vrijdag 2 december 2022

De EKO boom

De leukste maand van het jaar is aangebroken! Ik zie al overal kerstbomen opduiken, zo gezellig. In 2011 schreef ik al een ode aan de echte kerstboom. Maar dit jaar had ik voor het eerst twijfels: de boom als wegwerpartikel. Moeten we dat nog willen in deze tijd? Maar toen las ik over de EKO-boom.


Nabij de heide is een blotevoetenpark waar de kerstbomen in pot worden gekweekt. Na gebruik breng je hem terug en wordt hij weer terug geplant in het bos. De moeite waard om te proberen.

Al vaker heb ik in het verleden een boom met kluit gekocht, maar eenmaal buiten, gingen ze allemaal dood. "Weet je hoe dat komt" zegt de jongen van de verkoop. "Die bomen groeien in de grond en worden met een machine eruit gehaald. Van die handeling gaan de wortels kapot. Als je hem gelijk in een pot kweekt heb je dat niet." 

Hij nam de door mij uitgezochte boom op zijn schouder en tilde hem naar mijn auto.

"Als je het leuk vindt, neem je in januari je eigen schep mee en mag je hem zelf terugplaatsen op een plek waar je wilt. We hangen er ook een lintje met jouw naam aan." 
Ik keek hem verrast aan "Ja, dat wil ik" jubelde ik.

Ik moest 25 euro betalen maar krijg in januari een tientje terug. Dus ook best nog een koopje voor zo'n grote boom! Nog een paar dagen en dan ga ik hem optuigen en ik zal hem met veel liefde verzorgen en water geven. Want ja, hij heeft als het goed is nog een heel leven te gaan!

Staat jouw boom al op?

Liefs,
Carolien9 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige manier om toch een echte boom in huis te hebben. Leuk dat je je nu al mag verheugen op het zelf scheppen en een plekje zoeken als je de boom terug brengt.
  Bij ons staat de boom nog niet; we wachten altijd tot na 5 december (maar het wordt ieder jaar moeilijker 🤣🤣🤣).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is leuk! Mooie manier vind ik dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prima aktie om de boom terug te planten! Zo heb je toch een mooie boom. Ik heb al jaren een heel klein kunstboompje, want ik heb geen plaats voor een grote boom. Verder versier ik de enorme ficus benjamin, die ik in de gang heb staan, en het olijfboompje in pot buiten naast de voordeur!!! Ik mis wel de geur van een echte boom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou dat is een goed initiatief…daar hou ik van…geniet van het optuigen….liefs Ria en Leaf natuurlijk 🍀💗🐾🍀🎄

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie gedachte Carolien, dat je boom terug geplant word. Vertroetel haar maar goed, de komende tijd.[ha,ha] . Onze boom[pje] staan nog niet. Fijn weekend, groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk idee!
  Ik moet wachten totdat Sinterklaas terug naar Spanje gaat. En dan ook wachten totdat mijn man vrij is om de boom van de vliering te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo als er iemand iets aan het milieu doet, dan is Carolien dat wel! En ja er gaat toch niets boven een echte boom! Mooie tijd met kerstmarkten en gezelligheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi initiatief! Waar heb je deze EKO boom gekregen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het blotevoetenpad in Brunssum. Maar er zijn meer van dit soort initiatieven door heel het land. Ik moet wel bekennen dat mijn boom het niet heeft overleefd helaas. Een hoop andere wel, maar die van mij niet.

   Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!