vrijdag 17 februari 2017

Van plof- naar bofkip

Ons lieve kipje is niet meer. ...
Gedood door een roofdier. Je hoort het vaker wel, maar in al die jaren dat we kippen hebben, is dit nog nooit eerder gebeurd. Uitgemergeld lag ze in de ren, in een bedje van veren en bloed.


Wie had dit gedaan? Een kat? Een fret of een marter? We hadden geen idee.

Tot de volgende dag. Want hij was zo brutaal terug te keren naar de plaats van het delict. Maar dit keer was ik thuis en betrapte hem op heterdaad. Het was een buizerd! Bij het zien van ons Griekje raakte hij zo in paniek dat hij zich volledig dood hield. Vastgeklampt aan de draad in de ren hing hij stokstil. Het enige wat bewoog waren zijn pupillen, die van links naar rechts flitsten.


"Rot beest" was mijn eerste gedachte.
Maar daarna ook: "Het is zijn instinct. Hij moet ook eten."
Tja, de natuur kan wreed zijn.

De foto kon ik van zo dichtbij maken omdat ik aan de andere kant van de ren stond. Uiteindelijk ben ik met de hond toch maar naar binnen gegaan zodat hij kon wegvliegen.
Diezelfde middag sloten we de ren ook van boven hermetisch af. Dit zou niet nog eens gebeuren...

En toen waren er nog maar twee. Twee oude kipjes, totaal getraumatiseerd door het gebeuren. Ze bleven angstvallig binnen en lieten zich niet meer zien.

Via de stichting Red een Legkip hebben we er uiteindelijk twee bijgehaald. En dat was een goede zet! In plaats van nog meer trauma's vonden onze kippen het vanaf de eerste kennismaking helemaal goed. Ze kwamen zelfs weer naar buiten en voelden zich beschermd door die veel grotere kippen.


Maar ook zij hebben een trauma achter de rug, geheel van andere aard. Ze kenden slechts een leven waarin ze hutjemutje op elkaar zaten en van frustratie elkaars veren uitpikten.


Dezelfde kip, net gered van de bio-industrie...

En nu ziet ze er zo uit!


"Verwacht niet gelijk dat ze eieren gaan leggen" zei de mevrouw van de stichting. "Daar zijn ze te getraumatiseerd door."
Daar was het ons ook helemaal niet om te doen.

Maar wat lag er de dag erna in het hok?  Juist: een heel dik ei!

Eén kipje is niet meer, maar twee kregen er een goed leven voor terug....

Liefs
Carolien

19 opmerkingen:

 1. Wat zielig voor jullie kipje. Mijn vader is eens 7 kippen in 1 nacht kwijt geraakt. De dader is nooit gevonden... En wat ziet de geredde kip er goed uit! Wat fijn om deze kippen een nieuw thuis te kunnen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh die selfie van die 2 kippen en een selfie van de buizerd.
  Ik ben dol op kippen.
  Ze zijn grappig en gezellig.
  Wat een schandaal die kippen van de legbatterijen. Ik snap niet dat wij mensen ons doodschamen wat we dieren allemaal aandoen en ons dan maar druk maken over zeehondjes in Canada of de zeeschildpadden weet ik veel waar, want ja daar kunnen we toch niets aan veranderen. Waar we wel dingen kunnen veranderen is dichtbij. Zelf eet ik al 30 jaar geen vlees meer en mijn man krijgt alleen biologisch en ook niet iedere dag. Ondanks zijn protest; Mannen MOETEN vlees eten want wij moeten jagen. Oh ja schat? wat heb je vandaag dan weer gevangen?
  Laten we eens goed in ons eigen straatje kijken wat we voor dieren kunnen doen want echt het is echt schandalig wat er gebeurd. En natuurlijk daarbij ook nadenken over de dieren ver weg.
  Nou ja ik wou eigenlijk schrijven; ik ben dol op kippen. haha. fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meestal komt de dader terug, hij/zij weet waar wat te halen valt... Wel zielig natuurlijk voor het kipje en de trauma's maar ja de natuur is niet altijd zo mooi... wreed zelfs... Wat een vershcil tussen die twee foto's zeg. Mooi dat er nu were twee dames bij jullie mogen komen wonen..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, de foto van de kip die in de camera kijkt :-) En mooi dat je weer een paar dames een goed onderkomen geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie manier van kippen nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ocharme hoe ellendig zien die legkippen er uit. Maar ze vallen met hun gat in de boter nu! Mooi gebaar van jullie maar toch wel jammer van het andere kipje. Goed dat jullie het hok overdekt hebben. Mijnheer Buizerd zal op een ander zijn eten moeten zoeken! Geniet van jullie nieuwe huisdieren.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad de natuur maar om het toe te laten bij je eigen kippen...dat gaat net wat te ver hè. Gezien het gelegde ei voelen de nieuwe kippen zich gelukkig bij jullie helemaal thuis!

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hé bah, wat verdrietig voor het kipje (en voor jullie).
  Ook wij zijn kippen kwijtgeraakt door een buizerd. Een andere keer is er waarschijnlijk een vos langs geweest en had onze zes kippen doodgemaakt. Johny, ons kleine haantje, zat in een boom en kwam er niet meer uit....
  De natuur is inderdaad hard, maar gelukkig kunnen we daar soms iets aan doen: wat fijn voor de legkippen dat ze hun laatste jaren bij jullie mogen wonen. Reuze lief dat ze jullie daarvoor bedanken met een eitje: de natuur is gelukkig ook veerkrachtig (letterlijk én figuurlijk*Ü*).
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ah wat fijn 2 nieuwe bofkippen erbij...Hier vliegen momenteel 4 buizerds en elke dag roep ik ga ratten vangen doeiiiiii maar of ze luisteren? Gelukkig veel schuilplaatsen hier voor de kippies maar soms is het hier ook huilen en mag ik er weer 1 begraven..
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is dat we geen kippen in onze tuin willen, anders dan ging ik morgen meteen 4 bofkippen halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. jammer van jullie kip, en inderdaad: zo is de natuur. De buizerd heeft alleen maar gedood omdat hij/zij honger had.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ah... kippenvel... Wat ontzettend mooi dat je die 2 bofkippetjes hebt kunnen redden en dat ze je dan op deze manier belonen...
  Hoop dat meneer Buizerd overschakelt op een ander menu.
  Liefs,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. He wat sneu! Wat vreselijk om jullie kipje zo aan te treffen. Stiekem moest ik wel een beetje lachen om de foto van de buizerd. Hij kijkt echt heel bang, de held. Lief dat jullie 2 nieuwe kipjes gered hebben. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach wat naar arme kip...en dan de nieuwe kipjes wat zullen ze het fijn hebben bij jou...dat blijkt wel om je gelijk zo'n mooi ei te geven...als dank voor je liefdevolle opvang...fijn weekend Lien...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat heerlijk dat twee kipjes een nieuw huis hebben gevonden. De natuur is wreed. Hier zijn veel vossen, dus ook oppassen. Wij hebben geen kippen, maar veel mensen hier wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ach wat zielig joh, en ja wat is de natuur vreselijk wreed, maar wat goed dat je er weer twee nieuwe bij hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja idd...je zult maar als buizerd geboren zijn en honger hebben. Sneu voor het kipje...dat wel. Toch heb ik daar minder moeite mee (hoe zielig ik het ook vind) dan met de wreedheid van de mensen die die arme kippen zo mishandelen. oohh...echt...het haalt het slechtste in mij naar boven als ik die foto van jullie nieuwe kip zie.En daarna tranen in mijn ogen van de volgende foto's...dankbaar beestje! Daar kunnen wij als mensen nog heel wat van leren. Wat fijn dat jullie deze kippen een fijn leven geven!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vakantie bijna voorbij en weer niet gered om alle blogs bij te lezen.
  Maar goed dat je bij mij kwam lezen haha.
  Wat een verhaal van jullie kopje en wat een fantastische foto van de buizerd!
  Ja hier vliegen ze ook boven de velden en pakken ze duiven hier voor op het gras.
  Die beesten vinden waarschijnlijk steeds minder in buitengebieden en dan komen ze dichter bij de huizen zoeken.
  Wat goed dat jullie twee kipjes gered hebben wat zien ze er dan schitterend vol veertjes uit!
  Ik ga nog even naar je laatste post.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik bedoel geen kopje natuurlijk maar kipje..kippetje.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!