vrijdag 16 december 2022

Lien meets Loesje

Via een werkrelatie kon ik laatst deelnemen aan een schrijftraining van de ‘echte’ Loesje. Ik ben al jaren fan van Loesje. Ik herinner me nog de posters die overal in mijn studentenstad Sittard waren opgeplakt. Op bushokjes en elektriciteitskastjes. Nu is Loesje voornamelijk online te vinden. Maar voor deze ene keer dus in het echt!


Loesje bleek niet Loesje te heten maar Puk. Maar verder voldeed ze helemaal aan het beeld dat ik van haar had: kort haar, een legerprint oversized broek en een knaloranje shirt met uiteraard een Loesje tekst. Een beetje rebels.

Achter het bedrijf zitten heel wat Loesjes. Creatieve koppen die inspelen op actuele thema’s en daar iets van vinden. Rebels, dat inderdaad, maar wel met een positieve ondertoon. Een sprankje hoop voor de toekomst. Dat maakt de spreuken ook zo mooi.

In 1983 ging Loesje van start. Aanvankelijk nog naamloos. De spreuk stond centraal. Totdat een meisje uit een nabijgelegen horecazaak haar naam onder een poster schreef, omdat ze het zo eens was met wat er stond. Dat was dus Loesje.

Op de training waren we met een groepje vrouwen, allemaal werkzaam op een afdeling communicatie bij verschillende bedrijven. Je moest je zelf voorstellen met je voornaam en gelijk erachter zeggen waarom je je eigen naam zo leuk vind.

“Ik ben Thea, sprak een vrouw en dat vind ik helemaal geen leuke naam.” Maar dat mocht niet van Puk. “Je vindt er toch wel iets positiefs aan?”

De sfeer was gezet. Daarna kregen we schrijfopdrachten om los te komen.  Drie random woordjes die je samen moest voegen tot 1 lopende tekst. Niet lang nadenken en de pen over het papier laten glijden. Intuïtief schrijven dus. Het laatste uurtje pas gingen we aan de slag met eigen Loesje-quotes. We kozen een tiental actuele thema’s uit waar we als bedrijf of maatschappij mee te maken hebben. Van laaggeletterdheid en arbeidskrapte tot de schandalen in de media. (Matthijs van Nieuwkerk was net hot news)

Weer een schandaal in medialand

En de wereld draait door…

schreef ik daarover.

We schreven veel en vooral snel. Veel tijd om na te denken had je niet, want dan kwam het volgende thema in beeld. Het was een super leuke middag. De drie leukste quotes werden in een heuse poster omgezet en daar was deze van mij bij:Mijn eigen Loesje poster! 

Ze gaan er verder niks mee doen, “want” zo sprak Puk “het komt zelden voor dat er uit cursussen een quote komt waar we ook écht iets mee kunnen.” Dat klonk een beetje arrogant.

En ik miste de positieve ondertoon 😊 

9 opmerkingen:

 1. Wat leuk om mee te maken zeg !! En ik vind de jouwe heel goed hoor !…fijn weekend liefs van mij en Leaf 🍀🐾🎄🐾🍀❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat is nog eens leuk, ja die Loesjes vond ik meestal raak.
  Maar de jouwe mag er ook zijn zeg!
  Maar inderdaad, niet echt positief hoor, de reactie daarop.... kun je vast ook een mooie quote van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie quote! Jammer, dat ze er niets mee doen! Het begin is er .... nu op naar de volgende quote. Succes! Je kunt het !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, Nadat het was gedaan, In de volgende 2 dagen, Mijn liefde belde me op en zei sorry dat ik voor nu en ook in de volgende week nadat mijn liefde me had geroepen om te zijn smeken om vergeving, ik werd opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker goed genoeg, om op te plakken Carolien. Ik kom ze nog regelmatig tegen, in Amersfoort. Deze vind ik ook leuk, 'mijn winterblues heeft vrolijke nootjes'. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind beide quotes van jou super Loesjequotes! Jammer dat het einde van zo'n mooie dag een iets minder positief randje had...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha wat weer een leuk slotstuk.
  Toffe en leerzame middag en voor de positieve noot in je communicatie heb jij Puk niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk! Doet me denken aan een oud liedje "wie is Loesje, wie is toch dat snoesje, Loesje is het meisje van de drummer van de band". Leuke ervaring zo!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!