vrijdag 29 maart 2019

Guus

Voor mijn nieuwe column in ons zorgmagazine ging ik met de 93-jarige Guus op pad! Het was weer een bijzondere ontmoeting.Het is dinsdagmiddag en er heerst een serene rust in Café Oud Bocholtz. We zijn vooralsnog de enige gasten. Guus Herbergs (93) neemt nauwelijks de tijd zijn koffie te drinken. Hij heeft het te druk met vertellen. De afgelopen tijd heeft hij veel moeten inleveren: van zijn moestuintje tot zijn auto, maar praten kan hij gelukkig nog als de beste. Vooral over Bocholtz, zijn geliefde dorp. Hij is er geboren en getogen en kent de geschiedenis achter elke steen.

Onlangs gaf hij nog een boek uit waarin hij aan de hand van wegkruisen de geschiedenis van zijn dorp beschrijft. Zijn interesse in wegkruisen ontstond in de oorlogstijd. “We zaten ondergedoken in een kelder en de kogels vlogen ons om de oren", vertelt Gus, terwijl hij driftig met zijn armen in de lucht zwaait. "Ik zei tegen een kameraad: als we hier levend uitkomen, laat ik op deze plek een wegkruis plaatsen.” Hij neemt even pauze en kijkt naar buiten, naar de kerk waar hij als katholiek vaak kwam. “Zoals je ziet heb ik het overleefd” lacht hij.  En dat kruis kwam er. Maar dat was nog maar het begin. Guus richtte de eerste na-oorlogse buurtvereniging op en de heemkundevereniging. Er kwamen oorlogsmonumenten en de kapel in het dorp werd mede door hem gerestaureerd.
Hij was altijd bezig. Overdag bovengronds in de mijn Wilhelmina  en in zijn spaarzame vrije tijd voor zijn dorp. Hij werd erkend natuur- en vogelgids en leidde schoolklassen rond in Bocholtz. 

“Ik wil nog wel maar heb er de energie niet voor. Dat is het lastige van ouder worden”

De laatste jaren maakt Guus pas op de plaats. “Ik wil nog wel, maar heb er de energie niet meer voor, begrijp je? Dat vind ik het lastige van ouder worden.” Het boek heeft weer een sprankje van zijn oude leven naar boven gebracht. Hij ging er speciaal voor op computerles. “Iedereen in de buurt is enthousiast. ‘Wat een prachtig boek’ zeggen ze dan”.

De koffie is inmiddels koud en wordt ververst. De bijgeleverde koekjes gaan er gretig in. Zijn handen vertellen dat hij veel heeft meegemaakt. Zeven jaar geleden overleed zijn vrouw. Een half jaar lang zat hij op een stoel voor zich uit te kijken, dag in, dag uit.  Verlamd van verdriet. Twee dames zijn nu belangrijk in zijn leven. De eerste is Annemarie, zijn thuishulp. “Die komt nu al jaren. Ze maakt niet alleen schoon, maar houdt me ook in de gaten. Ik vind het heel fijn om met haar te praten.” Bij het noemen van de tweede vrouw Annie, schieten zijn ogen vol. “Zij woonde vroeger tegenover ons. Toen mijn vrouw stierf kon ik nog geen aardappel koken. Annie kookte voor mij. Nog steeds brengt ze me pannetjes en checkt elke dag even hoe het gaat.”

Van het gezin vroeger thuis is er nog maar één broer over. Zelf heeft Guus geen kinderen. Maar hij ‘vadert’ over zijn dorp en dat levert hem mooie dingen op. Zoals een koninklijke onderscheiding.

Dan passeert een stoet mensen in het zwart het raam waarvoor we zitten. “Die gaan zeker naar een koffietafel” mijmert Guus. “Wist je dat het fenomeen koffietafel ooit in Bocholtz is ontstaan? Dat wist je niet hè” glundert hij. We lopen terug naar de auto, arm in arm. Met zijn wandelstok tikt hij op de steen van de pastorie. “Uit de Romeinse tijd” zegt hij. “Maar als je daar meer over wilt weten moeten we nog maar eens een nieuwe afspraak maken…”

24 opmerkingen:

 1. Geweldig. Wat een voorrecht dat je zulke mensen mag interviewen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mensen als Guus zijn de motor van hun omgeving, zonder dat ze het zelf doorhebben. Heerlijk, dat hij zelf ook een beetje bemoederd wordt.
  Hij heeft een schatkamer aan kennis in zijn hoofd. Eigenlijk is hij een wandelende bibliotheek. Knap van dat boek, als hij overlijdt, gaat deze kennis allemaal verloren....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ook onder de indruk van hoeveel hij wist te vertellen. Maar goed dat hij het heeft samengevat in een boek.

   Verwijderen
 3. Wat zal jij weer een fijne middag hebben gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi wat oude mensen ons leren, een schat aan ervaring en een rijkdom om naar te luisteren. Mooi! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. weer een bijzonder mens ontmoet. Fijn dat hij mensen om zich heen heeft die een oogje in het zeil houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn schoonvader van 92 zou je ook de oren van het hoofd praten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wederom een heerlijk gesprek en zo mooi verwoord. Het lijkt me best ingewikkeld om (zo) oud te worden.
  Fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi geschreven, nu mijn ouders allebei op leeftijd zijn, 84 en 85 denk ik dat ik het wel een beetje begrijp. Het is fijn dat je oud wordt, maar oud zijn valt niet altijd mee.
  Gelukkig heeft Guus zich na het overlijden van zijn vrouw, kunnen herpakken en zijn er mensen die naar hem omkijken. Dat is goed om te lezen. Groet en dankjewel voor je verhaal, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is vaak dubbel.De meeste mensen willen wel heel oud worden, maar tegelijk lever je ook steeds meer in. Gelukkig was hij wel nog positief!

   Verwijderen
 9. Mooi geschreven. En wat fijn dat er om gekeken word naar Guus.

  Ik was vorig jaar in Bochholtz, met de miljoenentrein.... de naam van het stadje kwam mij al bekend voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mooi dat hij ook nog een boek schreef.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige ontmoeting Carolien en zo mooi beschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooi mens,.En wat mooi dat zo iemand, met de tijd mee is gegroeid.
  Ik werk zelf als thuishulp, en vindt het ook nog altijd speciaal dat je de laatste periode van iemands leven mee mag beleven. En heb ook vaak naar jaren elke week bij iemand gewerkt te hebben, een speciale band opgebouwd.En zie soms bij
  afscheids ceremonie, pas foto's van vroegere leven.Toen ze nog midden in het leven stonden, en vitaal waren.Vindt dat altijd heel bijzonder, want ik ken de verhalen vaak wel, maar krijg op dat moment de beelden erbij.....♥ Lucette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, ik kreeg de tip voor mijn column ook van zijn thuishulp. Hij zegt ook in het verhaal hoe belangrijk zij voor hem is. Vaak is dat de enige persoon die ze in een week zien!

   Verwijderen
 13. Wat mooi geschreven weer.....prachtig ...bijzonder hoor...fijn dat je dit mag doen....liefs Ria 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat vertel je toch mooi over die ontmoetingen. Heerlijke man lijkt het me.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo, mijn naam is Hailey Mary Ik kom uit Den Haag maar verhuis met mijn man naar Waterton Lakes National Park Canada. De woorden kunnen niet verklaren hoe opgewonden ik ben voor het herstel van mijn gebroken huwelijk en nu is mijn man volledig terug nadat hij mij en onze kinderen heeft verlaten voor een andere vrouw. We zijn zeven jaar getrouwd en tijdens ons huwelijk hebben we een serie gevechten gehad die ons hielden totdat hij eindelijk met mij en onze kinderen vertrok en naar Australië verhuisde om bij een andere vrouw te zijn. hij blokkeerde alle communicatie, hij maakte ze ongeldig. Ik leerde dat mijn leven voorbij was en mijn kinderen leerden dat ze hun vader nooit meer zouden zien. Ik probeerde alleen voor mijn kinderen sterk te zijn, maar ik kon de pijnen die mijn hart kwelden niet beheersen, ik werd verteerd door verdriet en pijn omdat ik echt van hem hield. Elke dag en nacht denk ik aan hem en ik zou altijd willen dat hij met me terugkwam, ik werd letterlijk gek en had een goddelijke interventie nodig, dus vertelde ik al mijn problemen aan een vriend van mij die eens soortgelijke uitdagingen in haar had huwelijksleven. Ze verwees me naar een zeer krachtige man naam DrIgbinovia. Ze zei dat hij de enige reden was voor het geluk dat ze tot nu toe genoot. Drigbinovia kan helpen, verbroken relaties zei ze dat ik hem moest proberen. Ik nam contact met hem op via zijn e-mail: doctorigbinovia93@gmail.com en hij gaf me instructies over wat te doen en dat deed ik ook, daarna deed hij een liefdesbetovering voor mij. Tot mijn grote verbazing, na drie weken, belde mijn man me en vertelde me dat hij ons net zo veel miste als de kinderen, ik was zo verrast, mijn hart was vervuld van vreugde en opwinding en ik begon mijn tranen te verduisteren. Hij verontschuldigde zich voor zijn fout en verontschuldigde zich voor de pijn die hij me en de kinderen had aangedaan. Zo kwam hij met veel liefde en vreugde bij ons terug en vanaf die dag was ons huwelijk nu sterker dan voorheen. Dankzij Drigbinovia is hij een zeer krachtige man, dus besloot ik mijn verhaal te delen omwille van die vrouwen en mannen die hebben meegemaakt wat er is gebeurd. Ik wil dat je weet dat er een oplossing is. Drigbinovia is de oplossing, een echte en krachtige tovenaar die bad omdat hij lang leefde om vrouwen en kinderen te helpen in tijden van pijn. En het heeft ook spreuken voor het genezen van hiv, kanker, enz. Of WhatsApp hem via 2348144480786 GOED GELUK,

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Good Day My Dearest,

  I am happy to know you, but God knows you better and he knows why he
  has directed me to you at this point, so do not be afraid. i got your contact through google online search. I am writing this mail to
  you with heavy sorrow in my heart, this massage mighty come to you as
  surprise but i chose to reach you through email because it still
  remains the fastest medium of communication,

  My name is Mrs Catherine Jason. i am from United State Of America
  but i lived in ESTONIA for many years, I am 42 years old, I am
  suffering from a long time cancer, I have been diagnosed with Ovarian
  Cancer that was discovered very late due to my laxity in caring for my
  health, It has defiled all form of medicine here in North Estonia
  Medical Centre and I have since lost my ability to do anything myself
  and my doctors have told me that I have only few months to live, this
  is because the cancer has reached a critical stage,

  Am married to Mr. Richard Jason, who worked with Kuwait embassy in
  Senegal for nine years before he died in 2008, We were married for
  eleven years without a child. He died after a brief illness that
  lasted for only four days,

  When my husband was alive he deposited the sum of ($ 4.5 million) four
  million five hundred thousand dollar suspense account in the bank,
  Currently, the fund is still in the bank, Knowing my condition, i am a
  dying woman and i decided to donate what I have to you for charity
  work/assistance to less privileged people in the society.

  I took this decision because I do not have any child that will inherit
  this money and I do not want my husband’s efforts to be used in an
  ungodly manner. That’s why I’m taking this decision, My husband told
  me never to hand this work to any body that is related to me or close
  to me because if i do it like that, it will not work to the glory of
  God and that is why i have come to choose you after my prayers because
  we never know each other before and we never meet before, i hope that
  God will accept this sacrifice and accept my spirit to rest in his
  bosom of grace when i depart from this world .

  I do not need a telephone communication in this regard, But you can
  call only on Saturdays through the Doctor telephone number (+372 712
  3419). Because of my health, call me by 2.PM Estonia time, I want your
  urgent reply so that I will give you contact of the bank is deposited
  for immediate transfer of the money to your account in your country to
  start the good work of God,

  To be very honest with you, this money i have opened-up to you is
  totally genuine and 100% risk-free. I am absolutely assuring you that
  no trouble or problem is involved in this fund either in the short-run
  or in the long-run because is my late husband money. I want you to
  take 30 percent of the total money for your personal use while 70% of
  the money will go to charity.

  I will appreciate your utmost confidentiality and trust in this
  matter to accomplish my heart desire, as I don't want anything that
  will jeopardize my last wish. I would be so much happy to see funds
  are properly used to help the less privileged,

  Reply me for more information’s, Send me the following information, as
  per below.

  1. Your full name...........
  2. Telephone number.....
  3. Your Occupation.......
  4. Address.........
  5. Country..........

  Always keep your faith in God and commit this transaction in his guide.

  Endless love of God keep enduring with you.

  Yours Mrs Catherine Jason

  BeantwoordenVerwijderen
 17. contact me on my email (catherinejason1@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goede dag mijn liefste,

  Ik ben blij je te kennen, maar God kent je beter en hij weet waarom hij
  heeft me op dit moment naar jou geleid, dus wees niet bang. ik heb je contact via google online zoeken. Ik schrijf deze mail naar
  jij met zwaar verdriet in mijn hart, deze massieve massage komt naar jou toe als
  verrassing maar ik koos ervoor om je via e-mail te bereiken omdat het nog steeds
  blijft het snelste communicatiemiddel,

  Mijn naam is mevrouw Catherine Jason. ik kom uit de Verenigde Staten
  maar ik heb vele jaren in ESTLAND gewoond, ik ben 42 jaar oud, dat ben ik
  die al lang aan kanker lijden, hebben de diagnose Ovarian gekregen
  Kanker die heel laat werd ontdekt vanwege mijn laksheid in de zorg voor mij
  gezondheid, het heeft alle vormen van medicijnen hier in Noord-Estland verontreinigd
  Medisch centrum en ik ben sindsdien mijn vermogen verloren om zelf iets te doen
  en mijn artsen hebben me verteld dat ik nog maar een paar maanden te leven heb, dit
  is omdat de kanker een kritieke fase heeft bereikt,

  Ben getrouwd met de heer Richard Jason, die werkte bij de ambassade van Koeweit in
  Negen jaar voor hij stierf in 2008 in Senegal, waren we getrouwd
  elf jaar zonder kind. Hij stierf na een korte ziekte die
  duurde slechts vier dagen,

  Toen mijn man nog leefde, heeft hij een bedrag van ($ 4,5 miljoen) vier gestort
  miljoen vijfhonderdduizend dollar account bij de bank,
  Momenteel is het fonds nog steeds in de bank, wetende mijn toestand, ben ik een
  stervende vrouw en ik besloot te doneren wat ik je heb voor het goede doel
  werk / hulp aan minder bevoorrechte mensen in de samenleving.

  Ik nam deze beslissing omdat ik geen kind heb dat zal erven
  dit geld en ik wil niet dat de inspanningen van mijn man worden gebruikt in een
  goddeloze manier. Dat is waarom ik deze beslissing neem, vertelde mijn man
  ik zal dit werk nooit overhandigen aan een lichaam dat aan mij verwant of dichtbij is
  voor mij omdat als ik het zo doe, het niet zal werken tot glorie van
  God en daarom ben ik gekomen om jou na mijn gebeden te kiezen omdat
  we kennen elkaar nooit eerder en we ontmoeten elkaar nooit eerder, ik hoop dat
  God zal dit offer aanvaarden en mijn geest aanvaarden om in de zijne te rusten
  boezem van genade als ik van deze wereld vertrek.

  Ik heb in dit opzicht geen telefonische communicatie nodig, maar dat kan wel
  bel alleen op zaterdag via het telefoonnummer van de arts (+372 712
  3419). Vanwege mijn gezondheid, bel me voor 14:00 uur in Estland, ik wil je
  dringend antwoord zodat ik u contact zal opnemen met de bank die is gedeponeerd
  voor onmiddellijke overdracht van het geld naar uw account in uw land naar
  begin het goede werk van God,

  Om heel eerlijk te zijn, is dit geld dat ik voor jou heb opengesteld
  volledig echt en 100% risicovrij. Dat verzeker ik je absoluut
  op korte termijn zijn er geen problemen of problemen aan dit fonds verbonden
  of op de lange termijn, want is mijn overleden echtgenoot geld. ik wil dat je
  neem 30 procent van het totale geld voor persoonlijk gebruik, terwijl 70% van
  het geld gaat naar een goed doel.

   Ik zal uw uiterste vertrouwelijkheid en vertrouwen hierin op prijs stellen
  kwestie om mijn hartswens te vervullen, omdat ik dat niet wil
  zal mijn laatste wens in gevaar brengen. Ik zou zo graag geld zien
  correct worden gebruikt om de minder bevoorrechten te helpen,

  Antwoord me voor meer informatie, stuur me de volgende informatie als
  per hieronder.

  1. Uw volledige naam ...........
  2. Telefoonnummer .....
  3. Je beroep .......
  4. Adres .........
  5. Land ..........

  Houd altijd je geloof in God en bega deze transactie in zijn gids.

  Eindeloze liefde voor God blijf bij je.

  Hoogachtend, mevrouw Catherine Jason

  catherinejason1@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hello everyone my name is Joan from USA, i never ever believed in spell until i meet a man called Dr.Ogudugu, who helped me cast a spell that brought back my ex-lover to me within 48 hours. Dr.Ogudugu spells works beyond my imaginations and today i am happily married me and my ex-lover are now husband and wife. What more can i say rather than to say thank you Dr.Ogudugu for been there for me,contact Dr.Ogudugu today and your life will never ever remain the same. YOU CAN CONTACT Dr.Ogudugu VIA EMAIL: greatogudugu@gmail.com OR CALL HIM ON +27663492930

  NAME: JOAN
  COUNTRY: USA

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!