vrijdag 2 september 2022

De zinnetjes van Lien

Wie het blad Flow regelmatig leest kent wellicht De zinnetjes van Aaf. Deze columniste, Aaf Brandt Corstius, verzamelt zinnetjes of quotes die ze in het dagelijks leven terloops opvangt en die haar aan het denken zetten. Ik vang niet vaak een zin op die me écht aan het denken zet. Vaak zijn het toch clichés die je kunt dromen. Tot vorige week.

Ik was bij mijn kapster en we hadden het, zoals altijd, over van alles en nog wat. Ze komt van oorsprong uit voormalig Joegoslavië en spreekt haar zinnen met veel nadruk uit. Misschien was het dat, of het feit dat ze erbij ging zitten en oogcontact zocht.

We kwamen te praten over de hoge prijzen in de winkels. Hoeveel duurder alles is geworden door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. “Niet te geloven” zegt ze en schudt haar dikke haardos. Ik benoemde vervolgens mijn eigen ervaring met producten die ik te duur vond en teruglegde in het schap. Zoals amandelmeel (ruim 8 euro), pijnboompitten (ook 8 euro) en een plat doosje Frambozen, waar misschien 10 stuks inzaten, voor drie euro.
Hap, slik, weg. 

Ze stopte met het kammen van mijn haar, ging op haar draaikruk zitten en schoof naar me toe zodat we oogcontact hadden. “Maar Carolien…” sprak ze, bijna plechtig en pakte mijn arm vast. “Je moet nooit bezuinigen op gezond eten.”

Dat was het zinnetje dat ze sprak. Een zin die ik wellicht al eens ergens eerder heb gehoord, met andere woorden, door iemand anders uitgesproken, maar die nooit zo was binnengekomen.

Je moet nooit bezuinigen op gezond eten.

“Jouw lichaam is je belangrijkste bezit, weet je dat" ging ze op serieuze toon verder.  "Je moet er goed voor zorgen, het is je motor. Je mag overal op bezuinigen, maar niet op je gezondheid.”

Ik zag mezelf ineens langs de schappen bij Albert Heijn lopen en gedachteloos de Cote D'or of Tony Chocolloney-repen in mijn kar doen. In dezelfde prijsklasse als de frambozen.
Hap, slik, weg.

Sindsdien spookt dat zinnetje constant door mijn hoofd als ik boodschappen doe. En ik handel er ook naar. Zo kocht ik al herhaaldelijk frambozen en heb ervan gesmuld. Ik kocht amandelmeel en bakte heerlijk bananenbrood en ik heb noten in alle varianten in huis. Volgens mij is het zinnetje een blijvertje... 

Heb jij onlangs een zinnetje gehoord dat jou aan het denken heeft gezet?

Liefs,
Carolien

17 opmerkingen:

 1. Dit zeg ik al jaren hoor. Komt uit een cultuur waar eten heel belangrijk is en nam mij jaren gelden al voor om daar nooit op te bezuinigen. Vis bij de visboer, brood bij de bakker, vlees eet ik niet, als we het hebben voor mijn man moet het duur vlees zijn, Niet bezuinigen op groenten en fruit. Die zinnetjes kun je wel kennen maar meestal vergeet je ze weer. Ik schrijf ze meestal op. Mijn favoriete blijft; een mens is niet bijzonder omdat hij nooit valt maar omdat hij iedere keer weer opstaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit raakt me, heel herkenbaar. Kreeg even tranen in mijn ogen. Mooi. Els (DDFZ)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze heeft gelijk op je gezondheid kan je niet besparen ,je kan wel uitkijken waar je koopt voor mij is het makkelijk we hebben al onze groeten onbespoten in onze groente hof en de buren hebben fruitbomen waar we van meegenieten en voor de rest zoveel mogelijk onbewerkte dingen,
  Groeten. Simonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze heeft gelijk, natuurlijk heeft ze gelijk. Maar ja, wat als je niet op chocola kan bezuinigen omdat je dat sowieso niet kan betalen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vreselijke tijden…..hoe gaan wij het allemaal blijven betalen…ik heb geen idee….maar gezond blijven eten is het allerbelangrijkste toch?…liefs fijn weekend 🍀💗🐾🍀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook een fijn weekend, geniet van de zon die is gratis!

   Verwijderen
 6. Hallo Carolien. Regelmatig lees je zinnetjes, om ook zo weer te vergeten. Maar pluk de dag voor je in een vaas eindigt van Loesje, komt nog wel eens in mijn hoofd terug. .Wat gezond eten betreft , dat is zeker belangrijk, maar voor veel mensen niet meer te betalen. Heel zorgelijk, al die prijs stijgingen. Fijn weekend . Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kende ik niet. Wel: Pluk de dag en laat nog wat hangen voor morgen.
   Klopt, je moet er natuurlijk wel het geld voor hebben, wat dat betreft zouden juist de gezonde producten betaalbaar moeten zijn.

   Verwijderen
 7. Mooi zo'n zin die zo veel indruk maakt!
  De vergelijking van de frambozen en reep chocolade is heel herkenbaar. Geregeld verbaas ik mij over de gestegen prijs van iets. Als je het dan met iets anders vergelijkt, valt het soms best mee.
  Wanneer ik iets met een hoge prijs in de supermarkt koop, zeg ik ook wel eens tegen mezelf: "Een kop koffie op een terrasje is duurder. Dan neem je die maar niet." ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moest er even over nadenken ;)
  Maar nee, volgens mij niet, wel zeg ik zelf altijd ongeveer hetzelfde als waar je blogje over gaat: ik zeg altijd 'je kunt het beter opeten, als naar de dokter brengen' en daarmee bedoel ik eigenlijk mee, beter gezond eten als medicijnen slikken.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze heeft zeker gelijk! Wat lief dat ze je zo ernstig toesprak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lien's sentences are well-constructed and clearly written. She has an excellent command of the English language and a knack for expressing complex ideas in a concise and understandable manner. Her writing is engaging and easy to read, and her use of language is creative and effective.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I have read Flow Magazine regularly but I did not noticed the column which you have mentioned above. After reading your post, I have checked that column and really surprise to see the good quotes. These quotes also helped me to write my assignment because I am English Literature student and need some fresh and good quotes for my assignment.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!