donderdag 26 september 2019

75 jaar bevrijd

Op veel plaatsen in Nederland wordt gevierd dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Zo ook in Brunssum, waar ik woon. Het was afgelopen weekend een heel spektakel met legertrucks, veteranen en heel veel confetti. 


Ik heb best veel boeken gelezen over de oorlog en steeds opnieuw verbaas ik me over alle gruwelen die plaatsvonden. Wat moet die dag van de bevrijding een feest zijn geweest! Als toeschouwer langs de kant waande ik me af en toe in vervlogen tijden. De trucks en veteranen werden onder veel gejuich ontvangen en overal langs de weg wapperden vlaggetjes...

De fotoalbums van mijn grootouders, die al lang niet meer leven, bevatten de nodige foto's van soldaten. Die sliepen in tenten, maar 's avonds of in weekenden mengden ze zich met gastgezinnen waar ze warm werden onthaald.
Zo ook door mijn grootouders.


Deze jongeman vierde zijn 22e verjaardag met een taart die door mijn oma was gebakken.Geen idee of hij de oorlog heeft overleefd....


Mijn moeder weet het ook alleen van de verhalen; niemand meer die het echt kan navertellen. 

Wat wel zeker is, is dat de bevrijding voor iedereen een opluchting moet zijn geweest. 


Voor veel landen is vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend, dus laten we het blijvend koesteren!

Liefs,
Carolien

11 opmerkingen:

 1. Absoluut. Ik was wel even in de war: 75 jaar bevrijding, huh ... dat was toch pas in mei 45. Maar dat komt ook vooral door de verhalen die ik ken. Ik woon in het deel van Nederland dat pas na de winter is bevrijd maar een deel van Nederland was natuurlijk al eerder vrij. Bizarre tijden waren het, dat zoiets nooit meer mag gebeuren!
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wij eerder bevrijd waren besefte ik ook nu pas. het jaar 45 zit zo ingeprent!

   Verwijderen
 2. Nooit mag dit nog gebeuren. Nergens. Maar breng het ze maar eens aan hun verstand!:-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is het lastige! Er is altijd wel ergens oorlog op de wereld helaas!

   Verwijderen
 3. Mooi dat je het opnieuw onder de aandacht brengt. Foto's zijn leuk, lijkt mij inderdaad een feest waarin er destijds veel emoties losbarstten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben hier ook zo'n doortocht van voertuigen gehad en die stonden een paar uur op de markt geparkeerd en er waren veel lagere schoolkinderen die uitleg kregen en als de optocht begon allemaal juichen en met vlaggetjes zwaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn ouders, geboren in 1930, hebben beiden heel bewust de oorlog meegemaakt, letterlijk aan den lijve. Ik werd 20 jaar na de bevrijding geboren, maar heb heel vaak hun verhalen gehoord. Die geef ik weer door aan mijn dochter, het is naar mijn mening belangrijk dat de jeugd zich realiseert wat hun (over)grootouders hebben meegemaakt. Wat mooi dat het zo uitgebreid wordt gevierd in het zuiden van het land!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heel belangrijk dat de verhalen verteld blijven worden!

   Verwijderen
 6. Wat mooi om er hier weer over lezen, we mogen het inderdaad nooit vergeten... XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo, seizoensgroeten aan al mijn kijkers, ben hier om weinig te vertellen over hoe ik mijn man terug heb gekregen met de hulp van een geweldige man genaamd Dr.Amiso. Ben Anna Daniel, na tien jaar met hem in relatie te zijn geweest, mijn man het uitgemaakt, ik heb al het mogelijke gedaan om hem terug te brengen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem terug vanwege de liefde die ik voor hem heb, smeekte ik hem met alles, ik heb beloften gedaan maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem online uit aan mijn vriend en zij stelde voor dat ik liever contact op zou nemen met Dr.Amiso, de geweldige spreukgieter die me kon helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuk geloofde, ik had geen keus dan om het te proberen, heb ik Dr.Amiso gemaild, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles goed is voor 48 uur, dat mijn ex voor 48 uur bij me terugkomt, hij betoverde en verrassend op de tweede dag, het was rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en alles wat hij zei was dat hij zo medelijden had met alles wat er gebeurde, dat hij wilde dat ik naar hem terugkeerde, dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, iedereen de hulp van Dr.Amiso de spell caster nodig kan hebben, zijn e-mail is (herbalisthome01@gmail.com) je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in uw relatie of kanker, wilt trouwen met de geliefde van uw keuze of echtscheidingszaken, gezondheidsproblemen of echtelijke problemen, geef het niet op, neem contact op met herbalisthome01@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!