woensdag 20 april 2016

Aan de schoonmaak!

Ik kan niet echt zeggen dat ik er een hekel aan heb. Het is meer dat ik gewoon nooit zo goed weet wat ik doe. Dus toen ik de 'Grote Schoonmaakbijbel' in de boekwinkel zag liggen, wist ik meteen dat het geen overbodige luxe zou zijn voor mij: een snelcursus schoonmaken.Eigenlijk begon het allemaal met Brenda. Zij komt elke donderdag de hond uitlaten en blijft dan gelijk twee uurtjes om te poetsen. Als ik dan thuis kom van mijn werk, lacht een schoon en fris ruikend huis me tegemoet. Tegelijk vraag ik me elke week weer af: hoe krijgt ze alles zo blinkend schoon?

Toen ik laatst een dagje vrij had, besloot ik haar mee te helpen. 
(Ik kon moeilijk in de tuin met een boekje en de beentjes hoog gaan) 
De kordaatheid waarmee ze te werk ging, deed me afschrikken. Het begon al toen ik zag dat ze speciale schoenen aandeed. Ik stond erbij (op mijn hakken) en keek ernaar. "Als jij de ramen wilt doen, dan begin ik hier" zei ze. Ik nam een emmer water, een sponsje en een flinke scheut Dreft.
"Oh, doe jij dat zo?" vroeg ze verbaasd. "Waarom gebruik je niet het wonderdoekje, gaat toch veel handiger. En al die Dreft is niet nodig hoor."
Toen ik aan de slag ging, zag ik de strepen gaandeweg verschijnen.
"Je kunt het beste van onder naar boven poetsen. beneden zijn de ramen vaak het vuilst."


Brenda is alles wat ik niet ben. Kordaat, goed georganiseerd en heel precies. Ze heeft de zelfverzekerde aanpak waarmee mijn moeder vroeger ook door het huis raasde. Ik mis dat gen.

Dus die grote Schoonmaakbijbel moest er komen. Uitgegeven door het Poetsbureau, staat er op de cover. Kijk, dan kan er toch niks meer mis gaan lijkt me.


Het is een enorme dikke pil, vol met duidelijke instructiefoto's speciaal voor dummies zoals ik.
Ik heb hem van voor tot achter gelezen.
Wat ik vooral verhelderend vond waren de tips om ecologisch schoon te maken. Want hoe biologisch ik ook probeer te zijn, mijn keukenkastje is dan wel gevuld met chloor, bleekmiddel, schuurmiddel, allesreiniger en ik weet niet wat nog meer. Want wist ik veel dat je al een heel eind komt met baking soda, schoonmaakazijn en een citroen!

Als je een halve citroen in met baking soda dept, heb je bijvoorbeeld je perfecte, milieuvriendelijke schuursponsje.

Die andere helft leg je dan in de koelkast want deze absorbeert vieze geurtje, waardoor het lekker blijft ruimen.

En zo staat het boek boordevol handige tips. Ook als je gewoon de middelen uit de winkel wilt gebruiken overigens.

Wat ik het allerleukste vond aan het lezen van dit boek, was de zin die je krijgt om te poetsen. Ja echt... De grote voorjaarsschoonmaak is hier dan ook begonnen! Van boven naar beneden, precies zoals het hoort. En op plekken waar ik nooit eerder ben geweest...

Zo tipt het boek dat je je kledingkast elk jaar even helemaal leeg moet maken om goed te kunnen poetsen. Nog nooit in mijn leven gedaan (oeps). Maar vorige week wel! En elke keer als ik nu de kast openmaak, lonken schone planken en strak gevouwen stapeltjes kleding me tegemoet. En ik kan je zeggen dat een mens daar blij van wordt.

Volgens mij is het hier nog nooit zo schoon geweest.

Brenda zal volgende week trots op me zijn...

18 opmerkingen:

 1. :-) Zalig dat jij nu "leert" poetsen! Lijkt me een grappig boek en die ecologische hulp- en schoonmaakmiddeltjes lijken me wel wat. Probeer jij ze uit en maak je dan hier wat reclame er voor? Die citroen en baking soda is alvast een begin! Ik wil wel meer tips horen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn hulp (uit Br. :-) btw) is inmiddels 73, dus ik ben eigenlijk op zoek naar iemand als jouw Nanda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haar agenda is helaas bomvol! Maar ik houd het in gedachten, mocht ze nog een adresje zoeken....

   Verwijderen
 3. Hihi wat leuk om te lezen zeg!
  Klink best herkenbaar eigenlijk, ik weet ook helemaal niet zoveel over schoonmaken... Ik ben alleen al wel 2/3 jaar huishoudelijke hulp geweest in de thuiszorg, ging me toch best goed af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig! Sinds ik me ook meer en meer bezighoud met het huishouden zie ik het meer als een ambacht. Dat wat op het oog simpel lijkt, in de praktijk een hele techniek blijkt.
  Je boek klinkt als een heel goed basisboek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zien poetsen dóet poetsen :-)
  Trouwens Whatsappen over poetsen is ook aanstekelijk (mijn zusje en ik steken elkaar nog wel eens aan, hihi).
  Die bijbel is vast leuk om te lezen en nog leerzaam ook! Oh, dat was de bedoeling natuurlijk :-)
  Over het ramen lappen denk ik nu al een poosje na:
  Als beneden vuiler is dan boven, dan begin je toch van boven??? Ik wel tenminste: het water waarmee ik boven spons loopt naar beneden en spoelt het ergste vuil alvast weg. Bovendien blijft mijn water langer schoon wanneer ik op de minst vuile plekken begin...
  Naast mijn lagere school stond vroeger de 'huishoudschool'. Daar ging ik niet heen, ik 'moest' naar de Mavo. Weinig educatie dus op poetsgebied al heb ik natuurlijk wel het nodige van mijn moeder meegekregen: bij het ramen lappen hoor ik nog steeds "óók de kozijnen doen hoor!" :-)
  Veel plezier met poetsen, ik hoop dat je het lang vol houdt en leuk blijft vinden en uh...handige tips...graag!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hihi daar zat ik ook over na te denken,ik begin ook altijd boven aan en dan naar onderen,anders is het echt niet handig

   Verwijderen
  2. Ja was voor mij ook nieuw! Maar dit staat er letterlijk in het boek: Ga met een natte spons van onderen naar boven over het raam. Je ramen zijn namelijk onderaan het vuilst en op die manier kan het product langer inwerken.

   Verwijderen
 6. aha ik ben niet de enige lees ik al,ik ben ook geen schoonmaak wonder,ik wou dat ik dat was,ik baal soms wel van mij zelf dat ik niet schoner ben,ik heb het niet vies hoor dat ook niet maar als ik soms bij iemand kom en die echt een poetser is dan denk ik wel,zucht,was ik maar zo,maar ja een huis vol met 8 kinderen dan ben je ook de hele dag alleen maar aan het opruimen,opruimen,en nog eens opruimen,maar dat boek lijkt mij wel wat,misschien kan ik hem vragen voor moederdag,ik hou wel van die leuke handige tips.

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk de schoonmaak....ik doe dat eigenlijk nooit ...ja gewoon iedere week en dan iets extra's ...maar nooit de grote schoonmaak zeg maar,...hihihihihi....liefs succes van mij x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja zo deed mijn moeder het ook. Alles er uit en dan uitzoeken wat weg kan en wat moet blijven. Zomer shirtjes naar voren en winterspul naar achter in de kast. Zelfs met z'n geweldig boek gaat mij dat niet lukken...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn moeder zei altijd:waar een wil is,is een weg.....
  En zo te lezen ben jij op de goede weg met het boek als handleiding:-)
  Ach,ieder doet het huishouden weer op haar/zijn eigen manier.
  De een is super netjes bijna steriel en altijd met poetsen bezig,niks staat er op zijn kop en het huis lijkt meer op een toonkamer en wanneer je daar binnen komt ga je bijna op je tenen lopen.

  De ander laat de boel de boel en ligt er niet wakker van.

  Wanneer je kiest voor de gulden middenweg ben je in mijn optiek het beste af en het minst gestrest.

  Succes en lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is net of jij het over mij hebt. Hihi, en ik heb geen Nanda...Misschien ook maar de bijbel aanschaffen! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha, hier dezelfde soort gebrek aan schoonmaak genen ;-)! Toch kan ik echt wel genieten van schoon en opgeruimd... Ik heb een soortgelijk boek, ook maar weer eens opzoeken! Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hoor (lees; ik lees het al) het al. Dat boek moet ik ook hebben. En ik zou willen dat ik een klein beetje Nanda was. Altijd gaat hier alles op het laatste moment nog even en juist dan heb ik er helemaal geen tijd voor... Ach... het boek maar aanschaffen... of Nanda...
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O ik wil ook een Nanda!! Lijkt me zo heerlijk iemand die je huis poetst :) Grappig zo'n boek. Je denkt het eigenlijk wel te weten hoe dat moet dat poetsen enzo hè. Nou mooi niet dus :) En ik heb eigenlijk ook nog nooit mn klerenkast van binnen gepoetst....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een modern huishoudboek zal wel in de smaak vallen bij veel mensen.
  De kleerkast hier gaat leeg als we op vakantie gaan meestal bekijk ik dan alles en vindt dingen die ik vergeten was en dan vaak aan doe op het vakantie adres maar niet zomaar naar het werk of thuis hihi.
  Een hulp heb ik nooit gehad, ik heb altijd het idee dat ik dan drukker bezig ben om mijn huis op te ruimen voordat zo iemand komt poetsen. Ben niet meer zo geordend en perfect als in het begin van ons 34 jarig huwelijk hoor!
  Ik ga nog even naar je laatste post.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk om mee te lezen, ook de reacties. Ik ben een verzamelaar en daarnaast creatief ( 'mijn huis ligt vol creatieve ideëen') en poets zo af en toe als het me uitkomt of als het me stoort en voel me daar verder prettig bij. Ik zou niet moeten denken dat er een Nanda door mijn huis raast, maar toch lijkt het me heerlijk als iemand de grote schoonmaak uit handen zou nemen, dan zou ik veel meer energie hebben om het huis minder rommelig te laten zijn. De ramen doen, dweilen, de badkamer en de keuken eens goed doen ja dat zie ik stiekem toch wel zitten hihi. Zo nu ga ik er vandoor. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!