maandag 17 december 2012

Vrij op maandag


De stilte in huis overdondert me.  Het is maandagochtend, manlief is op z'n werk en de kroost is naar school. Ik ben de enige in huis en ik heb geen enkele verplichting opstaan. Geen werkoverleg, geen files, geen ellenlange vergadering. Ik heb een vrije dag. Op maandag welteverstaan. Ik kan me niet herinneren wanneer dit voor het laatst plaatsvond. Want als ik vrij neem, is dat altijd omdat mijn aanwezigheid ergens vereist is.  Als ik me heb opgegeven als knutsel- of voorleesmoeder of als de oppas verhinderd is. Maar van dat alles is vandaag geen sprake.


De aanleiding voor mijn vrije dag is een overschot aan vakantie-uren. "Waarom neem je niet eens een dagje vrij," tipte mijn directe collega. Ja, waarom deed ik dat niet? Eén blik in mijn volle agenda echter leerde al gauw dat er niet veel te kiezen viel. De enige dag die nog blanco was, was deze maandag. Wat moest ik nu met een vrije maandag? Maar het was dit of niks.
En dus was ik thuis vandaag, alleen, met als enige geluiden het tikken van de radiator en het snurken van de hond. Geen kinderstemmetje dat de kamer vult, geen voetstappen op de trap of  kledingstukken die overal verspreid liggen. Geen kakofonie aan geluiden van computerspelletjes. Game over. Try again.

Onwennig kijk ik om me heen. Ik  moet me bedwingen niet in te loggen op mijn werkcomputer om mijn mails te bekijken. Ik stop de telefoon diep weg in mijn tas en besluit deze dag te starten met wat huishoudelijke taken. Ik begin in de keuken. Met een stevige bezem schrob ik het sop over de tegels, zo hard dat ze bijna in de vloer verdwijnen. Tussendoor draai ik twee wasjes en  tref ik al  voorbereidingen voor het avondeten. Het schillen van de aardappels doe ik zittend aan de keukentafel. Precies zoals mijn moeder dat altijd doet. Niet staand aan het aanrecht, met de telefoon tussen mijn oor en kin in geklemd. Ik bekijk de pan waar ik de aardappels in laat plonzen. Hou oud is deze eigenlijk met z'n losse handvatten? Hoogste tijd om weg te gooien! Ik ruim op in mijn huis én in mijn hoofd.


Dan valt mijn oog op de klok. Het is 13 uur geweest en op de automatische piloot gris ik mijn jas en tas en stap in de auto op weg naar het centrum. Omdat ik nu eenmaal gewend ben om voortdurend van A naar B te draven. Met of zonder doel. Maar lopende door de winkelstraten overvalt me een gevoel van onrust.  Schreeuwende reclameborden, de rijen voor de kassa's... wat hoop ik hier te vinden terwijl alle boodschappen al in huis zijn? Waar ben ik naar op zoek? Ik verlang ineens heel sterk terug naar de stilte van mijn huis.

Op het moment dat ik de oprit naar mijn eigen huis op loop, lacht de postbode me tegemoet. "Kijkt u eens, mevrouw" zegt hij  en duwt een pakketje in mijn handen. Op elke andere dag zou ik een briefje in de bus aantreffen waarop staat dat ik het pakje de eerstvolgende dag kan ophalen. ... Maar nee, vandaag wordt dit pakje me persoonlijk overhandigd, als een cadeautje dat gekoesterd moet worden. Ik open de doos en neem het boek eruit dat ik via internet heb besteld. Ik wrijf over de cover en sla het verwachtingsvol open, terwijl ik onderuit zak in de bank. En dan, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, ga ik lezen. Op een maandagmiddag in december.  Zonder schuldgevoel duik in weg in de pagina's van het boek, laat ik me meeslepen op het ritme van de woorden, met een kop thee binnen handbereik.  

Plots veer ik toch weer even op. Ik loop naar mijn werktas en gris mijn mobiel eruit. Tientallen ongelezen mails schreeuwen om geopend te worden, bekéken te worden, ze roepen om actie. Ik negeer ze volledig en scrol direct door naar mijn agenda. Het jaar 2013. Zomaar een maandag halverwege het jaar. Met mijn vingers tik ik op het schermpje: vrije dag.
Zo... ook die neemt niemand meer van me af...

37 opmerkingen:

 1. Je hebt groot gelijk Carolien, zo'n dag vind ik ook heerlijk. Vanwege zo'n overschot was ik de laatste weken elke donderdag vrij, zonder man, zonder kids en vanaf morgen krijg ik nog drie van zulke dagen. Heerlijk! Maar ook heerlijk dat ze straks allemaal vrij zijn!

  Een maandag halverwege het jaar zei je? Hmmm...dat zitten we al ver in het voorjaar, dat is ook een goed vooruitzicht ;)!

  Een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geweldig om je verhaal te lezen lien!!!

  die maandag volgend jaar plan je maar eens lekker in zonder soppen en zo ...niet op pad gaan , maar heerlijk met boek of creatie

  lieve groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oooooooo, wat een mooie blog!! houd 't vast, houd 't vast! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een dag om van te genieten en vast te houden...vaker inplannen zoiets en dan een boek binnen handbereik....heerlijk....

  Fijne week nog,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk! Prachtig geschreven en wat fijn zo'n dag voor jezelf, ook al is het nog wat onwennig. Ik zou zeggen, vaker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk zo n dagje vrij en lekker genoten ook zo te lezen veel leesplezier toegewenst met je nieuwe boek :-)
  En heerlijk om zo n vrije dag alvast te plannen zo in het nieuwe jaar!!!
  Lieve groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O zo fijn om vrij te zijn :) Goed dat je al een volgende vrije dag vast gezet hebt....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een verhaal, gelukkig heb je toch nog je rust gevonden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe herkenbaar dat je door het huis kunt vliegen met de schoonmaak als er geen kinderen rondlopen die met je willen kletsen, spelen en knuffelen. Heerlijk zeg met een boek op de bank. Je schrijft dit berichtje ook zo 'boekachtig' mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat voelt dat gek he, even helemaal niks te hoeven!! Er zitten herkenbare dingen in ;-)
  Je hebt het echt prachtig geschreven!!
  Geniet van je werkweek.

  Gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik geniet altijd van de maandag morgen thuis..
  Heerlijk even alleen!
  Goed gepland voor volgend jaar en probeer er dan net zo van te genieten als vandaag!
  Lieve groetjes Hannie♥

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat heerlijk! Lien-tijd! Regelmatig inplannen, zeg ik. Dat verdiend een mens. Gek toch, dat we soms niet eens meer weten hoe het moet/voelt. Fantastisch beschreven ook! Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zit altijd meteen in de beleving als ik jouw verhalen lees ,jammer het is al weer afgelopen............heerlijk hè zo een dag voor jezelf Het snoepje van de week

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lekker zeg! (behalve dat onrustige gevoel :)) Ik zou nog wat eerder zo'n maandag inplannen als ik jou was ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijke post...mooi geschreven ook.....en helaas de dag is bijna om...nog 7 dagen en dan is het kerst...liefs Ria...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kan soms toch heel erg van die "oorverdovende stilte" genieten, zeker als ik weer aan het rennen en vliegen ben. Nooit van mezelf gedacht dat ik dan gewoon het liefste thuis ben of even met Guus een eindje aan de wandel ga, heerlijk gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een heerlijke dag en je hebt gelijk, je moet meer van deze dagen inplannen. Lekker relaxen en genieten.
  En de postbode komt deze week vast nog meer bij je brengen, maar dat doet hij vast door de brievenbus.Veel liefs.X

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk toch om 'zomaar' een maandag voor jezelf te hebben en te genieten van een mooi boek!

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heerlijk, zo'n maandag!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk geschreven, zat ik zomaar in jouw wereldje. Die vrije maandagen; iets vaker is niet verkeerd hoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lieve Lien,
  Groot gelijk!!
  En wat heb je het weer mooi beschreven.
  Dat je in 2013 maar meer van dit soort zulk dagen kan krijgen. Onthaasten en niks hoeven, in een verder druk bestaan.
  Liefs van mij (ik schrijf dit midden in de nacht, net weer een pakje geopend, ik was toch wakker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hey die lieve Lien wat heb je dat mooi geschreven, we hebben allemaal even mee kunnen beleven hoe je vrije maandag was. Maar ik weet zekers dat iedereen het meest genoten heeft van dat pakje en het boekmoment.
  Wat dacht je ervan om nog vaker zo'n vrije maandag in te plannen als je overschot aan uren hebt?!

  Wat ben ik toch een rijk mens dat ik iedere dag een vrije maandag heb, ik ben iedere dag helemaal alleen in huis, soms slaap ik uit als mijn lijf erom roept, ga ik aan de wandel omdat mijn hoofd dat beetje rust zoekt, ik knutsel vaker als dat ik in huis aan de slag ben, alhoewel op mijn tempo en met mijn energieniveau duren die klusjes die anderen even gauw doen urennn. Tsja dat boekmoment daar neem ik me bijna nooit tijd voor, misschien volgend jaar eens wat boekmomenten gaan inplannen ;).

  Mijn engeltjes post voor jou is ook onderweg. Vandaag weer verder met kerstkaarten schrijven en wie weet even bij een vriendin op bezoek, nou ja even...meestal wel een paar uurtjes :p. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oo wat herkenbaar wat een prachtig verhaaltje zooooo herkenbaar. Liefs Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik kan mij heel goed voor stellen dat je het dan heel stil vind,ik heb altijd kids om mij heen ,elke dag ,elk uur elke minuut,maar nu jedidja op school zit en ik de jongste op bed leg s,middags heb ik 1 uurtje stilte in huis en dat vind ik zooo raar,maar ook heerlijk,ik moet echt proberen te genieten van de stilte want ik kan het nog steeds niet,dus met zo,n verhaal als jij kan ik mij heel goed voorstellen,maar probeer er van te genieten de volgende keer.

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Prachtig! Als jij nou een boek schrijft, dan bestel ik 'm...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Oh wat heerlijk om dit zo te lezen! Liet me even helemaal meeslepen in je verhaal en dacht even dat ik ook een vrije maandag had. Helaas... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een heerlijk verhaal, wat schrijf je toch geweldig!!En is het een goed boek???

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Heerlijk he, zo ongegeneerd even kunnen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hoe flink van jou, wat een voorbeeld!
  liefs els

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat moet ik hier aan toevoegen, een blogje met rust, en hoe herkenbaar voor velen van ons. Bij mij komt er allleen niets uit mijn handen op zon dag. Inmiddels is het al weer dinsdag Morgen lekker mijn vrije dag! Groet carina

  BeantwoordenVerwijderen
 31. hoi hoi, dat is idd een andere Mirjam, van de 29 Geschenken. populaire naam, he? ;) ik stond wel op de lijst, maar kon niet wachten en heb het via MP besteld voor een fijn prijsje. inmiddels heb ik het aan een vriendin gegeven. veel leesplezier, ben benieuwd wat je ervan vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. wow mij had je ook te pakken hoor in je hele tekst. heerlijk.
  En super heerlijk zo'n dagje vrij he.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een prachtig en heerlijk verhaal! Ik heb er enorm van genoten, je schrijft prachtig. Misschien nog een paar dagen meer vrij plannen voor het volgend jaar? Daar worden wij als lezers ook blij van :)
  Vandaag ontving ik jouw lieve kaart, heel erg bedankt ik zoek er een mooi plaatsje voor tussen heel veel andere mooie kaarten!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat goed van jou om meteen een nieuwe vrije dag te plannen.
  Groetjes Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Mijn lach werd groter en groter tijdens het lezen van deze post... Heerlijk zo'n dag en wat fijn dat je er ook écht van hebt kunnen genieten. Zet voort die traditie ;-)
  Fijne avond.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Eigenlijk best erg dat we zover gekomen zijn toch?

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!