vrijdag 21 augustus 2020

Columbus Earth Centrum : een buitenaardse ervaring

Het was een warme dag. We zaten een beetje te mokken in de auto omdat we niet direct een parkeerplaats vonden. In het restaurant stond een lange rij. Manlief stelde voor dan maar niets te drinken te nemen. "Hoe lang duurt die film" vroeg dochterlief die min of meer onder dwang was meegenomen. "Er is toch wel airco he?" 

Maar eenmaal in de zaal, vielen we alle drie een beetje stil. Wat we zagen deed al onze dagdagelijkse beslommeringen vervagen....  We zoomden even helemaal uit. 

Nietig bolletje

Astronauten zijn het er allemaal over eens; je blik op de wereld wordt definitief anders als je de aarde vanaf de ruimte hebt gezien. Dat geloof ik meteen. Maar ja, wanneer krijg je nou de kans zo'n reis te maken? Met het bekijken van de 3D film in het Columbus Earth Center kom je in de buurt. Het is de enige locatie ter wereld waar je je blik op de aarde op deze manier kunt beleven. 

Eigenlijk zou iedereen deze film moeten zien, schreef een journaliste onlangs in Flow na haar bezoek. En ik kan dat alleen maar beamen.Want ook al weet je dan dat wij als aarde een nietig bolletje zijn in dat grote heelal, door het zelf  in 3D te ervaren, komt het veel meer binnen. 

De voorstelling begint met een korte introductiefilm in de theaterzaal, waarin astronauten over hun ervaringen vertellen. Daarna kom je in de koepelruimte waar de film zich afspeelt Op een grote glazen plaat onder je wordt deze geprojecteerd. Je staat als het ware op de film, wat het zo levensecht maakt.

En dan maak je een ronde. Langs de droge woestijnen. Langs de wolkenkrabbers en drukke snelwegen in Amerika. Langs de smeltende schotsen op Antartica. Het trekt allemaal aan je voorbij. In feite kijk je dus door de ogen van een astronaut. 


Astronaut Frank de Winne omschrijft zijn ervaring als volgt: 

“Als je vanuit de aarde omhoog kijkt en de blauwe lucht ziet, dan denk je dat die zich oneindig uitstrekt. Maar vanuit de ruimte zie je in één oogopslag dat die atmosfeer maar een heel dun vliesje vormt. Wat het meest opvalt zijn de kleurschakeringen: de oceanen met het koraal, de woestijnen, de bergen. Het duurde even voor ik me realiseerde wat ik niét zag: grenzen. Imaginaire lijnen die we als mensheid op de kaart hebben getrokken en waar we nog oorlog over voeren ook." 

De film laat zeker zien hoe prachtig onze aarde is, maar ook hoe kwetsbaar en klein. En hoe we met z'n allen ons best doen deze te vernietigen. 

Het is tevens een mooie les in mindfulness. Hoe groot een probleem soms ook lijkt, bekijk het vanaf dit perspectief en de mens stelt niks voor. Laat staan dat ene probleem over geen parkeerplaats kunnen vinden of in een te lange rij moeten staan.... 

Meer weten?

Alles bij elkaar duurt de film 50 minuten. De kosten zijn € 10,- per persoon maar dat is het meer dan waard.Wat ik zo bijzonder vindt is dat deze film nergens anders ter wereld zo wordt vertoond  Het is nu twee weken geleden dat ik er was, en het blijft me bezighouden. 
Je kunt het eventueel combineren met een bezoek aan het Continium, een leuk wetenschaps-doe museum! https://www.columbusearthcenter.nl/

10 opmerkingen:

 1. Wat gaaf zeg!...prettig weekend liefs Ria 💕🍀🙏💕

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerst genoteerd als verrassingsuitje voor mijn man, later gekeken wat de reisafstand is; 248 km naar Kerkrade. Oi dat is ver. Het gaat waarschijnlijk niet op korte termijn gebeuren maar als wij eens die richting op gaan...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps dat is wel heel ver uit de richting. Ik zou er niet helemaal voor komen rijden, maar inderdaad als je eens in de buurt bent!

   Verwijderen
 3. Eerst genoteerd als verrassingsuitje voor mijn man, later gekeken wat de reisafstand is; 248 km naar Kerkrade. Oi dat is ver. Het gaat waarschijnlijk niet op korte termijn gebeuren maar als wij eens die richting op gaan...!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige ervaring! Dank je voor de tip. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ervaring. Voorlopig kunnen wij er niet naar toe. Antwerpenaars niet welkom in Nederland. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wauw dat zou ook een mooi vriendinnenuitje zijn maar ook wel ver hier vandaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Carolien. Wat jammer, dat ik je blog nu pas lees. Wij zijn net terug van ons weekend Simpelveld. Hier hadden wij, graag naartoe gegaan. Heeft soms toch nadelen, om niet op sociaal media te kijken tijdens vakantie[ha,ha]Ons weekend was zalig,in het mooie heuvelland.Altijd als ik door het heuvelland rijd of wandel,ben ik verwonderd. Groeten Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt geweldig zeg! Heel indrukwekkend. Nu wil ik daar zeker graag naar toe. En dat heb ik niet gauw.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!