vrijdag 25 augustus 2023

Vijf tips voor als je in Zeeuws-Vlaanderen bent

Het voelt als gisteren dat ik hier postte dat ik een pauze van drie weken nam. Nu alleen het weekend nog en dan weer terug aan het werk. Vakanties gaan altijd veel te snel! Maar ik deed een hoop leuks en daar zal ik jullie de komende weken in mee nemen. Te beginnen met een weekje Zeeuws-Vlaanderen. 

Wat moet je zeker doen tijdens je verblijf in Zeeuws-Vlaanderen?

1. Zeehondjes spotten!


Van jongs af aan heb ik een zwak voor zeehondjes. Ik zag ze al eens in diverse opvangcentra maar nog nooit in het wild. We boekten een 3 uur durende vaart bij Rederij de Festijn in Breskens. En daar lagen ze: op diverse zandbanken, heerlijk te chillen. Volwassen zeehonden, pups.... in totaal wel honderden gezien. En tegelijk krijg je veel informatie over hoe ze leven. Echt een aanrader! Je kunt de vaart combineren met een bezoek aan het visserijmuseum na afloop. 


2. Het strand

Ja natuurlijk: het strand! Nieuwvliet heeft een van de schoonste stranden van Nederland. En daarmee is niets teveel gezegd. Voordat je bij het strand bent, doorloop je een deel van het prachtige natuurgebied De Zwarte Polder met slikken, duinen en schorren. Waar vogels wonen en schapen heerlijk vrij grazen.


Alles mooi verzorgd, met voldoende 'loveseats' om van dat mooie uitzicht te genieten. En allerlei dieren die onverwacht op je pad komen. 


Maar ook Breskens en Cadzand hebben mooie stranden. 


Strandtent Dok14 vond ik een van de mooiste en lekkerste strandtenten waar ik ooit was, met super vriendelijke bediening. Aanrader!


3. Dagje Sluis

Ik was er al eens eerder maar het blijft leuk! Sluis doet me een beetje denken aan het Limburgse Valkenburg. Toeristisch maar vooral idyllisch. De trots van Sluis is het 'Belfort": een toren die je al van verre ziet staan. Het geeft aan dat Sluis een rijke geschiedenis heeft. met zijn vier torentjes uniek in Nederland. 


Veel leuke winkeltjes en restaurantjes, zoals een oude molen midden in het centrum waar we hebben geluncht.


En wist je dat meneer Van Dale hier vandaan kwam?Nou ja, veel te zien en te doen dus!

4. Wandelen op het Knokkert pad

Bij Zeeland denk je natuurlijk allereerst aan de zee, maar wij ontdekten een heel mooi en rustig natuurgebied: het Knokkert pad. Tot twee keer toe een flink stuk met de honden gelopen en beide keren kwamen we niemand tegen. Wat een rust heerst hier!


Het is een leuke route om met kinderen te doen vanwege de bordjes met opdrachten onderweg.  Het Knokkertpad ligt midden in de bossen, lekker koel dus op een warme dag. En het grappige is dat je er schelpen op de paden liggen. Zo voel je toch de zee dichtbij. 

Maar wij gingen ook nog even de velden in.


5. Verdwalen (en een hele leuke kringloopwinkel)

Soms is het leuk om zonder vooropgezet plan een beetje te verdwalen. Dan laat je de honden en overige  gezinsleden lekker in het huisje en ga je alleen op pad. Al is het om de leukste huisjes te spotten.


In die kleine dorpskernen kom je vaak de leukste dingen tegen:


Zo ontdekte ik Museumcafé het Koekoeksnest, waar je koffie kunt drinken te midden van een uh.... wel heel kleurrijk decor. De cappuccino was niet te drinken, maar daarentegen heb je een hoop te zien :)
Maar het cadeautje van de dag was toch wel het winkeltje Ferini. Verscholen tussen een paar woonhuizen. Kringloop/vintage/nieuw stond er op het kleurrijke bord aan de buitenkant. Ik keek er mijn ogen uit! Boeken, kaarten puzzels, hoeden, porselein. 


Beneden kelders vol hippe vintage. En hoe leuk is dit? Een automaat waar je voor een paar euro een leuk vintage schoteltje kunt 'trekken'. Alsof je een kroket uit de muur haalt :)


Was jij al eens in Zeeuws-Vlaanderen en wat is jouw ultieme tip?

Tot volgende week!
Carolien

6 opmerkingen:

 1. Jazeker ken ik Z. Vl. Ik woonde er lang geleden en ga nu twee per jaar een weekje naar Groede. Dat zegt al genoeg. Tips? Theetuin de Morelleput, haaietanden zoeken in Cadzand, mosselen eten in Philippine, fietsen vanuit Breskens langs de Westerschelde richting Terneuzen, IJzendijke, dagje Brugge(op de fiets), overvaren met de fiets of lopend naar Vlissingen en evt. door naar Middelburg enz. enz. enz. Maar de ultieme tip is de zonsondergang meemaken vanaf het strand. Die is nergens mooier dan daar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat wist ik niet! Het is voor ons nu de derde keer, blijft mooi! Ken je het winkeltje Ferini ook?

   Verwijderen
  2. De naam niet, maar de winkel zeker wel

   Verwijderen
 2. Ook ik woonde lang geleden in Zeeland en voerden we op zaterdag van Hoedekenskerke naar Terneuzen en soms deden we als we bij de familie klaar waren een wandeling... maar ja ik was kind en weet er niet veel meer van😉

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ingrid-Katrientje27 augustus 2023 om 00:20

  Als wij ooit die kant opgaan zal ik je leuke tips herlezen! Enne… valt het gekozen bordje niet stuk?

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!