donderdag 2 september 2021

Camini 7: rondje creativiteit

De zevende Camini, oftewel mini pelgrimsreis, bracht ons naar Genhout (gemeente Beek), waar we onverwacht kennismaakten met een molenaar, die ons zomaar een rondleiding aanbood.


De Sint Hubertusmolen is naar zeggen de mooiste molen van Nederland. Of dat zo is laat ik aan de echte kenners over, maar hij trok wel onze aandacht vanuit de verte. De molen ligt officieel niet op de route, dus we maakten een kleine omweg om er langs te komen. 


En net op dat moment bleek de molenaar bezig met de wieken. Hij was ze met zeildoek aan het omspannen tegen de forse wind. We keken nieuwsgierig toe en hij bood ons spontaan een rondleiding aan.


Leuk hoor, ik was nog nooit in een molen geweestDe werking is een vernuft staaltje techniek en dat werd tot in details uitgelegd. We leerden alles over maalstenen en steenkranen. We mochten zelfs het graan malen. 


De molen is in 1801 gebouwd en tot 1940 in gebruik geweest. Hij wordt nu alleen nog gebruikt voor het maken van brood voor het vee, omdat hij niet meer voldoet aan de strenge hygiënemaatregelen van deze tijd. 


Alle soorten graan, van haver en spelt, waren aanwezig.


Eenmaal weer buiten kijk je dan toch met andere ogen naar alle velden vol graan en mais. Wist je dat 1 maiskolf wel 500 maiskorrels bevat? Allemaal geleerd van de molenaar, ha!


We genoten vooral van een zonnige dagen na heel vaak de wandeling te hebben geannuleerd vanwege alle regen. Dus af en toe een pauze en van het zonnetje genieten. 


De geschiedenis is ook hier aanwezig. Dit bordje geeft de vroegere grens aan tussen de Spaanse en de Staatse Nederlanden. Ook de bijbehorende grenspalen zijn nog intact.


Van de open velden kwamen we door het oerbos waar de zon sprookjesachtig door de bomen scheen. Hier komen hoogteverschillen tot 80 meter voor.  


Wat leuk is, dat we tot nu toe bij elke route wel iets meenemen. Van een lekkernij uit de plaatselijke bakkerij tot een beschilderde steen. Dit keer was het een potje honing langs de kant van de weg.  


Elke Camini heeft een thema en bij deze route is dat: creativiteit. We startten en eindigden bij de Sint Hubertuskerk van Genhout. Deze kerk is uniek omdat er 9 beroemde kunstenaars, waaronder Charles Eijck, aan hebben meegewerkt.We vonden onze eigen creativiteit met name in het proberen te volgen van een route waar af en toe wat paaltjes misten waardoor we niet 8 maar 10 kilometer op de teller hadden staan. Maar het was de moeite waard. En zo hebben we weer een mooie stempel in the pocket!

Liefs,
Carolien 


9 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een prachtige plaatjes! Ik krijg helemaal zin om ook een camini te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke foto's en wat bijzonder om een spontane rondleiding te krijen in de tijd van tijdsloten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n spontane rondleiding is dan echt een cadeautje hé.
  Je stempelboekje raakt al lekker vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie foto's weer Carolien. Indrukwekkend he, de binnenkant van een molen. Je heb weer mooie herinneringen gemaakt. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Carolien,
  Nou zeg, dat was boffen voor jullie!
  Wij zijn opgegroeid dicht bij een molen dus kwamen we er wel vaker. Interessant is het.
  Zeg, heb je een email gestuurd, kijk maar even goed... met wat tips voor je blog, om zichtbaar te worden bij anderen!
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie wandeling maakten jullie weer.
  De molen was het ommetje waard, maak ik op uit je enthousiaste verhaal.
  Mijn vader is vrijwillige molenaar. Wij zijn zelfs (voor de wet) in "zijn" molen getrouwd. Het heeft altijd iets bijzonders hè, dat je met wind zo'n gevaarte in beweging kan krijgen.
  Jullie hebben al veel stempels verzameld inmiddels!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt leuke routes! Ik heb al gekeken of er hier in de buurt zoiets is maar helaas.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!