maandag 4 april 2016

Run!

Als ik ergens niet van houd zijn het mensenmassa’s. En toch sta ik er midden tussenin.  Heb je dat ook wel eens? Dat je ergens bent, simpel en alleen omdat je er zelf voor hebt gekozen, maar je wilt er eigenlijk niet zijn? Dat gevoel had ik gisteren tijdens mijn eerste hardlooprun ooit.

 
Ik zie nog voor me hoe mijn collega me vroeg. Je doet toch zeker mee dit jaar met ons bedrijventeam? Vijf kilometer, kom op, dat is net niks. En hoe ik met mijn grote mond ‘ja’ zei. En nu sta ik hier, omringd door tientallen sportfanaten die zich staan te rekken en strekken. Ik breng mijn been naar mijn bil, alles beter dan onbeholpen om me heen te kijken. Mijn schoonbroer, een ervaren hardloper, tipte me gisteren nog: "Ga heel langzaam van start en maak niet de fout meteen te gaan sprinten." Kijk, van zo'n advies houd ik nu.
Als het startschot klinkt, doe ik wat me werd aangeraden. Maar al gauw word ik ingehaald door hele meutes lopers. Volgens mij heb ik de rustige start iets te letterlijk opgevat. Terwijl ik ren, komt een mannelijke collega, die ik niet eerder heb ontmoet, naast me lopen. "Zal ik je pacer zijn vandaag?" Pacer? Ik kijk hem vragend aan. "Ja, dan blijf ik jouw tempo lopen en stimuleer ik je. Ik heb net een marathon gelopen vorige week, dus ik ren vandaag toch niet op tijd".
Ik wil geen pacer. Iemand die in mijn nek hijgt en me er door wil loodsen, hoe aardig bedoeld ook. "Nee, dat wil ik je niet aan doen, ga maar gewoon je eigen tempo", wuif ik zijn goed bedoelde hulp lachend  weg. Maar dat gaat er niet in en als een honingbij blijft hij om me heen zoemen. Ik zie dat het hem moeite kost mijn lage tempo bij te houden en ik doe echt mijn best een tandje te versnellen, maar de aanhoudende zon en de heuvel omhoog zorgen dat mijn benen als lood voelen. Regelmatig kijkt hij achterom of het nog met me gaat en steekt fanatiek zijn duim op. Ik lach terug. Als een boer met kiespijn. Meer nog dan van mijn pacer heb ik last van stemmetjes in mijn hoofd. 'Denk je nou echt dit ongetraind vol te houden?' "Wat zullen de mensen langs de kant wel niet denken als je nu een stukje gaat lopen?'
Bij het bord van twee kilometer krijg ik voor het eerst wat moed. De helft zit er bijna op. Een stekende pijn in mijn knie houdt aan, maar de toeschouwers langs de weg moedigen me aan en ik krijg een glaasje water aangereikt. Een ander, vriendelijker, stemmetje duikt op. "Wat boeit het dat je niet de snelste bent vandaag, je bent er wel!"

Dan zie ik een vroegere schoolvriendin langs de weg die ik jaren niet meer heb gezien. Ze roept mijn naam en dan: "kom op, nog even volhouden". Langzaam begin ik op wolkjes te lopen, ook door het spektakel er omheen. Een fanfare komt ons tegemoet en de rijen mensen worden steeds dikker en luidruchtiger. Mijn dochter, mijn liefste buuf, ze zijn er allemaal.... "Nog 500 meter" hoor ik de renner naast me zeggen die op zijn stopwatch kijkt. Ik besef ineens dat mijn pacer er helemaal niet meer is, die heeft waarschijnlijk een sprint getrokken om nog een beetje een eerbare score te kunnen behalen. 
En dan ren ik tenslotte over de streep. Ik heb het gehaald! Niet binnen het half uur wat ik had gehoopt, maar wel in 35 minuten. Ik heb afgezien, op deze eerste warme lentedag. Maar ik heb ook genoten. Mijn pacer staat op de achtergrond te lachen en we zwaaien nog even naar elkaar. "Zie ik je volgend jaar weer," roept hij over de mensenmassa heen. Ik lach en laat me zelf dan verdwijnen in de menigte. 

 
 

26 opmerkingen:

 1. Jeetje stoer hoor, ik wandel wel eens 5 km maar hardlopen mij niet gezien. Petje af hoor Lien mijn complimenten. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat je dit gedaan hebt! Ongetraind en dan toch 5 kilometer hardlopen, knap!!! Je verslagje las weer heerlijk als een verhaal, net zoals het stukje over je 'nee niet wegvooien, het hoort bij óns!-dochtertje'; wat een schat om alles zo te kunnen waarderen (daar kunnen veel jongeren -maar ook ouderen- een voorbeeld aan nemen!).
  Dank je wel weer voor een paar heerlijke momenten!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed van je. Ik moet er niet aan denken, ongetraind is vijf kilometer ver hoor.... Dat heb jij ook ervan maar je bent er toch gekomen, petje af

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lig helemaal dubbel om je verhaal...je hebt het zo beeldend beschreven. Die pacer ook...zo komisch, terwijl jij daar helemaal niet op zat te wachten. Maar ik ben ook trots op je hoor, want ik denk dat ik na een paar honderd meter al bij die pacer op de rug gesprongen was hihi.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je de Parelloop gedaan? Top, wat goed *duim omhoog*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad de Parelloop Inge, een thuiswedstrijd :-)

   Verwijderen
 6. Maar je hebt het wel gedaan,knap hoor!!!
  En nog voldoende energie over om er leuk over te vertellen.

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super!! Je mag trots zijn op jezelf, je hebt het weer heerlijk beschreven...;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super knap , en ja die massa ,ik snap het

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om te lezen hoe je eerste hardlooprun ging. Ik ben heel benieuwd of je nu blijft hardlopen. Zelf loop ik al 15 jaar maar aan een wedstrijd heb ik nog nooit meegedaan. Precies om de reden die jij noemt: ik houd niet van drukte. En hardlopen is juist zo lekker rustig in je eentje.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ontzettend goed van je Carolien, dat je dit hebt gedaan. Je hebt ongetraind zomaar 5 km hardgelopen. Ik lees altijd dat je dan eerst een hele poos 'stukje rennen, stukje lopen' moet doen. Jij mag echt heel trots op jezelf zijn hoor. En als je nou volgend jaar gewoon eerst even gaat trainen, dan loop je al je collega's er uit, met name de pacer...
  Fijne dag vandaag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Superrrr knap en Stoer :) lieve groet Esther xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O Lien, het is dat je minstens een hoofd langer bent dan ik, maar anders was je m'n identical twin! Ik ga in mei een mudrun doen... Aangezien dit jaar toch al anders dan anders is en vol nieuwe ervaringen enzo... Spijt, spijt!! En al een keer gerend dit jaar. Wil jij mijn pacer zijn?? Haha! Aan mijn lijf ook geen pacer hoor, laat mij maar lekker zelf aanmodderen. Zucht, letterlijk. Maarre, dikke duim omhoog meis, goed gedaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou ik vind het rete stoer als ik het zo even mag zeggen ;-)!
  Zover ben ik nog láááng niet, maar ooit lijkt het me wel wat.
  Keigoed gedaan! Liefs van Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vind het super knap van je,ik doe het je echt niet na,wat kun jij trots zijn op jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super goed Lien, dat doe ik je niet (meer)na. Zonder training 5 km hardlopen valt niet mee en ik kan er over meepraten want ik deed zo wel eens 4 km. ongetraind en dat was echt volhouden in het begin. Mensenmassa's vind ik ook vreselijk. Toen ik het las dacht ik, starten en wegwezen, maar dat is natuurlijk juist niet goed. Nou ja, als je dit doorzet en traint, kun je ze misschien volgend jaar wel eruit lopen, haha.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En heb je de smaak te pakken? Ga je nu iedere week een paar keer hardlopen? Ik heb het ooit gedaan was zelfs verslaafd aan lopen... zo heerlijk.. gewoon doen hoor!!.Stoer dat je het uitgelopen hebt zonder training is niet niks hoor..

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moet ik nog even over nadenken, haha, maar het is inderdaad wel goed om het vaker te doen. Waarom ben jij gestopt?

   Verwijderen
 17. Pff dapper hoor. Ik geloof niet dat ik hier aan mee gedaan zou hebben. Voor volgend jaar, ik zal aan je denken. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw knap hoor! Ben zelf ook aan het trainen voor de 5 km. Hopelijk ga ik het net als jij ook halen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Super knap van je!!!! Ik loop ook 5 kilometer, maar dat heeft me heel wat gekost om zover te komen. gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Topper! Ongetraind en wel! (Kon je de volgende dag wel uit je bed komen? ;-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ongetraind en toch nog binnen de 35 minuten is toch echt niet slecht! Goed zelfs! Een beetje trainen en je schudt die pacer volgend jaar zo van je af! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Haha ik heb hardop zitten lachen bij het lezen van deze post!
  Ik zie je al helemaal lopen met die hijgende paper in je nek.
  Ik zou me precies zo voelen denk ik maar dit doe ik je zeker niet na want ik ben geen hardloper..het idee alleen al pfffff.
  Super knap dat je het gered hebt!
  Nee ik ben ook niet van de mensenmassa's.
  Wij waren afgelopen zondag in Scheveningen naar de musical beauty en the beast prachtig hoor!
  Maat toen we buiten kwamen en de massa mensen zagen die nog in de parkeergarage wilden dachten we....snel terug naar het rustige Brabant al was het bij de zee in de ochtend rond 10 uur koud maar prachtig!
  De pier opgelopen maar wat een onderkomen ding is dat!
  Strandtenten van hier tot Tokio zodat je de zee bijna niet kon zien alleen vanaf de pier.
  Ik ken mooiere plaatsen aan zee geloof ik haha.
  Alvast een fijn weekend!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik bedoel natuurlijk pacer...nog nooit van gehoord ik ben dan ook een dyslect in de sport hihi

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!