vrijdag 17 juni 2016

Recept uit de theetuin

Bijzondere hobby's. Al tien jaar schrijf ik erover in ons personeelsblad. 'Naast het Werk' heet de rubriek waarin collega's vertellen wat ze in hun vrije tijd doen. En als je in een organisatie werkt met 5.000 mensen, kunnen die hobby's zeer uiteenlopend zijn. Van kunstfietsen tot schapen scheren en kaartjes knippen in een oude stoomtrein. Deze week was ik bij Gerty: een collega die zelf een theetuin is gestart aan huis.


Elke zaterdag en zondag verrast ze wandelaars en toeristen die in haar tuin een tussenstop houden met lekkers van eigen bodem.Het interview zelf vond ook in haar tuin plaats en duurde vanzelfsprekend veel langer dan gebruikelijk is :)


We dronken thee met bloemetjes en ik mocht proeven van heerlijk zelfgemaakt gebak. Het liefst had ik mijn laptop bij de hand gehad, zodat ik het artikel ter plaatse kon uitschrijven, onder één van de oude appelbomen.

Gerty weet alles over kruiden, ze volgde een driejarige opleiding op dit gebied. Die kruiden komen overal terug: niet alleen in de thee, maar ook in de soep en het gebak.

Om jullie een beetje mee te laten proeven, deel ik een van haar recepten hier. Een verantwoord tussendoortje zonder bakken.


Lavendel brownies met dadels, pecannoten en kokos
Voor ongeveer 12 brownies:
250 gram dadels zonder pit
200 gram pecannoten of walnoten
50 gram cacao
50 gram gemalen kokos en wat extra om de brownies mee te bestrooien
3 el honing of agavesiroop
½ theelepel grof gemalen zout
2 el water
5 takjes lavendel

Maal de pecannoten in een keukenmachine fijn. Voeg nu de ontpitte dadels toe en maal tot een glad geheel. Voeg vervolgens de cacao, gemalen kokos, honing of agavesiroop en zout toe. Roer op het laatste moment de lavendelbloemetjes er even goed door.

Bekleed een brownievorm met bakpapier. Schep het browniemengsel in de vorm en druk de bovenkant goed aan zodat het een glad geheel wordt. Zet minimaal een uurtje of twee in de koelkast zodat de brownies hard worden. Bestrooi met wat lavendelbloemetjes en gemalen kokos.
Je kunt de brownies in een afgesloten trommel vijf dagen in de koelkast bewaren.
Ik heb er in ieder geval van genoten. (Wist trouwens niet eens dat lavendel eetbaar is!)
Fijn weekend!
Liefs,Carolien 20 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk, stiekem heb ik hier altijd van gedroomd. Een theeschenkerij in de tuin bij mijn bric&brac. Maar helaas heb ik niet zo'n tuin en zeker geen appelbomen! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, Lien, wat een geweldige baan heb je toch! Ben je zelf ook al in het magazine verschenen? Want een Pipowagen is ook best bijzonder... :) XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt verrukkelijkk en ja leuke baan heb jij hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oooh daar droom ik al zo lang van een theeschenkerij lekker met scones, zelf gemaakte jam en room. Ja en waarom dat er nog nooit van is gekomen zeg het maar.
  Er zijn zoveel reden te bedenken waarom niet, is mijn tuin wel groot genoeg, is het allemaal wel netjes, geen onkruid enz,enz,enz. Maar hoe leuk zou het zijn om mensen de gelegenheid te geven om in mijn tuintje rond te lopen en te kijken, lekker bakkie geschenken en wat ik misschien nog wel het leukste vind zijn de contacten die je met mensen krijgt. Verhalen, belevenissen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Droom, droom, droom een heerlijk recept heb je vogens mij gedeeld met ons en weet zo fijn dat er geen suiker in gebruikt word. Leuk om zo bij iedereen langs te gaan en je verhaal erover te schrijven, ik zag scapen scheren langs komen, dit deed mijn vader vroeger als zijn werk toen ik nog jong was, voor ons nooit zomervakantie, en dagje uit met slecht weer want dan kon pap niet knippen. Maar leuke herinneringen hoor, wat een verhaal weer. Nou Lien gezellig weekend. Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat super, dat lijkt me nou zo leuk: een theetuin! Klein droompje van me:) Kan ik ook ergens vinden waar de theetuin is? Altijd leuk dit soort adresjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het adres is Crapoel 6 in Gulpen, zuid-limburg. Je kunt haar op facebook vinden onder de naam ildolcefarniente

   Verwijderen
 6. What a wonderful garden is this!Having tea in such a place must be so delightful indeed!Thanks for sharing this delicious recipe, I think I'll try it!
  Happy summer days
  Love, Olympia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zo leuk,een collega met een theetuin!hier in belgie kennen we dat niet..vorige week was er evenement in de plukhoeve hier en we aten daar scones met confituur met lavendelbloempjes in,room en eetbare bloempjes hmm..ik maakte al eens lavendelsuiker met mn (onbespoten )lavendelbloempjes voor cake te bakken.mooie blog weer Carolien!!we leerden weer bij,ga je receptje weer uitproberen..fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Door jouw blogbericht te lezen wist ik het ineens, de puzzelstukjes vielen op hun plek. De knoop doorhakken ging heel gemakkelijk. Ik heb mij ingeschreven voor een vier jarige vakopleiding kruidengeneeskunde. Het inschrijfgeld is betaald de eerste les is 9 september. Dankjewel Lien voor jouw aandeel in dit proces. ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het leuk vindt om de opleiding te bekijken. www.kruidenrijk.nl
   Ik ben echt in een jubelstemming dat ik na een half jaar zoeken een leuke studierichting heb gevonden.

   Verwijderen
  2. Ik ga zeker op de site kijken Katrien. Wat leuk dat je dit gaat doen! Ik was ook al zo enthousiast en heb een boek over kruiden gekocht. Maar een opleiding is wel heel gaaf. Succes!!

   Verwijderen
 9. ooooh die ga ik zeker maken, thnxxx
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk zeg !!....en mmmmmmm brownies lekerrrr ....liefs fijn weekend van mij x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om over de hobby's van de collegas te mogen schrijven.
  Zo leer je ze van een hele andere kant kennen.
  En de theetuin is heel aantrekkelijk.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat lijkt me dat leuk om te doen.
  Al die mensen met bijzondere hobby's interviewen. Gaaf hoor zo'n theetuin, lijkt me ook tof om ooit nog eens te starten.
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb jij een leuk werk, al die verschillende onderwerpen en mensen maken het zo bijzonder. Tja, en dan een interview in zo'n heerlijke theetuin met lavendel brownies erbij, hoe leuk kan het leven zijn.
  Ook nog bedankt voor het recept, ga ik wellicht nog eens proberen.
  Wens je een fijn weekend, zonder regen....
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ga dat recept eens proberen. De lavendel in mijn tuin bloeit, dus dat heb ik al. Leuk idee, die thee tuin. Interessant om over alle hobbies van je collega's te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dankjewel voor dat heerlijk recept. Keitof idee die theetuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou dat is zeker boffen om voor je werk op zo'n speciale plekjes te komen!
  Wat een leuk idee om de hobby's van elkaar te kunnen lezen in een blaadje.
  Lijkt me inderdaad heerlijk rustig en gezellig in die theetuin.
  Ik geniet al van de mooie foto's!
  Fijne week
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!