooien. De beste bewerken en op Instagram zetten. Whoop: de hartjes. Niet genoeg likes? Dan haal je de foto er zo weer af. Fotograferen is bijna een wegwerphobby geworden. Hoe anders was het vroeger toen je maar 36 kansen had om je reis of dagje uit vast te leggen? Door een klein zoekertje je kader bepalen en vervolgens ruim een week wachten op het resultaat... Met die woorden werd ik getriggerd om mee te doen aan een analoge fotosafari in Heerlen afgelopen woensdag.

Dit was het idee. Voor 15 euro krijg je een analoge camera te leen met rolletje en een bingokaart met opdrachten. Dan ga je de stad in, je schiet je rolletje vol en levert het weer in. 

De opdrachten waren heel breed: van een portret tot een dier of iets dat typisch is voor Heerlen. Maar ook iets moeilijker als: reflectie, vergane glorie, een bewegend object en neonlicht. 

Voor mij voelde het redelijk vertrouwd, ik heb het 'vroeger' altijd zo gedaan. Maar mijn vriendin die 17 jaar jonger was vond het des te spannend. Ze vertelde: "Ik herinner me altijd dat mijn ouders vroeger op vakantie zeiden: we moeten twee foto's bewaren voor de terugreis. Hilarisch!" 


Ik moest wel weer even wennen aan dat kleine zoekvenstertje en ik had steeds de neiging om mijn foto op het scherm te controleren. Je bent ook veel kritischer wat betreft de juiste invalshoek voordat je afdrukt. Omdat er een wedstrijdelement aan verbonden was, probeerde je ook niet te gaan voor de standaard plaatjes. Het maakte dat we uit onze comfortzone gingen door 'vreemden' aan te spreken of ze op de foto wilden. Zoals dit meisje van ons favoriete koffiezaakje.


Het was een super leuke middag en een paar dagen later konden we onze foto's in een enorme expositie (3000 stuks!) bekijken. Of liever: goed zoeken. 
Drie keer raden welke foto hieronder van mij is? :)Dit was mijn uitvoering van 'neon licht'. Tegelijk ook een beetje reflectie. Het werd geen hoogdravende fotografie (ik miste mijn bewerkingsprogramma) en we wonnen niks, maar we hadden een super leuke middag en hebben heel veel meer van Heerlen gezien dan we kenden.


Ik heb vroeger heel veel analoog gefotografeerd (ik wist toen alleen niet dat het zo heette, haha). Diverse camera's versleten en ook een hele tijd bij Filmpost gewerkt: een fotozaakje waar ik op zaterdagen heel wat rolletjes in camera's heb gezet en er ook weer uitgehaald. Bizar, hoe lang geleden dat lijkt!

Over een tijdje, als de expositie voorbij is,  mag ik het mapje met foto's gaan ophalen en kan ik nog eens rustig kijken wat het geworden is. 

Deze activiteit vond overigens eenmalig plaats in het kader van het Cultura Nova Festival in Heerlen. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen, met een wegwerpcamera bijvoorbeeld. Of wie weet heb je nog een exemplaar in je kast?

Liefs,
Carolien


13 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee, een analoge fotosafari! Ik kan me voorstellen dat het wel even wennen is, maar dat het dan echt iets heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, dat lijkt me wel wat om te doen als activiteit met mijn zussen tijdens een wandeling...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee! Je kunt het inderdaad ook zelf organiseren :)

   Verwijderen
 3. Naast het leuke van het (weer) anders fotograferen lijkt het me ook heel apart om zo je woonplaats te bekijken. Dank voor dit inspirerende stukje; het brengt me op allerlei ideeën...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Analoog, het lijkt zo lang geleden maar toen wij de foto's van onze kinderen gingen ordenen, hadden wij van de eerste jaren ook alleen maar de analoge afdrukken. Ik ben best blij met de digitale mogelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja helemaal mee eens. Tegenwoordig zien mijn foto's er veel beter uit haha

   Verwijderen
 5. Hallo Carolien. Wat doe jij toch altijd leuke dingen. Vroeger was een foto toch wel specialer , je moest altijd een paar dagen wachten tot ze klaar waren. Het was spannender. .Als je daar op terug kijkt, dan had dat toch wel wat.

  Nog bedankt voor je boekentip van ,Ook dat nog, ik heb er van genoten. Fijn weekend groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk die goeie ouwe tijd! Die typemachine, ja ik heb er nog heel even mee gewerkt! Heel even maar hoor, want zo oud ben ik nu ook weer niet! En dan die foto's, ja ik heb nog zelfs een spiegelreflex camera liggen. Die foto's die je maakte moesten in 1 keer goed zijn. En dan maar afwachten en vol spanning naar de foto zaak gaan, om te kijken of ze gelukt waren! Soms was er dan een kleine teleurstelling. En nu, ja dan delete je hem gewoon en maak je een nieuwe. Mooi Carolien om dit weer eens te belichten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat leuk om te doen, ik heb vroeger ook heel wat analoog gefotografeerd maar als ik mag kiezen fotografeer ik toch liever digitaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt een leuk idee met zo’n oude analoge camera. Ons viel het in Gaia zoo dit jaar ook op hoe weinig echte camera’s er nog gebruikt worden door mensen. Spannend vroeger hoor om te wachten tot je de ontwikkelde foto’s op kon gaan halen jaarbijdrage plakte ze wel in en nu met die digitale massa foto’s op je pc komt het er nooit van om af te drukken en nog eens te bekijken samen, eigenlijk jammer.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!