vrijdag 6 april 2018

Op de koffie bij een 100-jarige

Haar agenda is zo vol dat een afspraak maken nogal wat voeten in de aarde heeft. En dat is best bijzonder als je 100 (!) bent. Ik ben gevraagd deze mevrouw te interviewen voor ons magazine. Na een aantal keren haar antwoordapparaat krijg ik haar eindelijk aan de lijn."Nee op maandag kan ik niet, dan heb ik 's ochtends Tai Chi en ga ik 's middags bridgen." Ik glimlach om haar reactie.
"Op dinsdag dan?" probeer ik.
"Nee, dan heb ik wandelclub", klinkt het aan de andere kant van de lijn. "En woensdag komt een vriendin op bezoek" Na lang dubben komen we eindelijk tot een afspraak. De toon is gezet...

Met een eeuwling een kopje koffie drinken is op zich al bijzonder, maar deze mevrouw spant de kroon. Ze is alles behalve een huismus die achter de geraniums zit. Sterker nog, ze is elke dag wel met iets bezig. "Een dag niets afgesproken is een dag niet geleefd" is haar motto. Haar rijbewijs heeft ze onlangs voor vijf jaar verlengd.

Ik val van de ene verbazing in de andere. We zitten samen aan de koffie en intussen start ze de laptop op om we wat foto's van vroeger te laten zien. Met haar rood gelakte nagels klikt ze behendig met de muis en een slideshow van zwartwit beelden trekt aan me voorbij. Beelden van de oorlogstijd, van het eigen bedrijf dat zij en haar man opstartten en van haar oudste dochter die er inmiddels al heel wat jaren niet meer is, net als haar echtgenoot. Maar het is alles behalve een zwaarmoedig gesprek.

Een tijdje terug, toen ik nog niet wist dat ik haar ging interviewen nam ik bij de kringloop dit boek mee.Ik was er nog niet aan toe gekomen het te lezen, maar nu vond ik het wel een passend cadeautje om mee te nemen.

Natuurlijk vroeg ik naar haar geheim achter al die vitaliteit. Want op je 100e geen enkel medicijn slikken is toch wel erg bijzonder. "Ik heb nooit aan een voedingshype meegedaan" zegt ze. "Dan hoor je weer dat vlees slecht is, of suiker...ik heb me er nooit iets van aangetrokken. Mijn motto is: alles met mate." Ik denk aan mijn eigen suikerchallenge en besluit het stukje taart dat ze me voorschotelt niet te weigeren.

"Weet je wat ook goed is" voegt ze toe aan haar wijze raad. "Jezelf positief toespreken! Ik heb vaak last van het feit dat ik niet in slaap kom. Maar dan zeg ik gewoon: meisje: je ligt lekker warm en je hebt nergens pijn. Dus er is niets aan de hand. En meestal val ik dan in slaap."

De kwaaltjes die ze heeft (ik hoor niet zo goed en mijn voeten doen soms pijn) beletten haar niet van het leven te genieten. Als ik vraag of er nog dingen zijn die ze graag nog zou willen doen, schudt ze resoluut haar hoofd. "Als ik iets wil, doe ik het gewoon" klinkt het vastberaden. "Ik wilde deze mijlpaal van 100 zo graag halen en het feest was ook meer dan geweldig. En nu zie ik elke dag die er bovenop komt als een extra cadeautje...."

Zo wil ik ook wel 100 worden...28 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige ontmoeting, bijzonder om op die leeftijd zo in het leven te staan. Positief blijven, wat er ook gebeurd is de beste remedie en is ook de mijne. Ook al ben ik nog lang geen honderd.
  Fijne dag, geniet van de zon. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig he die positiviteit! Denk toch dat het mee telt!

   Verwijderen
 2. Zulke gesprekken zijn goud waard! Bezig blijven en onder de mensen blijven is volgens mij heel belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook! Hoewel ik soms een dagje rust zonder afspraken wel heel erg fijn vind, haha.

   Verwijderen
 3. ha wat leuk dat deze mevrouw zo in het leven staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige ontmoeting weer. Bedankt voor je mooie verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een pracht van een voorbeeld en wat mooi weer omschreven
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meer van dit soort verhalen graag! Heerlijk inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat wil ik zo ook wel! Ik denk dat haar "geheim" altijd positief zijn is. Daar heb ik het nu net zo moeilijk mee. Komt niet goed wat mij betreft! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He wat rot dat het je even niet lukt. Hopelijk gauw wel weer. Het valt ook niet mee om altijd positief te zijn! Ik kan het ook niet hoor!

   Verwijderen
 8. Wat een zegen als je zo 100 mag worden! Wil je mij het adres van Maria nog even sturen? Ik wil haar nog graag een kaartje sturen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig....leuk dat je dit mocht doen 😍 Liefs Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow wat een mooi verhaal en zo zie je maar weer dat positief in het leven staan je zoveel meer brengt. Ik ben zelf eigenlijk best een huismus en ga haar raad ter harte nemen en er eens wat vaker uit ;). Dankjewel voor het delen van dit mooie verhaal. Dikke knuffels van Susan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer eens op mijn blog was Susan! Ik ben ook een huismus hoor, het is maar waar je zelf gelukkig van wordt, toch?

   Verwijderen
 11. Weeral zo prachtig geschreven. Wat een sterke, inspirerende 100-jarige dame. Ik hoop dat ik ook op zo'n manier oud mag worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer zo'n mooi gesprek. Dank je voor het delen.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!