zaterdag 18 januari 2014

Vogels tellen

We waren al vroeg uit de veren vandaag. Om voor het derde jaar op rij mee te doen aan de nationale vogeltelling.
 
 
Een half uur lang zaten dochterlief en ik gebiologeerd naar buiten te staren op zoek naar vogels. Op een heuse tellinglijst vulden we onze bevindingen in.
Deze informatie is voor de vogelbescherming belangrijk; het geeft een inzicht van hoeveel vogelsoorten er in Nederland zijn.  
 
Voor mij persoonlijk is het een mindfulness oefening. Even niet denken aan alles wat je nog moet doen, maar gewoon zitten staren.
En tellen natuurlijk.
 
Niet dat het moeilijke berekeningen zijn.
We hebben gespot:
* twee houtduiven
 

* 1 huismus
*4 koolmeesjes
* 2 merels
* 1 roodborst
* 1 vink
 
En af en toe kwamen er wel een heel vreemde vogels voorbij...
 

 
.... die niet op het lijstje staan!
En dus geen vinkje opleverden, maar wél een glimlach.

Je kunt vandaag én morgen trouwens nog meedoen!
 Meld je hier aan.

 
Liefs,
Carolien
 

36 opmerkingen:

 1. oooooooooooooow vooral die vreemde vogel vind ik heel leuk! Die hebben we hier niet hoor in het Zaanse. mijn favorietje beestjes. En wat vogels betreft, mussen zijn hier ineens weer heel veel, koolmeesjes, duiven, eksters en dat was het wel zo een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat gaaf zeg,ik hou van vogels,is dat nou een eekhoorntje,wat geweldig leuk,ik wens je een fijn weekend,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk, wij zijn hier ook van plan om mee te doen. Ga gauw kijken naar jou mooie telpapier.
  Leuk dat er dan zomaar ineens een eekhoorn voorbij komt rennen :)
  Fijn weekend, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig voor de natuur en voor je ontspanning:)
  Lijkt me leuk om ook een keer mee te doen, wie weet vanmiddag nog wel...
  Maar naar mijn idee hebben wij wel heel weinig vogels in de tuin..en zeker geen vreemde vogels (smile) helaas..♥

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik kreeg de lach op mijn gezicht van die vreemde vogel. Wat lijkt mij dat geweldig om die in je tuin ook te bewonderen.
  Ook ik ga natuurlijk tellen!

  Fijn weekend liefs Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om daar aan bij te dragen! Hier zie ik momenteel niet veel vogels, in andere tijden van het jaar kan het heel anders zijn. Dan schuiven ze allemaal aan op de tuintafel, met tientallen tegelijk. Die vreemde vogel was wel een hele leuke afwisseling buiten het te tellen assortiment ;-).

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk en goed om daar aan mee te doen. Mijn man zag vorige week een vlaamse gaai in de tuin. Verder vooral musjes, meesjes en merels. Een eekhoorn zullen we wel nooit in de tuin zien, al zagen we een paar weken geleden een stelletje in het bos hier vlakbij. Best bijzonder vond ik. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De warme temperaturen zorgen waarschijnlijk voor een totaal ander plaatje, dan andere jaren.Vorig jaar was het juist heel koud en zagen we vogels die zich anders veel minder laten zien.
  Hier in ons rommelige stadstuintje is het een komen en gaan van vogels en dat komt dit jaar niet omdat er wat te halen valt wat zaden of pindakaaspotten betreft,hoogstens wat stukken appel met rotte plekjes.
  Doe dat bijvoeren bewust niet met dit zachte weer,vogels weten hun kostje heel goed zelf bijeen te scharrelen....en zó moet het eigenlijk ook in de natuur.
  Hoor ook al weken in de vroege ochtend aan het vogelgefluit dat ze de lente in hun bol hebben,ook worden er nestkastjes geïnspecteerd en gemarkeerd.

  En zo'n speels gespring en geklim van eekhoorntjes heb ik jaren lang gade geslagen in de tuin van mijn schoonouders,ze kwamen tot aan je voeten gelopen wanneer je buiten zat.Het was hier op loopafstand nog geen 5 minuten vandaan....en toch heb ik in mijn tuintje nooit één eekhoorn gezien,begrijpelijk geen hoge bomen en geen natuurlijk voedsel te vinden.

  Fijn weekeind en lieve groet!!
  Ger


  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat jullie meetellen.En eigenlijk zou je dit dus iedere dag even moeten doen om tot rust te komen,fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De leukste is toch wel die vreemde vogel hihihi .... geweldig hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben ook geteld hoor, de kleuters gaan thuis tellen met papa of mama, mooi om in die rust even te genieten...maar die vreemde vogel zag ik bij ons niet hoor:)

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja tellen, natuurlijk doe ik mee! Hier zitten altijd heel veel mussen, huismussen, ringmussen, koolmees en pimpelmees.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Morgen ga ik tellen vandaag te druk...Maar die vreemde vogel die wil ik ook!!! Zo gaaf
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ahhhh dat eekhoorntje!!!Ik zou gelijk de tel kwijt zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ow ooit he ga ik dat ook nog eens doen. Dan wel als ik in mijn prachtige boerderij woon ofzo. Als ik nu mee zou doen zou de scoren uitkomen op 2x ekster 1x merel en 1x kauw. Van die grote jongens allemaal, terwijl ik de kleine vogeltjes juist zo leuk vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die vreemde vogel kom ik hier in de tuin niet tegen. Lief zo'n eekhoorn, Ik ga morgen meedoen. Maar ben benieuwd, zag dat de mussen zich al aardig hebben vermaakt met de vetbolletjes. Maar weer nieuwe ophangen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw zeg, een eekhoorn! Die krijgen wij hier niet te zien in onze tuin... Zelfs mussen laten zich weinig zien... wel koolmeesjes. Ook gezellig. gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat zal jij lekker zen zijn nu! Schattig, die eekhoorn! Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Haha die eekhoorn! Dat is wel een heel gymnastisch exemplaar. Handenstand met perfecte vormspanning!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat zijn toch zomaar even zes eh...vijf soorten vogels! Zoals allemaal vind ik die zeg maar zesde soort wel bijzonder hoor, die heeft niet iedereen in z'n tuin ondersteboven hangen, grappig!
  Het hoeft dus eigenlijk maar een half uur per dag, dat tellen, moet ik ook maar eens gaan doen!
  Fijn weekend, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. HAHA ja wat een vreemde vogel. Ik zag er zo een ook vandaag hier voorbij komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Aaah seg, lijkt me heel zalig! Ik ben absoluut geen vogelkenner en zou ze zelfs niet kunnen onderscheiden van mekaar. Okee, buiten die laatste nogal rare vogel dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb vanochtend al even zitten lachen om deze vreemde " vogel" in je tuin!
  Ben toen wel vergeten een reactie te plaatsen, dus hier ben ik weer.
  Leuk om zo met je dochter vogels te tellen.
  Wij genieten ook elke dag er van in de tuin.
  Er zijn zelfs Valken in onze tuin haha die tellen geloof ik niet mee!
  Fijne zondag!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Leuk om aan zoiets mee te doen. Bij mij zitten eksters, die een hoop lawaai maken. Ik probeer al een paar jaar om ze to fotograferen. Nog niet gelukt! Niet dat ik er konstant mee bezig ben. Maar, ze schijnen in de gaten te krijgen als ik te dicht bij kom en dan zijn ze stil en weet ik niet waar ze zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Blijft bijzonder dat er dieren nog zomaar vrij kunnen leven. Sta je niet elke dag bij stil. Kan vrolijk worden van de vogels in de tuin. En jij helemaal met zon bezoek van een wel heelv reemde vogel:)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heerlijk om een tijdje voor het raam te zitten en vogeltjes te kijken! Ik heb gister ook geteld maar zit dagelijks met mijn snufferd tegen te ruit :) Helaas geen eekhoorntjes hier, daar zou ik ook van gaan glimlachen!
  Liefs, Ruchama

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat leuk zeg !! vooral die vreemde vogel....x!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Oh, geweldig toch.
  Als ik op mijn balkon kik heb ik het idee dat er steeds dezelfden komen.
  Ik heb een kom met 3 zaadbollen, waar wel drie vogels tegelijk van kunnen eten, en wat denk je? Ze vechten elkaar de tent uit. Er is slechts een vogel toegestaan.
  Nog een fijne zondag,

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat mooi zo'n moeder en dochter quality time en dan ook nog eens genieten van zo'n vreemde vogel en al dat gezellige gefluit en gefladder. Ik zat vrijdag ook even te genieten op ons terras in het zonnetje met heel veel vogeltjes die aan het fluiten waren (de buurman houdt vogels ;)). Nog een fijne zondag! Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Geweldig, die wil ik ook allemaal in onze tuin :)
  Wij tellen met Natuurpunt pas over 2 weken...
  fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. wat leuk!! vanuit het ziekenhuis zag ik alleen maar groene vogels... volgens mij papagaaien of kanari's... echt een stuk of 12... gezellig met je dochter! liefs paula

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat goed dat je dit doet! En dat je ook nog even je hoofd leeg kan maken is helemaal lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Heerlijke en goede bezigheid!
  Die eekhoorn, wat prachtig :-)
  Liefs Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Jaa, absolute Mindfullness!! Fijn om het samen met je dochter te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ook ik zat zaterdag al vroeg voor het grote serreraam en heb genoten van de bedrijvigheid van de vogels. Nee, helaas niet geteld. Gewoon gekeken en rustig wakker geworden. Het mooiste in mijn tuin is de ontdekking dat er een koolmeespaartje een nest aan het bouwen is. Dus de komende tijd zal ik nog vaak voor het raam zitten! Fijne dag, liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben trouwens tot de ontdekking gekomen dat berichtjes die ik via de ipad post niet altijd gepubliceerd worden, grrr. Dus nu maar standaard vanaf de computer!

   Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!