vrijdag 29 december 2023

Een jaar rond borduren

Vorig jaar rond deze periode kreeg ik van een goede vriendin een borduurcirkel met stof en garen. Ze had het idee gezien op Pinterest om je eigen jaar te borduren, waarbij je de cirkel opdeelt in 12 'taartpunten' die elk voor een maand staan. Ik vond het direct leuk, maar ook een mega uitdaging. Ik ben helemaal niet zo goed in borduren en hoeveel tijd gaat daar wel niet inzitten?

Maar zodra de eerste steekjes op de cirkel gezet waren, kreeg ik de smaak te pakken. Hier borduurde ik in januari de lichtjeslijn rondom ons knusse huisje in België waar we het nieuwe jaar zijn gestart.


De borduurring werd een object dat overal mee naartoe werd gesleept en in een verloren momentje borduurde ik die mooie bloem die ik had gezien of de plek waar ik die dag was geweest. . 


Hij ging mee naar ons huisje in Zeeland en ik borduurde de zeehondjes die ik in het wild had gespot en
de molen die in ons straatje draaide. 


En heel vaak borduurde ik ook samen met mijn vriendin onder het genot van een kopje thee of warme chocomelk. Bijkletsen is zoveel leuker als je ook iets te doen hebt!

Voor moederdag liet ik mijn dochter iets borduren op de ring, als cadeautje. 

Gisteren zetten mijn vriendin en ik samen de laatste steekjes. Nou ja, er is nog een klein plekje over. Want we gaan weer naar dat knusse huisje in België en dat moet er natuurlijk ook nog op. Dan eindig ik met de lichtjeslijn waar ik dit jaar ook mee begon. Dan is de cirkel helemaal rond! Letterlijk en figuurlijk. 


Dit is wat het borduren mij bracht:

 • heel veel ontspanning
 • het is bij uitstek 'slow living' in een wereld waarin alles snel gaat. Een foto nemen heb je zo gedaan, maar als je iets borduurt van je dag, werkt dat veel meer op je in. 
 • Je filtert de mooie momenten en geeft die nog eens extra aandacht.
 • Door het borduren staat het jaar heel helder op mijn netvlies. Normaal moet je wel eens denken: was dat nou vorig jaar of dat jaar ervoor? Maar 2023 zal me langer bijblijven.
Wat was het leukst om te borduren?

Vooral de diertjes! Van de uil die we in de tuin hadden tot het haasje dat ik redde tijdens een wandeling. Of neem de wormen die ik via internet bestelde :)
Maar ook de scooter waar ik voor het eerst op reed en de kersjes uit eigen tuin. Het hoeft niet altijd groots te zijn, dat is ook iets wat deze cirkel me leerde. De mooiste momenten zijn vaak die in de natuur, of rondom eigen huis.

Ga ik het komend jaar weer doen?
Nee. Het is toch veel werk, iets wat er ook nog eens bij komt in de drukte van alle dag. maar omdat ik het zo'n mooie manier vond om het jaar te beleven, ga ik een getekende variant doen! Ik wil sowieso mijn teken skills weer ophalen (ik tekende vroeger zoveel!) en dit lijkt me een mooie, laagdrempelige manier en een stuk minder bewerkelijk. 


Ik vroeg bij de plaatselijke bakker om een kartonnen taartplaat en heb de indeling al gemaakt. Laat het nieuwe jaar maar komen!

Doe jij ook mee?

Fijne jaarwisseling en een kleurrijk 2024 met veel mooie momenten!

Liefs,
Carolien

17 opmerkingen:

 1. Wat is dit fantastisch geworden, echt om met plezier op het jaar terug te kijken,.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is ie mooi geworden ,complimenten Carolien. Een kleurrijk geheel, om nog vaak met plezier naar te kijken . Goeie jaarwisseling, en veel lichtpuntjes toe gewenst voor het nieuwe jaar. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor jou hetzelfde Brigit en bedankt voor al je reacties het afgelopen jaar!

   Verwijderen
 3. Wat ontzettend leuk is dat geworden. En toch begrijp ik dat je het niet voor 2024 gaat doen met borduren. Tekenen is ook leuk en je laat vast nog wel eens zien hoe leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ontzettend leuk zeg, dat borduren en ook het tekenen, misschien ga ik die uitdaging ook aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig resultaat! Heel veel respect en complimenten!
  Ik hoop dat je je getekende versie ook met ons gaat delen; ik verheug me erop en ook weer op je blogposts. Een gezellige jaarwisseling en alvast alle goeds voor 2024 gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je compliment, lief! Ik ga mijn tekeningen zeker ook hier delen. Fijne jaarwisseling!!

   Verwijderen
 6. Ingrid-Katrientje31 december 2023 om 00:42

  Tijdens het lezen dacht ik; ‘wat inspirerend!’ Ik heb het bloggen voorheen ook zo fijn gevonden omdat ik mijn dagelijkse leven bewuster en creatiever ervaarde. Het op z’n mooist vastleggen (op foto en in tekst). Ik doe volgend jaar met je mee! Al tekenend. Toevallig net een online tekencursus huisportretjes gevolgd bij Carla Kamphuis, dus ik ben weer helemaal enthousiast over het tekenen. 💙

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Ik heb vroeger als kind ook heel veel getekend, dus inderdaad leuk om dat weer op te pakken. Leuk dat je meedoet!

   Verwijderen
 7. Ik heb je weer gevonden! Je was weg op mijn 'leeslijst', maar je staat er nu weer op
  Wat leuk zo'n jaarcirkel! Al die kleine afbeeldingen met hun eigen betekenis, super. Het hele jaar heeft de cirkel waarschijnlijk een plekje in je hoofd gehad op zoek naar iets wat geborduurd wilde worden? Dat lijkt me best een dingetje, maar misschien valt het in de praktijk erg mee. Leuk dat je gaat tekenen, ik ben benieuwd naar je tekenkunsten. Veel plezier bij het maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, haha soms dacht ik al op voorhand: als ik nu op zoek ga naar een vuurtoren dan kan ik die borduren! Dus je begrijpt hoe mijn hoofd werkt :)

   Verwijderen
 8. Wauw, wat is je geborduurde ring prachtig geworden, zo leuk dat je het ook vol hebt gehouden. Zo mooi al die kleine geborduurde herinneringen die samen het hele jaar in beeld brengen. Ook zo duidelijk geborduurd, ha, ha, die worm en de zeehond ook zo mooi, zo kan ik nog wel even doorgaan :) Ik ben nu al benieuwd naar januari 2024 in getekende versie. Je gaat ons vast weer verrassen.
  Bedankt voor alle inspiratie in 2023. Ik wens jou en je familie een gelukkig en gezond 2024. Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je lieve reactie! Voor jou ook alle goeds toegewenst voor 2024!

   Verwijderen
 9. Wauw hij is werkelijk schitterend mooi geworden! Wat een mooie resultaat van je borduur inspanningen!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!