vrijdag 26 januari 2024

Human Forever

Deze week bezocht ik de film Human Forever. Het is een documentaire over student Teun die 3,5 jaar lang vrijwillig op de gesloten afdeling van een verpleeghuis ging wonen. Teun deed dat om een statement te maken: hij vindt niet dat je mensen met dementie moet opsluiten. Ik mocht hem ontmoeten en interviewen voor ons magazine. 

De film, of liever documentaire, zit vol prachtige beelden over ontstane vriendschappen in het verpleeghuis. En na die periode reist Teun met filmmaker Jonathan de Jong de wereld rond. In totaal bezoeken ze 44 landen om te kijken hoe daar de zorg is geregeld voor mensen met dementie.

De verschillen zijn enorm! In Moldaviƫ bijvoorbeeld, verblijven mensen met dementie in hetzelfde huis als mensen met psychische problemen. Jong en oud bij elkaar, zes mensen op 1 slaapkamer en toch heerst er een hele fijne sfeer.

In Afrika wordt dementie op heel wat plekken helemaal nier erkend en wordt het gezien als 'hekserij' met achtervolging tot gevolg. 

Teun vertelt het me met dezelfde bevlogenheid die hij ook in de film laat zien.  


Een mooi voorbeeld kwam uit Amerika, waar een ouder iemand met dementie rekenlessen geeft op een basisschool. De leerlingen hebben er geen weet van dat hun leraar aan deze ziekte lijdt, hij kan immers perfect rekenen. De man in kwestie voelt zich gewaardeerd en 'van nut', iets wat veel mensen met dementie helemaal niet meer ervaren.

Maar wat me het allermeest verwonderde was de bevlogenheid van zo'n jonge jongen om dit werk te doen. Hij heeft er zijn levensmissie van gemaakt om de stem te zijn van mensen met dementie. Hoe mooi is dat! De film speelt in heel veel bioscopen door Nederland, dus mocht het onderwerp je interesseren, dan zeker gaan kijken!Liefs,
Carolien  

6 opmerkingen:

 1. Wat gaan ze met dementerenden verschillend om in verschillende landen!
  3,5 jaar vrijwillig opgesloten zitten lijkt me reuze zwaar, wat knap van Teun dat hij het volbracht heeft en dat hij volgende stappen maakt in de wereld van dementie om op die manier de wereld wat wijzer te maken šŸ‘šŸ»

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Carolien. Een paar weken terug heb ik deze documentaire gezien. . Ik was er er gewoon een beetje ondersteboven van. Wat een mooie docu. En wat een gedreven mens, is Teun. Leuk dat je een interview met hem mocht doen. Het kwam ook erg naar voren , als je de mensen niet opsluit, dat het juist meer rust creƫert. Heel bijzonder. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moedig van zo'n jonge jongen als Teun, om zoiets te doen! Mooi ook van jou om zo'n interview te doen! Groet Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige interview met Teun. En wat is Teun dapper om dat te ondergaan. Ik heb bewondering voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt mij een hele mooie film. Wat een prachtig initiatief van Teun.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de documentaire gezien en vond het indrukwekkend. Een aantal dingen waren zo herkenbaar. Ik zag de film in een filmhuis en de gastheer die film introduceerde vroeg wie van de aanwezigen uit de zorg kwam of met dementie te maken had. En dat bleek bijna iedereen te zijn. En juist deze film zou door veel mensen van buiten die twee groepen gezien moeten worden. De film biedt zoveel stof tot nadenken over dementie en de zorg voor mensen met dementie en wat het inhoudt voor nu een voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!