vrijdag 6 oktober 2023

DIY: een wormenemmer maken

Wat leuk al jullie enthousiaste reacties op mijn tuinpost van vorige week. Ik kan altijd een beetje doorslaan als ik ergens enthousiast over ben. Dan lijkt mijn leven ineens alleen nog maar uit tuinieren te bestaan. Vandaag deel ik nog even een korte DIY om je grond gemakkelijk te verbeteren. En dan leid ik jullie voorlopig niet meer om de tuin. Beloofd!


Het leuke van deze DIY is dat hij super gemakkelijk is. Naast gereedschap heb je alleen een donkere emmer nodig en een terracotta schaal.

Stap 1
Die emmer die zet je op z'n kop en je zaagt of snijdt de onderkant eruit. Daarnaast boor je een aantal luchtgaten erin. Dat was het moeilijkste gedeelte.


Stap 2
Zoek een plek in je border of moestuin waar je de grond wilt verbeteren. Graaf de emmer vervolgens voor eenderde in. 

Een groot voordeel van een wormenemmer is dat de compost direct wordt opgenomen door de bodem. Je hoeft alleen maar af en toe wat gft-afval toe te voegen en het proces verloopt verder vanzelf. Een wormenemmer kan wel enkele vierkante meters aarde 'voeden' met de vruchtbare compost. 

Stap 3
Zorg voor een bodempje zaagsel en maakt dit een beetje nat (niet kletsnat). Je kunt ook karton gebruiken (bijvoorbeeld snippers van een eierdoos). Ook deze maak je vochtig.


Vervolgens gooi je er een handje vochtige bladeren op. 


En dan een handjevol keukenafval, zoals fruitschillen (geen citrus), eierschalen, koffie/thee of groenteresten. Als je dit eens per twee weken doet is dat al voldoende. Maak het wel klein, zo gaat het composteren sneller.

Stap 4
Het enige wat je nu nog nodig hebt zijn ... uh....wormen! Ik haalde er drie uit de grond en deed ze in de emmer. Vervolgens appte ik de juffrouw van de cursus trots dat mijn emmer klaar was voor gebruik.
"Hoeveel wormen heb je erin gedaan?" vroeg ze.
"Drie" tikte ik trots, waarna ze terugschreef dat ik er minstens 100 nodig had. Dat deed ze zonder emojies, dus ik weet niet of ze boos was, teleurgesteld of zich gewoon een breuk zat te lachen om zoveel onkunde.

Ik kreeg de aanvullende tip om echte compostwormen te bestellen via internet want die eten per dag drie keer hun eigen lichaamsgewicht. Een beetje zielig leek het me wel, maar ik bestelde dus 1 kilo wormen en die kwamen vandaag met de post aan.


Spannend zo'n levend pakketje. 


Ik zag eerst niets, maar toen ik een handje aarde nam krioelde het van de wormen. Gauw in de pot, deksel erop en nu kan het composteren beginnen!


En weet je wat ik nu het allerleukste vind? Die emmer die vond ik dus tijdens een wandeling met de hond, ergens verlaten in een berm. Duurzamer kun je het niet krijgen...

Het is dus een hele eenvoudige DIY. Waarom ik er dan toch drie dagen over deed? Tijdens het graven stootte ik op iets hards. Het bleek een betonblok te zijn waar volgens mijn moeder oma vroeger een paal in zette voor de waslijn. Een gigantisch groot en zwaar ding. Geen wonder dat hier nooit iets groeide!

Dus tegelijk ook een stukje familiegeschiedenis opgegraven...

Liefs,
Carolien

1 opmerking:

  1. Ik houd van eenvoudige DIY's dus dankjewel voor deze. Ik ben niet zo handig, maar deze kan ik denk ik ook!

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!