vrijdag 4 november 2022

Intussen met (ont)spullen

Afgelopen oudjaarsavond, in dat knusse huisje op de Veluwe waar we zaten om het vuurwerk te ontvluchten voor de hond, dacht ik na over het nieuwe jaar. Het moest anders, rustiger. Ik wilde dit niet meer, die hectische ratrace die mijn leven bepaalde. Maar had ik dat al niet heel vaak gedacht? Na elke zomervakantie of oudjaarsavond? En dat lukte soms ook wel een beetje, maar nooit voor lang. 


Die avond met het ruisen van de bomen op de achtergrond kwam ineens het idee: ik ga ontspullen! Niet weer zo’n lafhartige poging als voorheen, maar echt rigoureus dit keer. Want wat als ik nou elke dag iets weg deed, dus 365 spullen aan het eind van het jaar? En niet een klein pennetje of paperclip, maar echt spúllen. Die challenge zou zoden aan de dijk zetten.

Als een stok achter de deur verkondigde ik het groots aan op Instagram. Omdat ik op dat moment niet thuis was, keek ik in mijn koffer wat weg kon. Het werd de legpuzzel die ik had meegenomen en de dag erna die ene trui die teveel slobbert. Eenmaal thuis ging ik verder. En ik postte (en nog steeds) elke dag een foto van het object dat weg ging of weggaat.

Inmiddels heb ik meer dan 300 spullen weggedaan. Naar de kringloop, naar goede doelen, naar mensen die net dat ene object of kledingstuk konden gebruiken. En het huis voelt kilo's lichter en daarmee ook mijn hoofd.

Maar ik heb ook een hoop spullen bewaard! Ik stelde mezelf namelijk niet de vraag:

Heb je dit het laatste jaar aan gehad of gebruikt?

Maar wel:

Maakt het object je blij? (Of in Kondo-termen: does it spark joy?)

Dan kom je tot hele andere keuzes. Neem vorige week. We wilden een leuke herfstfoto maken met een gezellige plukmand en iets met rode laarzen. "Hoe komen we aan die spullen" vroeg mijn vriendin. "Heb ik", riep ik . En na jaren werden mijn rode ;laarzen en de plukmand toch weer eens gebruikt. Want die waren gewoon echt te leuk om weg te doen. 
Een vrouwtje uit de buurt schreef op Facebook: ik heb een hele tamme eekhoorn in de tuin. Ik zou graag een foto maken met een mini winkelwagentje, wie weet waar ik die kan kopen? Ik stuurde haar een bericht: ik heb zo'n wagentje, je mag het lenen. Ik kreeg het ooit op het werk bij een promotie-actie. En dat leverde dus deze foto op (en een hoop blijdschap). 

Dus spullen maken mij nog steeds blij! Misschien nog wel meer dan voorheen, omdat ik heel bewust voor ze heb gekozen.

Nog maar 57 dagen....


Liefs,
Carolien 

10 opmerkingen:

 1. Oh, geweldige foto's! Els (DDFZ)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat moet een heerlijk gevoel zijn Carolien. En inderdaad de vraag maakt het je blij, vind ik een goeie. Je kunt ook nog blij worden van iets dat je , jaren niet gebruikt hebt. Fijn weekend. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je blijft maar door gaan.... Super!
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ik snap je direct ontspullen is goed maar mooie dingen bewaren zeker ook.!! Als je iets nog hebt hoef je niet gelijk naar de winkel of naar het dorp. Beetje evenwicht in zoeken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke foto's! Zo zie ja maar dat dit veel beter werkt, bewaren waar je plezier aan beleeft, ook als je het zelden gebruikt. En wegdoen wat alleen maar ruimte inneemt (in je huis en in je hoofd)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahaha geweldig toch? ..ook ik kwam afgelopen donderdag met 1 mini plantje bij de kassa van een groot tuincentrum hier..ik zei tegen de kassa mevrouw wat ben je toch een gelukkig mens als je alleen maar dit hebt gevonden in de duizenden mooie dingen die er staan 🙈🙈🙈 …..maar ook ik ga mijzelf nog tegengekomen hoor met de verhuizing ben ik bang !.fijne zondag…ik zie jou niet meer in mijn bloglovin lijst…dus nu maar ouderwets bij blogger weer…groetjes 🍀🍀🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk hè, dat opruimen! Ik doe het niet per dag. Ik heb niet iedere dag de puf om te beslissen wat ik weg doe. Maar ik pak dan een bepaalde plek aan zodra ik het even kan. En de laatste tijd ben ik veel rigoreuzer! Het is zo fijn om een opgeruimd huis te zien. Ik merk ook dat als ik naar interieur foto's kijk de legere interieurs mij blij maken. Dat is toch een teken, of niet ;) En Marie Kondo pas ook al een paar jaar toe. Werkt goed als je even stilstaat bij wat je in je handen hebt! En nu heb ik zin in weer een opruimrondje..dankzij jou! Doei!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super, bij mij is het ontspullen een beetje gestrand, maar ik ga er zeker mee door.
  Sommige dingen vind ik lastig om weg te doen, terwijl ik er eigenlijk nooit naar kijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt nu weer voldoende ruimte in de kasten. Je huis is nu opgeruimd! Mooi dat ontspullen. En een goed idee van jou om spullen te bewaren waar je echt gelukkig van wordt. Nog paar weekjes.... succes! Groetjes MTN

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha die eekhoorn! Wat een geluk dat je de leukste dingen hebt gehouden. Liefs Ingrid-Katrien

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!