vrijdag 12 april 2024

Buurtinitiatieven

Een tijdje terug had de gemeente waarin ik woon een leuk initiatief bedacht. Je kon je aanmelden voor een minibieb in je voortuin. Dat houten kastje, oftewel biebje, werd dan gratis bij jou afgeleverd en geplaatst. Toen ik na even wikken en wegen belde, waren alle zestig biebjes al vergeven. Dus B. ging voor mij aan de slag.

Inmiddels staat hij alweer twee jaar en ik heb er nog steeds veel plezier van. Naast mooie boeken of tijdschriften, tref ik soms ook een kaartje aan van een anonieme bezoeker met een lief bedankje. Ik houd de bieb dan ook trouw bij. Vervang regelmatig de boeken, deel mijn nieuwste Flows en leg er koekjes voor de hondjes in. En sinds vandaag is mijn biebje tijdelijk voedselstation voor bijen: een actie van Pollianators. Bezoekers kunnen biologische tuinzaadjes meenemen en in eigen tuin zaaien voor de bijen.

Maar het leukste dat de bieb me heeft opgeleverd is dat ik in contact kwam met een meisje (als iemand in de dertig is zeg je nog meisje, toch?) drie huizen en een bocht verder. We woonden dus al jaren dichtbij elkaar, zonder dat we elkaar kenden. 

Door de bieb raakten we aan de praat en we bleken naast lezen heel veel dezelfde interesses te hebben, zoals onder andere dieren, de natuur en duurzaamheid. Toen de gemeente onlangs met een nieuw initiatief kwam, appte ik haar meteen: is dit niet iets voor ons?  

 
Ze zag dat gelijk zitten. We kozen een plek op de helft van de route tussen onze twee huizen. Voorheen stond hier de PostNL brievenbus, maar ja die is niet meer. Tijd voor wat kleur dus.  


De gemeente liet een grote wagen komen die de tegels eruit wipte en aarde ervoor terug stortte. Een week later kwamen de tuinmannen met de plantjes. Nu is het aan ons de taak om deze water te geven mocht dat nodig zijn. Het elektriciteitskastje krijgt nog een likje verf en het liefst plaatsen we er ook nog een bankje. En natuurlijk moeten de plantjes nog flink groeien, het ziet er nu erg karig uit. En terwijl ik dit schrijf, kom ik op het idee om ook wat van die biologische zaadjes te zaaien. 


En zo wordt ons buurtje hopelijk steeds wat gezelliger!

Liefs,
Carolien

9 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig en ideaal initiatief dat je gewoon een minibieb kunt krijgen van een gemeente! De reden dat ik er nog steeds geen heb is dat ik helemaal niet handig ben, en dat ik ze best duur vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Moge alles snel groeien! Els DDFZ

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat de gemeente zo samenwerkt, veel plezier met zowel je biebje als jullie tuintje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je mini bieb ziet er mooi uit :) Leuk dat tegels wippen en fijn dat de gemeente zo meedenkt èn doet. Hier in de zaden bieb liggen ook de zakjes met zaad voor de bijen, leuk initiatief.Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat woon jij in een , toffe gemeente Carolien. Het uitdelen van mini biebs, en dan nog de planten. Super leuk zeg. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke ideeën, hoop dat er velen aan mee doen en het blijven volhouden! Ik heb ook een biebkastje maar helaas wordt er maar weinig uitgehaald of in gezet. Had ook allerlei woonmagazines er in gelegd maar ook dat maakte niet uit. Misschien komt het omdat we in een rustig dorp wonen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat super jammer, het duurde bij mijn ook even voordat het liep, maar nu heb ik vaste 'gasten' die weten dat er iets te halen valt :)

   Verwijderen
 7. Toffe gemeente en toffe meiden! 😃

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!