vrijdag 4 mei 2018

Fair fashion

Enthousiast kwam ze thuis van een dagje Amsterdam met de klas. `Mam, kijk eens wat ik heb gekocht` riep mijn 14-jarige dochter en kiepte de Primarktas om op de keukentafel. Een berg kleding rolde eruit: shirtjes, sloffen, een rokje. Het bedrag dat ik had meegegeven om te lunchen bleek goed voor een hele nieuwe garderobe.


Ik begrijp het wel hoor, dat die goedkope winkels het walhalla zijn voor tienermeiden met een kleine beurs en grote koopbehoeften. Na drie keer wassen is zo'n shirt vaak al kapot, maar ach, wat maakt het ook uit? Voor dat bedrag kopen we gewoon een nieuwe...

Ergens in je achterhoofd weet je wel dat het niet kan. Maar na het lezen van dit boek, weet ik het zeker....


"Echt iets voor jou" zei mijn vriendin toen ze het me cadeau gaf. Ik begon er deze week in te lezen en vanaf de eerste pagina was ik geraakt. Natuurlijk kende ik de verhalen van kinderarbeid of zwaar onderbetaalde volwassenen die worden uitgebuit in kledingfabrieken. Maar naast dit leed is er zoveel meer. Ik wist bijvoorbeeld niet dat voor ruim 60% van onze kleding plastic is gebruikt. Elke keer als je je kleding wast, komen deze deeltjes via het afwaswater in het riool en uiteindelijk naar de zee waar ze onderdeel worden van de plastic soep.

Of neem katoen. De katoenplant is een hele dorstige. Dat betekent dat er voor de productie van 1 shirt 10.000 liter water nodig is.

En dan heb ik het niet eens over het dierenleed bij bijvoorbeeld zijde. Vlak voordat de rups een vlinder staat te worden wordt hij vergast om de draad zo mooi mogelijk te houden.

Na de olie-industrie is de kledingindustrie de meest vervuilende sector.
Mode is bovendien een wegwerpartikel geworden. Per jaar gooien we 140 miljoen kleding en textiel weg.

Toen ik deze week met een kennis samen met de honden wandelde, praatte ze honderduit over de galajurk voor haar dochter. Daar hadden ze samen stad en land voor afgelopen, maar nog niets gevonden. "Meer dan 100 euro wil ik er eigenlijk niet aan uitgeven" zei ze. Ik herinnerde me exact hetzelfde verhaal, maar dan een paar maanden geleden. "Maar ze had toch een jurk gevonden?"
"Nee, dat was voor het galafeest van haar vriendin laatst. Maar dit is voor haar eigen gala."

Over wegwerpartikelen gesproken...

Het boek was het zetje dat ik even nodig had. Ik wil hier niet meer aan mee doen! Natuurlijk zal dat niet altijd lukken, zo realistisch ben ik wel. Maar ik wil veel kritischer zijn bij elke kledingaankoop. Want dat doe ik ten slotte ook met cosmetica en eten.

Het boek is heel erg vlot geschreven. De schrijfster wijst niet met haar vinger, en pretendeert ook geen allesweter te zijn op dit gebied. Wel neemt ze je mee in haar eigen zoektocht naar waar het beter kan.

Wat kun je bijvoorbeeld zelf doen? Acht tips:

-Koop minder kleding. Als elke Nederlander per jaar 3 kledingstukken minder zou kopen bespaart dat gemiddeld 143 miljoen autokilometers (bron: Milieu Centraal)
Bovendien is het ook goed voor je beurs :-

-Gooi je kleding niet klakkeloos na een keer dragen al in de was. Even buiten laten luchten is vaak goed voor een tweede draagbeurt! En dat ene kleine vlekje, kan ook op de hand worden weg geboend.
Door minder vaak te wassen, gaat je kleding langer mee.

-Koop tweedehands of leen. Hoewel ik dol ben op kringloopwinkels en rommelmarkten, zou ik zelf kleding niet zo gauw tweedehands kopen. Waarom weet ik niet. Lenen zou ik in het geval van de galajurk wel overwegen.

- Kleding kapot? Laat het repareren! Ik bracht laatst een broek voor mijn moeder weg (zij is nog van de duurzame generatie). Ik verbaasde me hoe goedkoop dat was. Vijf euro en haar broek was weer als nieuw.

-Laat kwaliteit je leidraad zijn niet de prijs. Een truitje van drie euro gaat echt niet lang mee!

-Kies voor eerlijke merken. Ga je toch voor de grote winkelketens zoals H&M of Hema, dan hebben die tegenwoordig meestal ook een duurzame lijn.

-Shop lokaal. Online bestellen is handig, maar al die kleding komt verpakt in plastic en dozen en moet ook getransporteerd worden. En als het niet past, kan het ook weer allemaal terug.

-Winkelen? Ga liever wandelen!

Met deze tips ga ik zelf de komende tijd echt aan de slag!
Ik ben eigenlijk benieuwd naar jullie ervaringen? Ga je voor fast & cheap fashion of voor slow? En heb je nog tips waar je duurzame kleding kunt kopen? Laat het me weten in de reacties.

(Het boek gaat overigens over veel meer dan mode alleen. Maar voorlopig verdiep ik me even in het hoofdstuk mode.

Volgende week zaterdag, 11 mei, is het international Fair Trade Day. Om daar meer aandacht aan te vestigen verloot ik dit setje fair trade theezakjes. Wil je ervoor in aanmerking komen, laat dat in je reactie weten!


Liefs,
Carolien

24 opmerkingen:

  1. Hahaha, daar moest ik wel even om lachen, daar ging het lunchgeld van je dochter op aan....kleding, veel kleding. Ach, komt goed.
    Ik heb zelf, zo wie zo, een aversie tegen goedkope kleding, shoppen is niet mijn hobby, en goedkoop is vaak, niet altijd, duurkoop. Dat boek is handig en ook leerzaam om te lezen, wellicht (later) ook leuk voor dochter om te lezen.
    Groetjes, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig te horen dat de meeste vrouwen niet eens van shoppen houden. Ik vond het vroeger heerlijk na zo'n dag met volle tassen thuiskomen, maar nu niet meer!

      Verwijderen
  2. - Ik koop graag kleding bij de kringloop. Van die kleine prijsjes word ik heel erg blij. Wat ik zelf niet meer draag doe ik in zo'n zak aan straat of in de kledingcontainer.
    - Ik overweeg wel kledingreparatie maar heb het nog nooit daadwerkelijk gedaan.
    - Ik heb met een hele goedkope trui van de Wibra meer dan 10 jaar gedaan dus ik ben het met die stelling niet eens maar misschien was dat een uitzondering (en die bevestigen de regel)
    -Ik shop absoluut lokaal. Ik wil het graag passen en niet terug hoeven sturen.
    - toch nog iets over verpakking: bij de apotheek krijgen we juist nadat de gratis plastic tasjes waren afgeschaft onze medicijnen mee in een belachelijk grote plastic verpakking. Volgens de apotheek moeten ze dat zo doen. Soms zitten er wel 2 plastic verpakkingen omheen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt niet alle goedkope kleding is per definitie slecht, maar vaak vind ik goedkoop toch duurkoop. En ik ben overtuigd, ga echt eens in de schappen kleding kijken bij de kringloop. Wie weet wordt dat mijn nieuwe passie, haha!

      Verwijderen
  3. ik loot trouwens graag mee voor de thee, wat een mooie zakjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. net nog een vestje gekocht op de rommelmarkt! voor 1 euro! daar zou je dochter met lunchgeld dus ook een zak kunnen vullen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga toch ook eens vaker bij de kleding kijken op rommelmarkten!

      Verwijderen
  5. Ik draag in huis al jaren fleece vesten, zodat we minder hoeven te verwarmen. Nu blijkt dat die vesten en heel veel andere materialen plastic afscheiden in de was, zoals jij ook schrijft. Ik raak er regelmatig van in de war. Mijn man zegt dat we een kind minder hebben en daardoor al genoeg goeds hebben gedaan voor het milieu. Geen vlees meer eten is de beste stap, maar zover zijn mijn huisgenoten niet. Ik ga de tips nog eens lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja van de fleeceverhalen schrok ik ook. Ik vind het zo'n heerlijk spul, maar zit vol plastic. Soms denk je goed bezig te zijn en dan blijkt van niet., Lastig is dat he!

      Verwijderen
  6. Het boek staat op mijn lijstje om te reserveren bij de bieb, ik kan nog wel wat bewustwording gebruiken en wat achtergrondinformatie in de discussies met onze pubers :-).
    Maar even serieus: ik ben heel blij dat ik voor onze 8 kinderen heel veel kleren krijg, van familie, vrienden en kennissen. Nieuw koop ik minimaal, vooral sokken/maillots en ondergoed. Repareren (verstellen noemen we dat hier) doe ik wel heel regelmatig - het wordt wel erg kostbaar als ik elke maillot met een gaatje erin weg zou moeten gooien. Mijn valkuil ligt voornamelijk in het online shoppen (ik heb een ongelooflijke hekel aan winkelen en doe het als ik echt kleren nodig heb 't liefst vanaf m'n stoel. Verder koop ik liever niet bij Wibra/Zeeman i.v.m. de vaak wat lagere kwaliteit, maar de prijzen van H&M en Hema passen me beter dan die van duurdere merken / veel biologische kleding. Daar zou bij ons nog wel wat in veranderd kunnen worden, en in het online koopgedrag en misschien ook in de kleding wat meer luchten i.p.v. sneller in de was te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker met 8 kids kun je het verschil maken he? Ik weet zeker dat het boek je zal helpen hierbij, het is heel vlot geschreven met veel tips. Succes!!

      Verwijderen
  7. Geweldig al die kleding....maar heeft ze nu wel een broodje gegeten ?....liefs fijn weekend....Ria 💜

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Amai zoveel plastic voor een kledingstuk, dat wist ik niet.
    Ik ben zelf niet de grootste shopper en draag mijn kledij ook lang. In de kringloopwinkel heb ik wel eens iets gekocht, maar ik vind het moeilijk om iets te vinden dat ik en mooi, en in een kleur die me staat en ook nog eens de juiste maat is. Voor de kinderen vind ik het makkelijker om tweedehands kledij te lenen of aan te kopen, alhoewel je daar soms ook wel veel tijd in steekt. Handig zijn de facebookgroepen in de regio waar je woont. Zo hoef je nooit ver te gaan en al zeker niet te laten verzenden.
    Verder wil ik ook proberen om wat meer kledij zelf te maken. In de eerste plaats voor de kinderen. En als dat ooit goed lukt dan misschien ook voor mezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me super als je zelf je kleding kunt maken, of voor je kids. Succes!

      Verwijderen
  9. Ik las met afgrijzen "dan kopen we gewoon een nieuw". Gelukkig kreeg je dat boek! Ik walg van Primark, Zalando...Vorige week was er nog een reportage op TV over Bangladesh 1 jaar na de ramp in die kledingsfabriek. Vreselijk! Ook dat is oorlog! Textielindustrie-oorlog! Daar willen we toch niet aan meedoen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha dat zinnetjes was symbolisch bedoeld, omdat veel mensen zo denken. Was niet mijn gedachte hoor!

      Verwijderen
  10. Wat knap van je dochter om zoveel te kopen voor haar lunchgeld...lijkt wel wat op de mijn dushaha.
    Ze zijn hier niet opgevoed met merk kleding en vroeger droegen ze kleding van grotere nichtjes en neefjes, ik gaf ze dan ook weer door aan de kleintjes van de familie.
    Tegenwoordig kopen ze nog niet duur, de zoon niet veel alleen als hij mee op vakantie gaat hihi lekker makkelijk paar broeken paar vesten paar shirtjes en klaar.
    Dochterlief is wel anders soms online maar meestal niet al te duur.
    Zelf koop ik ook weinig tegenwoordig het meeste komt van c&a waar mijn moeder vroeger al voor ons vijven kocht.
    Dat er zoveel plastic in fleece zit kun je eigenlijk wel ruiken vind ik meestal.
    Ik heb twee fleecevesten ik denk al meer dan 10 jaar meestal alleen op vakantie 's avonds aan dus die worden gelukkig niet om de haverklap gewassen.
    Hier gaat ook vrijwel niets na 1 dag dragen in de was hoor.
    Een goed idee om dit eens op school in de week vsn de duurzaamheid aan te kaarten...ik zal dat boek ook eens lezen.
    Fijne week, het was weer gezellig bij je...enne ja hoor ik doe ook graag mee met je thee actie.
    Groetjes Maia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik herken het Primark-verhaal bij mijn dochters. Zij komen er langzamerhand achter dat de kwaliteit van de kleding niet goed is. En dat vinden ze dan toch weer jammer.
    Ik ben benieuwd naar het boek. Ik denk er de laatste tijd regelmatig over na. Ook doordat kinderen er bewust mee bezig zijn: een dochter en een schoondochter eten vegetarisch. Dochter denkt erover om veganistisch te gaan eten. Veel van je tips doe ik automatisch al. Ik koop veel tweedehands, gooi niet te snel in de was en repareer ook kleding. Maar het is altijd goed om er meer over aan de weet te komen.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn dochter is ook al een dik jaar vegetarisch, dus wat dat betreft kan ik weer een voorbeeld aan haar nemen. Er is inderdaad nog zoveel dat we kunnen doen, maar elk stapje telt, toch?

      Verwijderen
  12. Een tijdje terug naar een avond over kinderarbeid in de textielindustrie geweest .. bizar hoeveel het gebeurd. Ik werd even stilgezet bij de kleding.. moet wel eerlijk bekennen dat ik het nog wel lastig vind om er een weg in te vinden.

    Leuke theezakjes trouwens .. die wil ik wel winnen. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja gemakkelijk is het niet. Maar het feit dat we erover nadenken en er bewust van zijn is al een eerste stap! Leuk dat je meedoet aan de verloting!

      Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!