vrijdag 1 september 2023

Theetjes en tuintjes

Al een tijdje volg ik op Instagram Marianne van Kruid en Kleur. Zij weet veel van kruiden en maak haar verse theetjes van planten uit eigen tuin. Daar geeft ze dan workshops in. Maar Noord-Holland is niet bepaald in de buurt. Totdat ze schreef naar Limburg te komen. 

Marianne was uitgenodigd in de Verborgen Tuin in Blerick. Een geweldig mooie tuin met ontzettend veel paadjes en knusse hoekjes. Eigenaresse Rianne vertelde alles over haar bomen, planten en bloemen. 

Deze prachtige zinnias' wil ik volgend jaar ook! 

Eigenaresse Rianne leidde ons rond. Als je in de buurt woont: de tuin is regelmatig open voor bezoekers.Deze bloemen heten 'grootmoeders oorbellen'. Ik zou ze zo in doen :) 


Hij wordt ook wel karamelbes genoemd omdat de bessen naar karamel smaken
De stokoude ginkgoboom stond niet alleen in de tuin centraal, maar kwam ook terug in de details. Van zeepjes tot gebakjes. Wist je dat deze boom de oudste ter wereld is? Hij stamt nog uit de tijd van de dinosaurussen. Het was oorspronkelijk een naaldboom, maar is in de loop der tijd getransformeerd. In de nerven van het blad zie je nog de naalden.. 

 
Ik ontdekte ook waarom er soms potjes op hekjes staan. Dat is een overwinteringshuisje voor pissebedden en andere insecten. Ik heb ze inmiddels ook in onze eigen tuin. 


Toen was Marianne aan de beurt en zij ging over al het groens dat eetbaar is. En ja daar zaten ook bloemen bij. Wist je bijvoorbeeld dat je de hibiscusbloem in je thee kunt doen? Deze geeft niet heel veel smaak, maar ziet wel feestelijk uit!

We leerden veel en proefden drie soorten thee uit eigen tuin.Deze bloemen/planten zijn o.a. geschikt voor je thee:

 • citroenmelisse
 • munt
 • salie
 • marjolein of oregano
 • blad van de aardbei, framboos pof braam
 • vijgenblad
 • walnootblad
 • paardenbloem en blad, madelief
 • kleefkruid
 • gouds- en korenbloem
 • de bloem van stokroos en magnolia
 • hibiscus
 • brandnetel
 • rode klaver

Wat ik verder zoal leerde?

 • Je eigen thee maken is vooral experimenteren. Wat vind je lekker? 
 • Sommige planten hebben een erg uitgesproken smaak; andere proef je bijna niet. De planten met de zachte balderen geven de meeste smaak af, de stofjes komen gemakkelijker vrij.
 • Elk plantje heeft zijn eigen werking. Zo is rode klaver effectief tegen opvliegers en bevordert munt de spijsvertering.
 • Laat het water na het koken twee minuten afkoelen voordat je de kruiden erin doet. 
 • Laat de kruiden zeker 10 minuten intrekken
 • Vergeet je kopje niet af te dekken zodat de etherische oliën niet kunnen ontsnappen
 • Pluk je kruiden op een plek waar ze schoon zijn (niet langs een drukke weg of onderaan in de berm). Gebruik je bloemetjes of andere planten uit je tuin, zorg dat ze van biologische afkomst zijn.
 • Je kunt de planten uiteraard ook drogen Gebruik 1 tl kruiden per kop. 
 • Gebruik een glazen theepot zodat je al dat moois ook kunt zien!

Ik bleek dus veel meer ingrediënten voor mijn thee binnen handbereik te hebben dan de gebruikelijke munt. Zo maak ik nu regelmatig vijgenbladthee. Best pittig, maar ik vind hem lekker. Naast nieuwe kennis deed ik vooral ook veel inspiratie op. Mijn tuin voelt ineens heel saai en ik heb besloten dat ik volgend jaar een bloemenexplosie wil. Maar kan dat met zoveel schaduw? En is de grond wel goed genoeg?  Dat heeft me ertoe doen zetten een tuincursus te gaan volgen. Wordt vervolgd!

Liefs,
Carolien


11 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig plekje! Vooral al die bloemen vind ik schitterend. Ik wou dat mijn tuin zo'n bloemenpracht had.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig wat een mooie tuin en ook zo'n fijn dagje uit.
  Die potjes staan nou leuk ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Carolien. Leerzame blog vandaag. Die potjes, ga ik zeker ook doen. Rianne heeft , zo te zien een mooie tuin. Wat betreft de Zinnia's ik ben er dol op, ze staan ieder jaar in mijn tuin. Zulke leuke kleuren. En ik heb altijd een boeketje, als ik iemand ga bezoeken. Op mijn eigen vaas staan ze natuurlijk ook te pronken. Fijn weekend, groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Brigit! Er zijn best nogal wat verschillende soorten he? Ik ga ze gewoon allemaal proberen :) Leuk idee van die boeketjes! Zo neem ik altijd verse eitjes mee als ik ergens op bezoek ga.

   Verwijderen
 4. Weet je ook dat na de atoombom op Hiroshima de gingo weer ging uitlopen.
  Dat maakt hem voor mij zo bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet! Dat is zeker bijzonder. Bedankt voor het delen!

   Verwijderen
 5. Wat een mooie tuin en leuk om daar een thee proeverijtje te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ingrid-Katrientje4 september 2023 om 01:41

  Haha van het een komt het ander. Succes met je tuincursus. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk idee om volgend jaar tuin cursus te volgen. Nou ik ben benieuwd hoe je tuin er dan uit komt te zien. Heel kleurrijk!! Lijkt mij heel mooi! Succes alvast!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!