vrijdag 13 oktober 2023

Teveel hobby's

Laatst zat ik met een vriendin aan de thee toen we op het onderwerp 'hobby's 'kwamen. "Ik heb geen enkele hobby" verzuchtte ze. Ze had door de jaren heen van alles geprobeerd: van sieraden maken tot kleuren voor volwassenen, maar het was het allemaal niet. Ik kan me er niks bij voorstellen.


In mijn geval is het de omgekeerde wereld. Ik vind teveel dingen leuk. Daardoor kom ik altijd tijd tekort. In het weekend zet ik nu soms zelfs de wekker om al die dingen te kunnen doen die ik wil doen. Bloggen, tuinieren, wandelen, lezen, borduren, yoga, fotograferen, boeken verkopen, rommelmarkten afstruinen, puzzelen, post maken, Frans leren ..... en zo gaat dat lijstje nog wel even door.

Er zijn ook zaken die ik mezelf opleg. Als ik een dag geen Frans doe ben ik mijn 'streak' kwijt via Duo Lingo. En als ik een maand niet borduur, dan klopt mijn jaarring niet meer. Bloggen doe ik elke vrijdag zoals jullie weten en ook de verkoop van boeken (via PakjeBoek) gaat elke week door want anders zijn er geen inkomsten voor het goede doel. Dus als ik wil minderen, wat moet er dan afvallen? Daarvoor vind ik alles weer te leuk of te belangrijk.

Vorige week zaterdag verzekerde ik B dat ik eens een dagje niks ging doen. "Waarom geloof ik dit niet" zei hij. Terecht. Want toen ik later op Instagram zag dat er pompoendagen waren bij mijn favoriete kwekerij, moest ik toch éven gaan kijken. 

En daar op die kwekerij was een kunstenaar te gast die aan eco drukken deed: van objecten uit de natuur kunst maken. Hij gaf ook workshops. En voordat ik het wist had ik me daarvoor ingeschreven. Aanstaande maandag ga ik dat doen. Gelukkig heb ik herfstvakantie zodat ik ook nog tijd heb voor al die andere dingen.... En misschien moet ik gewoon iets aan mijn vriendin overdragen? Want een leven zonder hobby's lijkt me super saai!

Heb jij ook zoveel hobby's?

Liefs,
Carolien

 

23 opmerkingen:

 1. leuk, en ja ik vind ook zoveel leuk, dat ik gewoon niet kiezen kan.
  Laatst ruimde ik mijn spulletjes op en ik schrok van de hoeveelheid verschillende materialen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk toch zoveel hobby’s, zonder zou inderdaad maar saai zijn ;)
  Veel plezier met de workshop. Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tot een jaar geleden had ik ook weinig hobby's. Ik kon er gewoonweg geen plezier uit halen. Nu ik uit de baby's ben, komt er tijd en ruimte, en vind ik ineens heel veel dingen leuk om te doen. Maar die druk dat er dingen af moeten, daar zou ik dan weer niet tegen kunnen... Grappig he, dat iedereen weer anders in elkaar zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja toen mijn dochter nog zo klein was had ik ook nauwelijks tijd voor hobby's. herkenbaar!

   Verwijderen
 4. Zó herkenbaar! Ik vind veel te veel dingen leuk en heb dan ook een to-do-lijstje voor twee mensenlevens (of misschien wel meer🤪). Eigenlijk wil ik dan ook niets horen, lezen of zien van nieuwe hobby's/technieken die ik niet ken, maar ja, om nou helemaal niet meer op social media of YouTube of Piterest te kijken.... dat kan ik ook niet, dat is óók een hobby 🤣. Je nieuwe workshop klinkt spannend; heel veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel herkenbaar, maar helaas geen herfst-kerst-enzovoort-vakanties, en wel een fulltime baan, dus ik moet steeds keuzes maken, en er blijven altijd dingen liggen die ik graag had willen doen, maar waar ik gewoon de tijd niet voor heb...toch zou ik niet anders willen, zoals jouw vriendin, zonder hobby, lijkt me vreselijk saai!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah lastig als je zo weinig vrije tijd hebt, dan moet je keuzes maken!

   Verwijderen
 6. Hoi Carolien. Fijn om een bezigheden te hebben. Puzzelen ,lezen, stippen[met stokjes en verf stippen zetten op porselein] wandelen, musea bezoeken. Blogs lezen, vind ik ook heel leuk. Fijn weekend, groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik nog werkte, had ik ook geen hobby's. Ja lezen, maar dat vind ik niet zo zeer een hobby als wel een soort van levensstijl. Daarna heb ik ze wel gekregen. Een heleboel zelfs en dat is fijn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ingrid -Katrientje15 oktober 2023 om 01:48

  Dag lieve Lien, ik ben aan het minderen en heb afscheid genomen van Duolingo op dag 1000 en dat was moeilijk want ik kreeg een aantal dagen een huilend icoontje op mijn scherm te zien. :-) maar ik heb volgehouden. Ik ben ook gestopt met Instagram en Facebook want ik had last van FOMO, ik heb straks twee maanden sabbatical en kon niet kiezen wat te doen. Want alles is leuk!! Nu ik ben afgekickt van Instagram kom ik weer terug bij mijn eigen essentie en weet precies wat ik leuk vind. Ga die dingen ook doen maar nu zonder haast, net als in mijn kindertijd. Lieve groet Ingrid-Katrientje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag 1000, maar dan beheers je de taal ook wel goed genoeg niet, haha. Ik had je al gemist op Insta, maar goede keuze om voor jezelf te kiezen. Ik vind het nog te leuk (ook een hobby haha). Leuk dat je wel nog op mijn blog komt :) Liefs!

   Verwijderen
  2. Ingrid-Katrientje16 oktober 2023 om 13:45

   Lief dat je mij gemist hebt. En natuurlijk kom ik op je blog, voor mij het cadeautje van de week!

   Verwijderen
  3. Oh dat is echt mega lief!!!

   Verwijderen
 9. Herkenbaar! Ook dat alles moét omdat ik niet eens een keer kan (mag) overslaan. Karel zegt dat dat niet juist is want een hobby mag geen stress opleveren. Maar ja... Els DDFZ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die wijsheid hoor ik ook vaak hier, maar die werkt voor mij ook niet :)

   Verwijderen
 10. Ja, heb ook best veel hobby's. Sommige staan soms wel op een laag pitje, maar dat vind ik niet erg. Het zijn hobby's die ik altijd weer kan oppakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Carolien. Jij hebt wel heel veel leuke hobby's. Ja, ik heb ook hobby's oa wandelen, fietsen, lezen, fotografen, puzzelen, kleuren. Kijken op Istagram en Facebook en Pinterest. Ik ben altijd nieuwsgierig!! Groetjes M

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Erg herkenbaar. Ik vind zoveel dingen leuk en interessant om te doen. Altijd wel zin om iets nieuws te 'leren'. Soms word ik wel een beetje moe van mezelf :-) maar het eigenlijk alleen maar fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb heel veel hobby’s: haken, borduren, werken met de gelli plate, lezen, wandelen. Maar mijn grootste hobby is quilten, dat is bijna een levensbehoefte voor mij. Die workshop lijkt me geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!