vrijdag 8 maart 2024

Nog lang niet met pensioen

Ik ben op de afscheidsreceptie van een collega die met pensioen gaat. We heffen het glas op haar toekomst. Een collega van de OR die naast me staat, fluistert ineens in mijn oor: “hoe lang moet jij nog?” Door de muziek denk ik even dat ik haar niet goed hebt verstaan.

“Hoe lang moet ik wat” vraag ik ter verduidelijking.

Ze brengt haar gezicht weer dichter bij het mijne en fluistert. “Nou, tot je pensioen bedoel ik. Hoeveel jaar moet jij nog?”

Ik ben er even stil van.

Van de vraag op zich, omdat ik daar zelf nog nooit over heb nagedacht. En tegelijk vraag ik me af of ik me deze vraag persoonlijk moet aantrekken? Zie ik eruit alsof ik ook bijna met pensioen ga?

Ik sla aan het rekenen. “Nog zeker 14 jaar” zeg ik dan en ze knikt tevreden.

Ik weet nog goed dat ik pas bij de organisatie was, en een mannelijke collega ontmoette die elke dag met zijn toekomstige pensioen bezig was. Hij had zelfs een aftelkalender boven zijn bureau hangen waarop hij dagelijks aan het einde van de werkdag een kruisje zette. Of liever: een vet kruis. Ik geloof niet dat hij nog veel plezier in zijn werk had.

Hoe anders was mijn gesprek met een 79-jarige postbode vorige week, die nog elke dag de post rondbrengt. Ik mocht hem interviewen voor ons magazine voor een artikel over 'doorwerken na je pensioen'. 

De goede man werkt nog vijf dagen in de week en moet er niet aan denken om te stoppen. Het houdt hem in conditie en bovendien is hij het gezicht van het dorp. Niet zelden legt hij zijn route zingend af. En van het extra geld kan hij net wat vaker op reis.

Als ik hem de vraag stel: “hoe lang nog?” heeft hij het antwoord meteen voorhanden. “Zolang ik er plezier in blijf houden en mijn gezondheid het toe laat.”

Daar moet pas op geproost worden!

8 opmerkingen:

 1. "Precies, zolang je plezier in je werk hebt", dat is belangrijk! (dit natuurlijk buiten je mogelijkheid, dan hè)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Plezier in je werk is belangrijk, ik ben met vroegpensioen gegaan en ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk is het heerlijk wanneer je zoveel plezier in je werk hebt, dat je niet wilt stoppen.
  Ik ben op mijn 50e gestopt en heb mijn werk geen dag gemist, dat zegt een hoop 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Carolien. Die vraag krijg ik ook af en toe, hoe lang MOET je nog? Dan is mijn antwoord , bij leven en welzijn MAG ik nog 5 jaar werken. Fijn weekend. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben niet van plan om ooit met pensioen te gaan eigenlijk. Bloggen is zo fijn om te doen, daar wil nooit mee stoppen : )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ingrid-Katrientje17 maart 2024 om 01:25

  Ik heb afgelopen donderdag mijn ontslag aangekondigd bij de bibliotheek. Een hele spannende stap na 25 jaar werken. Postbode dat lijkt mij wel wat voor de komende 14 jaar. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat meen je? Was het niet meer wat je zocht? Stoer dat je dat hebt gedaan, er komt vast iets mooiers op je pad nu! Succes!

   Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!